Χιλή: Απεργία πείνας των Χουάν Φλόρες, Νάταλυ Καζανόβα και Γκιγέρμο Ντουράν

Ακολουθεί η μετάφραση των κειμένων έναρξης απεργίας πείνας των 3 συντρόφων.
“αυτή είναι η ξεκάθαρη απάντησή μας, αποστρεφόμενοι και φτύνοντας δίχως δισταγμό το τελευταίο κατασταλτικό χτύπημα εναντίον του περίγυρού μας”

Αυτή είναι η απάντησή μας στους τραμπουκισμούς της εξουσίας και των κατασταλτικών της δυνάμεων εναντίον του αλληλέγγυου κύκλου μας, των συγγενών, φίλων και συντρόφων μας. Καθημερινά υπομένουν διώξεις, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις, επιθέσεις και απαγωγές από μπάτσους, κι αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση σαφέστατα λόγω των κριτηρίων μας κι ακόμη περισσότερο λόγω της πεποίθησής μας είναι αδύνατον να παραμείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

Έτσι λοιπόν, σήμερα 14 Απρίλη 2015, ξεκινάμε μια κινητοποίηση ως διαμαρτυρία κι ως απάντηση απέναντι στο συναισθηματικό εκβιασμό στον οποίο μας υποβάλλει η εξουσία κι οι κατασταλτικοί θεσμοί της. Κάνοντας πράξη την αποστροφή μας κατά τρόπο ανυπότακτο, έτσι όπως είθισται να ’ναι η ουσία μας, και χρησιμοποιώντας το σώμα μας ως οδόφραγμα, βάζουμε μπρος την παύση των δραστηριοτήτων μας και μία απεργία πείνας μόνο με κατανάλωση υγρών μέσα στις φυλακές, απαιτώντας:

– Την άμεση αποφυλάκιση του Ενρίκε Αλφόνσο Γκουσμάν Αμαντέο, λαμβάνοντας υπόψη το γελοίο κατηγορητήριο και τις παραληρηματικές αποδείξεις που παρουσίασε η εισαγγελία.

– Τον καθορισμό της επιστημονικής εγκυρότητας στοιχείων με βάση το DNA. Υπάρχει κάποια πραγματική βεβαιότητα για 100% αξιόπιστη κι ακριβή χρήση του γενετικού υλικού ως ενοχοποιητικού στοιχείου; Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα για την ανάλυση γενετικού υλικού, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις μειγμάτων με βιολογικά χαρακτηριστικά διαφόρων ατόμων, κι η χρήση που του κάνει η εισαγγελία ως αποδεικτικού μεγάλης βαρύτητας ούτε καν ισχύει, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο εξέθεσαν τ’ αποδεικτικά στοιχεία στην περίπτωσή μας, θέλοντας να γίνει πιστευτό πως τα βιολογικά ίχνη που απέμειναν μετά από μία έκρηξη είναι καθ’ όλα έγκυρα και ακριβή, ακόμα κι αν γενετιστές και εγκληματολόγοι έχουν απορρίψει την εγκυρότητα και ποιότητα των ευρημάτων.

– Απαιτούμε την παύση των τραμπουκισμών και διώξεων που οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εναντίον του πιο κοντινού μας περίγυρου, επιδιώκοντας να πετύχουν τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση όσων δεν δίστασαν να εκφράσουν την αγάπη και την ενεργή κι άνευ όρων αλληλεγγύη τους. Σαφής απόδειξη αυτών των τραμπουκισμών είναι η προφυλάκιση του συντρόφου μας Ενρίκε, ο οποίος, δίχως να κρύψει μήτε ν’ αρνηθεί τ’ οτιδήποτε, αποφάσισε να μας στηρίξει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με επισκεπτήρια στα διάφορα κέντρα βασανισμού και εξόντωσης, όπως επίσης η απαγωγή ενός συντρόφου, τον οποίο γράπωσαν απ’ το λαιμό και τον έβαλαν διά της βίας μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο καταμεσής του δρόμου.

Η απαίτησή μας για παύση των τραμπουκισμών ισχύει τόσο εκτός όσο κι εντός των φυλακών, μιας και καθημερινά δεχόμαστε επιθέσεις από τη χιλιάνικη δεσμοφυλακή, τόσο εγώ όσο και η σύντροφός μου Νάταλυ, κι η απάντησή μας σε αυτές τις επιθέσεις προφανώς δεν ήταν υποτακτική, κάτι που μας κόστισε διάφορα πειθαρχικά και επιθέσεις, ωστόσο έχουμε σαφώς την πρόθεση ν’ ανταμωθούμε ξανά εντός της συγκυρίας του εγκλεισμού.

– Απαιτούμε να επιλυθεί άμεσα η κατάσταση της συντρόφισσάς μας Νάταλυ Αντονιέτα Καζανόβα Μουνιός, δεδομένου πως από τη στιγμή της μεταγωγής της στις φυλακές του Σαν Μιγκέλ, βρίσκεται σε καθεστώς τιμωρίας και αυστηρής απομόνωσης, με τη δεσμοφυλακή να αδιαφορεί για το αίτημα της αλλαγής πτέρυγας, αφήνοντας τη συντρόφισσά μας σε ένα “λίμπο εγκλεισμού”. Απαιτούμε την άμεση μεταγωγή της συντρόφισσάς μας σε πτέρυγα όπου να μπορεί να έχει επαφή/σχέση με άλλες κρατούμενες και περισσότερες ώρες προαυλισμού, μιας κι από τη στιγμή που μπήκε μέσα, της επιτρέπεται μονάχα 1 ώρα στο προαύλιο, μία εξ ολοκλήρου παράτυπη συνθήκη/πρωτόκολλο.

ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ

Χουάν Αλέξις Φλόρες Ρικέλμε
Πτέρυγα 1
Φυλακή Σαντιάγο 1

*

Σήμερα, Δευτέρα 13 Απρίλη, ξεκινώ μια απεργία πείνας με λήψη υγρών (μόνο πόσιμου νερού) απέναντι στ’ αντίποινα των κρατικών μηχανισμών εις βάρος του πιο κοντινού μας περίγυρου (συγγενών και φίλων). Έχοντας σιχαθεί τα ντελίρια των εισαγγελέων του νότιου τομέα και τα ψέματα του εισαγγελέα Ραούλ Γκούσμαν, στα μέσα προπαγάνδας τους, επιχειρώντας να ενοχοποιήσει τον Ενρίκε Γκουσμάν για να τον εμπλέξει στη σάπια διαδικασία που σήμανε την εκκίνηση και συνέχιση της έρευνάς του (θέαμα, διώξεις, τραμπουκισμοί, απειλές, μέχρι κι αρπαγή ενός φίλου από μπάτσους με πολιτικά).

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις της εξουσίας αντιτάσσουμε τη συνείδησή μας, τους δεσμούς και τις ιδέες μας, που απορρίπτουν την επιβολή των αντιτρομοκρατικών ή οποιονδήποτε νόμων τους, μιας και το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίζονται την τάξη των προνομίων τους και των παρασιτικών τους ζωών.

Εδώ, εντός των τειχών τους, δεν είμαστε ηττημένοι ούτε μόνοι, όπως θα ήθελαν, αλλά συνεχίζουμε ανυπότακτοι, λεύτεροι και αξιοπρεπείς, αγωνιζόμενοι εκ νέου με το σώμα μας ως όπλο ενάντια σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν και να θάψουν κάτω απ’ το τσιμέντο τον αγώνα, την αξιοπρέπεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Απαιτούμε:

– την άμεση απελευθέρωση του αδερφού, φίλου και συντρόφου μας Ενρίκε Γκουσμάν, προφυλακισμένου επειδή μας στέκεται και μας επισκεπτόταν.

– το τέλος των διώξεων, παρενοχλήσεων, απαγωγών και ανακρίσεων των συγγενικών και φιλικών μας προσώπων για το λόγο ότι μας στηρίζουν σε τούτη τη συνθήκη, κι επειδή η εξουσία γυρεύει να μας απομονώσει.

– Απαιτούμε επίσης τον τερματισμό των τραμπουκισμών από πλευράς των δεσμοφυλάκων εναντίον όλων των κρατουμένων που αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια αυτό το μέρος· κάθε ξυλοδαρμός και εξευτελισμός θα λαμβάνει πάντοτε μια απάντηση, κανένας από μας δεν είναι μόνος. Υπογραμμίζω τις ολοένα πιο βίαιες παρενοχλήσεις και μπούκες στο κελί του συντρόφου μου Χουάν Φλόρες, όπως και το γεγονός ότι βρίσκομαι κι εγώ σε παρόμοια κατάσταση.

– Οι αποδείξεις τους με βάση το DNA δεν έχουν επιστημονική εγκυρότητα, λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας των δειγμάτων, και το ίδιο ισχύει με τα ποικίλα μείγματα βιολογικού υλικού που εισφέρονται, διότι αυτά μπορούν να συμπίπτουν με πολλά άτομα, κι ακριβώς αυτά είναι που παρουσιάζονται απ’ τους εισαγγελείς σαν τα καλύτερά τους αποδεικτικά στοιχεία. Απαιτούμε τον καθορισμό της εγκυρότητας των αποδείξεων μέσω της ανάλυσης των μεθόδων και των δειγμάτων, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιστημονικές πτυχές, κι όχι μονάχα όσα με μεροληπτικό τρόπο διατυπώνονται στα κατηγορητήρια εισαγγελέων.

– Επί του προσωπικού, κάνω γνωστό στον περίγυρό μου και σε όσους δεν είναι αδιάφοροι μπροστά στον εγκλεισμό πως, εδώ και 7 μήνες που είμαι προφυλακισμένη, υπόκειμαι σε καθεστώς βαριάς απομόνωσης με μονάχα 1 ώρα προαυλισμού ημερησίως, χωρίς καμία δραστηριότητα αναψυχής, πέρα απ’ όσες κάνω εγώ για μένα. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μου απαγορεύονται οποιαδήποτε εργαστήρια ή δραστηριότητες αναψυχής προσφέρονται στη φυλακή με τη δικαιολογία πως στην πτέρυγά μας είμαστε πολύ λίγες κρατούμενες. Ζω μαζί με μία κρατούμενη/αιχμάλωτη, κατά περιπτώσεις και με άλλες, αλλά όλες τους εναλλάσσονται και μετάγονται, με αποτέλεσμα εγώ να είμαι η μοναδική που παραμένω σε αυτή τη μετέωρη κατάσταση. Εξαιτίας όλων των παραπάνω, απαιτώ την άμεση αλλαγή πτέρυγας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΓΚΙΤΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ

ΣΜΙΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Νάταλυ Καζανόβα Μουνιός
Γυναικείες φυλακές του Σαν Μιγκέλ

*

Προς συγγενείς, φίλους και συντρόφους. Προς δημόσια γνώση.

Από τις 00:00 της 14ης Απρίλη ξεκινώ μια απεργία πείνας με λήψη υγρών (μονάχα πόσιμου νερού) προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θα παραθέσω στη συνέχεια. Αυτό είναι ένα μέσο αγώνα και αλληλεγγύης με το οποίο ρισκάρουμε την υγεία και τη ζωή μας. Κίνητρα για την απόφαση αυτή αποτελούν τα πρόσφατα γεγονότα που έπληξαν τον κοντινό μας περίγυρο, η σύλληψη του Ενρίκε, η δίωξη και ο τραμπουκισμός κοντινών μας κι αλληλέγγυων προσώπων, οι επιθέσεις και τα πειθαρχικά που ασκούν οι ανθρωποφύλακες εναντίον της Νάταλυ και του Χουάν. Κι εν τέλει όλο το πλέγμα μηχανορραφιών της εξουσίας και των μηχανισμών της (Τύπος, εισαγγελείς, μπάτσοι, κ.λπ.) με στόχο να φρενάρουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στα έγκλειστα συντρόφια μας.

Το ξέρω πως καταστάσεις σαν αυτή δεν είναι καινούργιες, ούτε σε αυτή τη χώρα ούτε σε άλλα μέρη του κόσμου, παίρνουμε/παίρνω ως παράδειγμα αγώνες που εξελίσσονται αλλού, γι’ αυτό και σήμερα και στο μέτρο των μάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων μου αποφασίζω να απέχω από τη σίτιση σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στ’ αδέρφια μου. Αυτόν τον αγώνα τον πραγματώνουμε/πραγματώνω ενάντια σε όσους λένε πως εφαρμόζουν το νόμο και πως λαμβάνουν αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας, διακηρύσσοντας την ισότητα απέναντι στον νόμο, ενώ οι ίδιοι τους οι νόμοι και η κοινωνία τους έχουν χαλκευτεί από την ανισότητα που βασιλεύει υπό την κυριαρχία του καπιταλισμού.

Δεν μπορώ να παραμείνω αδρανής και παθητικός απέναντι σε αυτό το κατασταλτικό σκηνικό που σήμερα χτυπάει τ’ αδέρφια μου, γι’ αυτό και στέκομαι αλληλέγγυος ξεκινώντας επ’ αόριστον αποχή από το φαγητό, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

– άμεση απελευθέρωση του αδερφού και συντρόφου μας Ενρίκε Γκουσμάν Αμαντέο, συλληφθέντα κι απαχθέντα από το κράτος λόγω της παραληρηματικής φαντασίας εισαγγελέων και της μανίας τους να καταστείλουν την αλληλεγγύη στους/ις ανυπότακτους/ες κρατούμενους/ες.

– όχι άλλες παρενοχλήσεις και επιθέσεις εις βάρος του Χουάν και της Νάταλυ από πλευράς των ανθρωποφυλάκων. Επίσης, παύση κάθε καταδίωξης και τρομοκράτησης συγγενών, φίλων και αλληλέγγυων από πλευράς του κράτους, των εισαγγελέων και μπάτσων του.

– επίλυση της κατάστασης που αντιμετωπίζει στη φυλακή η Νάταλυ Καζανόβα, συντρόφισσα που κρατείται σε αυστηρή απομόνωση από την αρχή της προφυλάκισής της (23 Σεπτέμβρη 2014), έχοντας μονάχα 1 ώρα προαυλισμού και στερούμενη τη δυνατότητα συμβίωσης με άλλες κρατούμενες που δεν είναι τιμωρημένες, όπως και την πρόσβαση σε δραστηριότητες αναψυχής και εκμάθησης (εργαστήρια κ.τ.λ.). Απαιτούμε την άμεση μεταγωγή της σε άλλη πτέρυγα όπου να αρθεί αυτή η ταπεινωτική συνθήκη.

– επιστημονική αποσαφήνιση της εγκυρότητας των αποδεικτικών στοιχείων με βάση το DNA. Ανάλογα με την ποιότητα και τη σύνθεση των δειγμάτων γενετικού υλικού, να συνεκτιμάται κι η εγκυρότητα της μεθόδου ανάλυσης και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της. Σήμερα το DNA χρησιμοποιείται ως κύριο ενοχοποιητικό στοιχείο στην υπόθεσή μας, ενώ τόσο η προέλευση όσο και η ποιότητα των σχετικών δειγμάτων απέχουν πολύ από την υποτιθέμενη επιστημονική εγκυρότητα που η εισαγγελία επιχειρεί να προσδώσει σε αυτές τις “εξαιρετικές” αποδείξεις.

Μονάχα ο αγώνας και η αλληλεγγύη δίνει αυτό που το κράτος αποστερεί, μονάχα έτσι γίνεται ν’ αντιμετωπιστεί αυτός ο κόσμος ο φτιαγμένος από και για δαύτου$.

Γκιγέρμο Ντουράν Μέντες
Σε πλήρη κατ’ οίκον περιορισμό

στ’ αγγλικά