Αμβούργο: Μέρες Κατάληψης

Ακολουθεί συνοπτικό κείμενο που λάβαμε σχετικά με το τετραήμερο Squatting Days, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αμβούργο, για ενημέρωση περί καταλήψεων, δράσεων και ιδεών:

Στο Αμβούργο της Γερμανίας αυτές τις μέρες (27-31.08) διεξάγονται οι «Μέρες Κατάληψης», ένα τετραήμερο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων περί καταλήψεων, αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, συλλογικοτήτων με workshops, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις κλπ. ήδη έχουν γίνει ενημερώσεις για Ρωσία, Γαλλία, Ιρλανδία και αναμένεται διαδήλωση το Σάββατο, 30.08.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε πάρκο του Αμβούργου, όπου οι συντελεστές πήραν άδεια από τον Δήμο, αλλά παρόλα αυτά οι μπάτσοι δεν άργησαν να φανούν, αφού από την πρώτη μέρα οι ασφαλίτες «θέλησαν» να επισκεφτούν τον χώρο αλλά και να τον φωτογραφίσουν, άλλοτε κρυμμένοι σε γωνιές και άλλοτε φανερά.

Ήδη από την πρώτη μέρα του δρώμενου, έγινε προσπάθεια κατάληψης εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο Αμβούργο, με αποτέλεσμα δύο ώρες μετά να γίνει εκκένωση και σύλληψη των καταληψιών από την αστυνομία (είχε γίνει προσπάθεια κατάληψης του συγκεκριμένου κτιρίου πριν περίπου ένα χρόνο, με το ίδιο αποτέλεσμα).

Για την ιστορία, λίγους μόλις μήνες πριν, και μετά την εκκένωση της κατάληψης Rote Flora, υπήρξε τρομερή καταστολή από μεριάς αστυνομίας, με πολλούς τραυματίες διαδηλωτές και με την αστυνομία να κηρύττει τις γύρω περιοχές «επικίνδυνες ζώνες» λόγω «ανεξέλεγκτων» διαδηλωτών. Το πρόβλημα των αστέγων αλλά και των διωκόμενων, χωρίς χαρτιά μεταναστών οι οποίοι περιφέρονται και κοιμούνται στους δρόμους, αφού οι πολιτεία αδιαφορεί, και παράλληλα ο μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων κτιρίων, είναι το πρώτο αίτημα που αναφέρουν οι αναρχο-αριστερές ομάδες που θεωρούν πως η αντίσταση σε αυτήν την απαθή κοινωνία είναι η αυτοδιαχείριση και η δημιουργία νέων ελεύθερων πολιτικών χώρων.