Μπρίστολ: Επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης ευελπίδων

29 Αυγούστου 2014

Αναλάβαμε δράση ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Νιούπορτ (στη νότια Ουαλία) για τη συνέχιση της αισχρής άσκησης της εξουσίας τους μεταμφιεσμένη σαν καλοκάγαθη διεθνή ειρηνευτική επιχείρηση. Για την ακρίβεια, η «ειρήνη» που θέλουνε να διατηρήσουν είναι αυτή της καπιταλιστικής τάξης: η «ειρήνη» της παραγωγής, κατανάλωσης και υπακοής.

Πίσω απ’ τη ρητορική του ΝΑΤΟ περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρύβεται η επιθετική του δύναμη αποικισμού καθώς κινείται σε περιοχές στρατηγικής σημασίας από άποψης πόρων και πολιτικού ελέγχου. Στο μεταξύ, στο «εσωτερικό μέτωπο» είναι σαφέστατος ο ρόλος του στην καταστολή του «εσωτερικού εχθρού». Το ΝΑΤΟ, έχοντας κατά νου την εξέγερση που πυροδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της «αραβικής άνοιξης» ακριβώς κάτω απ’ το σύνορο της Μεσογείου, συνέταξε την έκθεση «Επιχειρήσεις Αστικού Εδάφους κατά το έτος 2020» που οραματίζεται «πιθανές καταστάσεις όπου στρατεύματα εμπλέκονται χειρωνακτικώς στην κατάπνιξη εξεγέρσεων των φτωχών στα προάστια μεγάλων δυτικών πόλεων». Ξεκάθαρα οι απανταχού εξουσίες ακονίζουν τόσο αυτόν τον τύπο πολέμου αντεξέγερσης, όσο και μια διακρατική στρατιωτική σύγκρουση στο ζοφερό μέλλον μιας περαιτέρω κοινωνικής κατάρρευσης, οικονομικών και οικολογικών καταστροφών.

Επιλέξαμε τη στρατιωτική βάση εκπαίδευσης ευελπίδων στο βορειοανατολικό Μπρίστολ, πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο και ένα βαν ως παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η στρατιωτικοποίηση ανοίγει το διάβα της μέσα στον ιστό της καθημερινής ζωής. Τα τελευταία χρόνια η σχολική επίτροπος Ελίζαμπεθ Σάιντγελ πρότεινε κάθε σχολείο να έχει μια συνδυασμένη δύναμη ευελπίδων, «προκειμένου να αυξηθεί η καθημερινή επαφή και επιρροή των ενόπλων δυνάμεων επί των νέων», ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της στήριξης από μεριάς του πληθυσμού. Η παρουσία του στρατού ακόμη και στα σχολεία παρουσιάζεται απλώς και μόνον ως φυσικό μέρος της «κοινότητας», και ο ανταγωνισμός, η πειθαρχία κι η ιεραρχημένη υπακοή σαν απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Στεκόμαστε σε αλληλεγγύη μ’ εκείνους που βγήκανε στους δρόμους (στο Ηνωμένο Βασίλειο) πριν από τρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2011, όπως και με όσους βρέθηκαν πρόσφατα στους δρόμους του Φέργκιουσον (στο Μιζούρι των ΗΠΑ), άλλη μια περιοχή που επί του παρόντος δέχεται στρατιωτική μεταχείριση. Ύστερα απ’ αυτές τις εξεγερσιακές στιγμές, η κυβέρνηση θεώρησε πως μία εκ των λειτουργιών της πίεσής της για περισσότερους δοκίμους και αυξανόμενη στρατιωτική εμπλοκή στον τομέα της εκπαίδευσης εν γένει είναι να κρατηθούν οι νέοι άνθρωποι μακριά από μπλεξίματα και να μη γίνουνε «αντικοινωνικοί». Το σχολείο Φοίνιξ (για άπορα παιδιά, που προτάθηκε ως απάντηση στις ταραχές του 2011, διοικούμενο αυστηρά και μόνον από απόστρατους) στο Όλνταμ, στρατιωτικές ακαδημίες κι άλλες τέτοιες σχολές είναι εκφράσεις αυτής της προώθησης της τυφλής πειθαρχίας και του εθνικισμού.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ!

Τυχαίοι αναρχικοί