Μεξικό: Ένοπλη επίθεση στο εργοτάξιο του Ανατολικού Τούνελ Αποστράγγισης (ΤΕΟ)

Το ΤΕΟ (Ανατολικό Τούνελ Αποστράγγισης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα μηχανικά έργα βαθιάς αποστράγγισης. Κατασκευάστηκε για να αποτρέψει πλημμύρες στις πόλεις, ξεκινά από την Πολιτεία του Χιντάλγο και περνά από δήμους της Πολιτείας του Μεξικού. Το ΤΕΟ αποτελείται από 24 κάθετους αγωγούς με χωρητικότητα έως 150 κυβικά μέτρα όμβριων υδάτων ανά δευτερόλεπτο. Οι αγωγοί αυτοί (που είναι τεράστιες τρύπες στη γη) λειτουργούν ως αεραγωγοί για την είσοδο στο τούνελ και τη συντήρησή του με βαριά μηχανήματα.

Εκτός από τη «διάσωση» των σάπιων πόλεων από τις πλημμύρες που στέλνει η φύση ως απάντηση στην ισοπεδωτική τεχνολογική εξέλιξη, ένας από τους στόχους αυτού του κατασκευαστικού έργου στο οποίο εμπλέκονται διάφοροι θεσμοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (1) και ποικίλες ιδιωτικές εταιρείες (2) είναι και η υποκριτική λειτουργία της περιβαλλοντικής βελτίωσης. Για ποια περιβαλλοντική βελτίωση μιλάνε; Για αυτή τη «βελτίωση» που συνεπάγεται την καταστροφή μιας μεγάλης ζώνης πεδιάδων και δασών για το γλιστερό τούνελ τους που προστατεύει την ακεραιότητα του πολιτισμού; Γιατί αυτό έκαναν προκειμένου να το κατασκευάσουν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ζώνες πράσινου θάφτηκαν κάτω από το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του «μεξικάνικου περιφερειακού σιρκουί» που βρίσκεται γύρω από τους εν λόγω αγωγούς, ενδημικά ζώα έχουν επίσης πληγεί, ο ποταμός που διέτρεχε την περιοχή έχει μετατραπεί σε κανάλι αποχέτευσης και αηδιαστικών λυμάτων, η ανθρώπινη πρόοδος βίασε για άλλη μια φορά την οικολογική ισορροπία· αν σε αυτή τη «βελτίωση» αναφέρονται οι αρχιτέκτονες και υπερασπιστές αυτού του «μέγα έργου», τότε την πέτυχαν μια χαρά.

Γι’ αυτούς τους λόγους, το «Γκρουπούσκουλο του Απόκρυφου» της Άγριας Αντίδρασης κατευθύνθηκε τη νύχτα της 22ας Απρίλη στις εγκαταστάσεις ενός εκ των αγωγών του ΤΕΟ, που βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους του Νεξτλαπάν και της Τονανίτλα στην Πολιτεία του Μεξικού. Πηδήξαμε τα συρματοπλέγματα που προστάτευαν το αποχετευτικό κανάλι και πίσω από μια μεγάλη κοκκινοπιπεριά που συνεχίζει να στέκει όρθια χτυπήσαμε κάμποσες φορές με πυροβόλα όπλα κατά των μηχανών, των δομών και τοίχων αυτής της κατασκευής. Τα άμεσα πυρά έπληξαν και κατατρόμαξαν όσους βρίσκονταν στο σημείο, μαζί με τους κρότους των ριπών που έπεφταν ακούγονταν και οι ήχοι των ζώων που φονεύτηκαν για να κατασκευαστεί το έργο, ακουγόταν το βίαιο θρόισμα του ανέμου που παρασέρνει τα πεσμένα φύλλα των δέντρων και το ακατάληπτο τραγούδι των νερών του ποταμού που βάφτηκε μαύρος από την τεχνητοποίηση, αντηχούσαν ακόμη οι ιαχές πολέμου των προγενέστερών μας: «Τώρα ναι, ή εσύ ή εγώ!»

Ούτε οι σκανδαλώδεις προβολείς φωτισμού, ούτε η επιτήρηση του μέρους, ούτε και οι νυχτερινές περιπολίες μπάτσων της πολιτειακής και ομοσπονδιακής αστυνομίας χρησίμευσαν σε κάτι. Το Απόκρυφο μας κάλυψε με το πέπλο του και φύγαμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Με την ένοπλη αυτή ενέργεια έχουμε να δηλώσουμε κάτι:

Θάνατο και αίμα για όσους καταστρέφουν τη Γη!

Έχει κι άλλες σφαίρες για τις δομές σας και τα κεφάλια σας!

Για την εξτρεμιστική υπεράσπιση της άγριας φύσης!

Σε πόλεμο ενάντια στο τεχνολογικό σύστημα!

Άγρια Αντίδραση
«Γκρουπούσκουλο του Απόκρυφου»

Σημειώσεις:

1) Αντίστοιχα, η Γραμματεία Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (SEMARNAT), η Εθνική Επιτροπή Υδάτων (CONAGUA), το Υπουργείο Οικονομικών (SHCP) και το Υπουργείο Εσωτερικών (SFP).

2) Η μεξικάνικη εταιρεία κατασκευής υπόγειων υποδομών Comissa, η εταιρεία κατασκευών και υποδομών Cicsa (ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ), η ένωση πολιτικών μηχανικών ICA, η εταιρεία κατασκευών και γεωτρήσεων COTRISA, η κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών Estrella και Lombardo, και η ομοσπονδιακή επιτροπή ηλεκτρισμού CFE.