Βολιβία: Άλλη μια πύλη ανοιχτή για τον καπιταλισμό

Στα εδάφη που κυριαρχούνται από το βολιβιάνικο κράτος σχεδιάζεται η κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο διαμέρισμα της Λα Πας. Τα καπρίτσια της εξουσίας δεν κρύβουν τις προθέσεις της για πρόοδο, εκπολιτισμό και ανάπτυξη, κι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πώς το κράτος προστατεύει τα καπιταλιστικά, νεοαποικιακά και μπουρζουάδικα συμφέροντα, όπως στην περίπτωση του σχεδίου κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Περιφερειακή Ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής (πλάνο IIRSA) ο οποίος θα περνάει μέσα από το δρυμό του TIPNIS, ή με το Ράλι Ντακάρ και το δορυφόρο που θα καλύψει τη διοργάνωση ως σύμβολο επιτήρησης και κέρδους για τις πολυεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την εξουσία, τα εν λόγω συμφέροντα εξυπηρετούν «ειρηνικούς» σκοπούς προσανατολισμένους στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον ιατρικό και αγροδιατροφικό τομέα. Το βολιβιανό κράτος εμμένει στην εγκατάσταση του αντιδραστήρα, μα προφανώς ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τη στρατιωτική δραστηριότητα.

Η εγκατάσταση σταθμών πυρηνικής ενέργειας εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες έχει αποτύχει, και παρά το γεγονός πως αυτού του τύπου η παραγωγή ενέργειας εκλύει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απ’ ό,τι οι μέθοδοι καύσης ορυκτών καυσίμων, δεν γνωρίζουν πώς να αποφύγουν την παραγωγή ραδιενεργών αποβλήτων ούτε μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή αποθήκευσή τους. Οι επιπτώσεις ξεκινάνε από την εξόρυξη ουρανίου, την παρασκευή των πυρηνικών καυσίμων, τη λειτουργία των σταθμών ατομικής ενέργειας, και καταλήγουν στην παραγωγή εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μας προκαλούν απέχθεια για αυτού του είδους την ενέργεια, όπως το αβαντάρισμα του καπιταλισμού, τα πειράματα σε ζώα, οι γενετικές μεταλλάξεις σε ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα, οι ογκολογικές παθήσεις, η μόλυνση, η αποθήκευση τοξικών αποβλήτων των οποίων η επικινδυνότητα εκτείνεται σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, ένας δυνητικός ραδιενεργός κίνδυνος που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, καθώς και η παρασκευή πολεμικών όπλων. Την εξουσία ποσώς την ενδιαφέρουν οι παραπάνω λόγοι, δεδομένου πως αυτό που αποζητά είναι η επέκταση και ισχυροποίηση της κυριαρχίας της. Εκφράζουμε την καθολική μας απέχθεια απέναντι σε οποιοδήποτε καπιταλιστικό πλάνο καταστροφής της γης, και ενθαρρύνουμε την καταπολέμηση του κράτους/Κεφαλαίου.

Όχι στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας!

πηγή: irakunditxs