Μπολόνια: Δίκη για τα γεγονότα στην πλατεία Βέρντι το 2007

Απ’ την κανονικότητά τους, προτιμάω την τρέλα

Στις 15 Ιούλη 2014 ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα στην πλατεία Βέρντι στην Μπολόνια το 2007,* μια υπόθεση εις βάρος πέντε συντρόφων που δεν έχει ακόμα εκδικαστεί ούτε πρωτόδικα.

Με την ευκαιρία αυτήν, ο εισαγγελέας Σιμόνε Πουργκάτο ζήτησε υψηλές ποινές, οι οποίες κυμαίνονται από 6 έτη και έξι μήνες έως 7 έτη και έξι μήνες φυλάκισης, εις βάρος των πέντε που είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί εκείνη την περίοδο για παρακώλυση υποχρεωτικής υγειονομικής αγωγής.

Αυτές οι προτεινόμενες καταδίκες είναι σαφώς μια προσπάθεια να δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο και να εκφοβιστούν τα συντρόφια. Ομοίως, προκειμένου ν’ ανακοπεί και να κατασταλεί η δράση των πέντε αναρχικών, επινοήθηκαν κατηγορίες εναντίον τους σε μια τυπική μηχανορραφία του κράτους.

Στις 17 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί μια άλλη συνεδρίαση, στην οποία ενδέχεται ν’ ανακοινωθεί κι η απόφαση του δικαστηρίου.

Ξέροντας καλά ότι οι πραγματικοί βαρεμένοι είναι έξω, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Μέγιστη αλληλεγγύη και συνενοχή με τη Μάντα, τον Σίριο, τον Φέντε, τον Χουάν και τον Φάκο!

Αναρχικοί και αναρχικές

* Σ.τ.μ.: Στις 13 Οκτώβρη 2007, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, μια νεαρή γυναίκα που κοιμάται έξω στην πλατεία Βέρντι γίνεται αντιληπτή από μπάτσους, οι οποίοι κρίνουν πως η συμπεριφορά της θα πρέπει να «διορθωθεί» μέσω υποχρεωτικής υγειονομικής αγωγής (TSO). Την κρατάνε με τη βία στο σημείο και καλούν ασθενοφόρο προκειμένου να την κλείσουν σε ψυχιατρείο παρά τη θέλησή της. Πέντε συντρόφια του αναρχικού χώρου Fuoriluogo, ο Χουάν Σορρότσε Φερνάντες, ο Κρίστιαν Φακινέττι (Φάκο), ο Φεντερίκο Ρατσόλι, ο Σίριο Μανφρίνι και η Μανταλένα Καλόρε, γίνονται μάρτυρες του περιστατικού και προσπαθούν να παρεμποδίσουν το προσωπικό του ασθενοφόρου σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν την κοπέλα. Η αντίδραση της αστυνομίας είναι άμεση και βίαιη. Οι μπάτσοι καλούν ενισχύσεις, κυνηγάνε τ’ άτομα που αποπειράθηκαν να παρέμβουν, και λίγο αργότερα τους περνάνε χειροπέδες αφού πρώτα τους έχουν ξυλοκοπήσει βάναυσα. Η στημένη δικογραφία περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες όπως ληστεία κι απόπειρα ληστείας (σύμφωνα με την εισαγγελία, τα συντρόφια άρπαξαν ένα ζευγάρι χειροπέδες και έναν ασύρματο, ενώ υποτίθεται πως προσπάθησαν να πάρουν ένα όπλο από έναν απ’ τους μπάτσους κατά τη συμπλοκή).

Ενόψει της δίκης των πέντε, αλληλέγγυοι/-ες καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 17 Οκτώβρη 2014, στις 4 τ’ απόγευμα, στην πλατεία Ματζόρε της Μπολόνιας.