Σαντιάγο, Χιλή: Άρση της προφυλάκισης και για τον Χαβιέ, συλληφθέντα της 29ης Μάρτη

Κατά τις εντεκάμιση το πρωί της 15ης Μάη 2014 ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία σχετικά με την επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων για τα δύο άτομα που παρέμεναν σε προφυλάκιση μετά τη σύλληψή τους στις 29 Μάρτη στη γειτονιά της Λα Βικτόρια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι δυο κατηγορούμενοι ανέλαβαν την ποινική ευθύνη για τα γεγονότα (ο Μιγκέλ για την επίθεση με βόμβα μολότοφ σε λεωφορείο της εταιρείας Transantiago, και ο Χαβιέ για επίθεση με βόμβα μολότοφ σε περιπολικό των καραμπινιέρων), αποδεχόμενοι ως εκ τούτου μια συντομευμένη δίκη.

Ο δικαστής του 10ου εφετείου διέταξε την άρση της προφυλάκισης και την απελευθέρωση των δύο υπό καθεστώς επιτήρησης για τις επόμενες 541 μέρες (οι 45 μέρες προφυλάκισης θ’ αφαιρεθούν από το χρόνο επιβολής των περιοριστικών όρων).

Το ίδιο απόγεμα ο Χαβιέ κι ο Μιγκέλ αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή Σαντιάγο 1, στην οποία βρίσκονταν έγκλειστοι για ενάμιση μήνα, και μπόρεσαν να βρεθούν με τους δικούς τους.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του κυβερνείου της μητροπολιτικής ζώνης του Σαντιάγο (αρχή που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και υποθέσεις της Transantiago) θα ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης, δεδομένου ότι φάνηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη στο δικαστήριο.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας θέλουμε να ευχαριστήσουμε για όλες τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, από τη συνεισφορά στις καμπάνιες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και οικονομικής ενίσχυσης, μέχρι κάθε είδους δράση που δικαίωνε τα συντρόφια μας. Καταλαβαίνουμε την πολύμορφη αλληλεγγύη ως θεμελιώδες στοιχείο του αγώνα μας, και μας γεμίζει χαρά το γεγονός πως είχαμε τη στήριξη τόσων ατόμων, και με τόσο διαφορετικούς τρόπους.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Χαβιέ, στην Πας και στην Κρυστάλ και στις οικογένειές τους, ικανοποιημένοι που τ’ αδέρφια μας είναι πάλι μαζί μας, αλλά οπωσδήποτε κατανοούμε πως ούτε τούτο εδώ, ούτε αυτή η υπόθεση, ούτε κι ο αγώνας ενάντια σε κάθε εξουσία τερματίζει με το που ξαναπατάνε τους δρόμους τα συντρόφια μας.

Ενάντια σε αυτή την κοινωνία-φυλακή! Πας, Χαβιέ και Κρυστάλ παρόντες!

Ομάδα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 29ης Μάρτη