Μεξικάνικες φυλακές: Γράμμα από τις συντρόφισσες Αμελί Πελλετιέ και Φάλλον Πουασσόν

Μόλις βγήκε από το φούρνο, χαιρετισμούς.

Σήμερα πάνε περισσότεροι από 10 μήνες που είμαστε στη στενή. Τις τελευταίες βδομάδες που πέρασαν μας ανακοίνωσαν τις ποινές μας σε σχέση με τις δύο δίκες εις βάρος μας, σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο. Την 1η Νοέμβρη ο δικαστής Μανουέλ Μουνιός Μπαστίδα του 8ου ομοσπονδιακού δικαστηρίου των φυλακών Σουρ μας επέβαλε την καταδικαστική απόφαση των 7,5 χρόνων φυλάκισης με την κατηγορία του «εμπρησμού δημόσιου κτηρίου με κόσμο εντός», αυτό για τις φθορές που προκλήθηκαν στη «Γραμματεία Επικοινωνιών και Μεταφορών του Μεξικού». Ο «κόσμος εντός του κτηρίου» είναι τα δυο ομοσπονδιακά γουρούνια που φυλάγανε το μέρος.

Έπειτα, στις 7 Νοέμβρη, λάβαμε τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση για τις κατηγορίες σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή της «διακεκριμένης φθοράς ιδιοκτησίας εν συμμορία» και της «επίθεσης κατά της δημόσιας ειρήνης». Αυτές οι κατηγορίες σχετίζονται με την επίθεση στην αντιπροσωπεία της Nissan, δίπλα από το κτήριο της Γραμματείας, όπου και κάψαμε τα οχήματα. Η δικαστής Μαργαρίτα Μπαστίδα Νεγρέτε του 18ου δικαστηρίου του κοινού ποινικού δικαίου των φυλακών Οριέντε μας επέβαλε ποινή 2 χρόνων και 7 μηνών, συνενώνοντας τις δύο κατηγορίες σε μία, με αποτέλεσμα η δίωξη για την πρόκληση φθορών σε ιδιοκτησία να μετατραπεί σε αξίωση αποζημίωσης για τις ζημιές και να παραμείνει μονάχα η κατηγορία της επίθεσης στη δημόσια ειρήνη και η επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 108.000 πέσος.

Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι καταδίκες μικρότερες των 5 ετών για πρωτοπαρανομήσαντες (όσους προηγουμένως είχαν καθαρό ποινικό μητρώο) μπορούν να τύχουν ελαφρυντικών. Στην περίπτωσή μας, αν πληρώσουμε πρόστιμο ύψους 43.000 πέσος, μας αφήνουν με τη μία· ειδάλλως, μπορούμε να βγούμε καταβάλλοντας καθένας και καθεμιά μας την εγγύηση των 10.000 πέσος με την υποχρέωση να δίνουμε το παρών στις Αρχές κάθε μήνα για τα επόμενα 2 χρόνια και 7 μήνες.

Και στις δυο δίκες είμαστε στη φάση της έφεσης, γιατί η εισαγγελία κατέθεσε έφεση για την καταδίκη σε τοπικό επίπεδο κι εμείς για την καταδίκη σε ομοσπονδιακό. Οι αποφάσεις αναμένεται να βγουν μέσα σε διάστημα 5 μηνών. Στην πραγματικότητα, αυτό που μας κρατάει μέσα είναι η καταδίκη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Για να μπορέσουμε ν’ αποφυλακιστούμε, η ποινή σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 5 χρόνια. Θα δούμε λοιπόν τους επόμενους μήνες αν υπάρχει πιθανότητα να βγούμε από ’δώ μέσα.

Από την άλλη, μας ενημέρωσαν σχετικά με τη δημοσίευση ενός άρθρου σ’ ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά του Κεμπέκ (στον Καναδά), το «La Presse», συντάκτης του οποίου είναι ο Philippe Teisceira-Lessard. Τα έχουμε πάρει αγρίως με την εμφάνιση αυτού του άρθρου που μιλάει για την υπόθεσή μας, παραθέτοντας αποσπάσματα από δημόσια γράμματά μας κι όσα διηγήθηκε ο δικηγόρος μας στον εν λόγω δημοσιογράφο. Ποτέ δε ζητήσαμε από κανένα καθεστωτικό μέσο να διακινήσει νέα σχετικά με την υπόθεσή μας, ούτε εξουσιοδοτήσαμε το συνήγορό μας να δώσει πληροφορίες σχετικές με το άτομό μας σε κανένα δημοσιογράφο. Αν έχουμε να πούμε κάτι, προτιμάμε να το λέμε μόνες μας. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι εχθροί όσο και η μπατσαρία, τα πιο ισχυρά εργαλεία προπαγάνδας του κοινωνικού ελέγχου που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Ας είναι σαφές λοιπόν, κι αυτός ο μαλάκας ο Φιλίπ Λεσσάρ ας πάψει να ενοχλεί τις οικογένειές μας· να του γίνει ξεκάθαρο πως δε χρειαζόμαστε τα άρθρα του για να μιλήσουμε για την κατάστασή μας.

Συνεχίζουμε λοιπόν με δύναμη στις καρδιές μας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τη δικαιοσύνη και το κράτος. Δεν περιμένουμε τίποτα από τη δικαιοσύνη, κι ας έχουμε πολλή όρεξη να βγούμε στο δρόμο. Δύναμη στο συνένοχό μας Κάρλος Λόπες Μαρίν (στη φυλακή Οριέντε), στο σύντροφο Λουίς-Φερνάντο (στη φυλακή Σουρ), και στους Φερνάντο Μπάρσενας και Αμπραάμ Κορτές (στη φυλακή Νόρτε). Ένα χαιρετισμό επίσης στον Μάριο Γκονσάλες, που απελευθερώθηκε, και μια πολύ δυνατή αγκαλιά στη Φελίσιτυ, στον Τρίπα και στη μάγισσα.

Φωτιά στον πολιτισμό, πόλεμο στην κοινωνία!
Μέχρι τη λευτεριά κι ακόμα παραπέρα!

Αμελί
Φάλλον
Φυλακές της Σάντα Μάρτα

το γράμμα στα ισπανικά (20/11)