Χιλή: Λήξη της απεργίας πείνας των αναρχικών Χουάν Φλόρες, Νάταλυ Καζανόβα και Γκιγέρμο Ντουράν

Την Παρασκευή 5 Ιούνη 2015 τα συντρόφια Χουάν Φλόρες, Νάταλυ Καζανόβα και Γκιγέρμο Ντουράν τερμάτισαν την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν από τις 13/14 Απρίλη, θεωρώντας πως τα πιο σημαντικά από τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν. Ακολουθούν αποσπάσματα από το κείμενο λήξης της κινητοποίησης που λάβαμε στις 9/6:

[…] Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μάη η συντρόφισσα Νάταλυ μετήχθη στην πτέρυγα 2 των γυναικείων φυλακών του Σαν Μιγκέλ, και μετά από μήνες απομόνωσης μπορεί πλέον να βρίσκεται μαζί με άλλες κρατούμενες σε πτέρυγα γενικού πληθυσμού. Θα θέλαμε βέβαια κάτι τέτοιο να είχε συμβεί νωρίτερα ώστε να μπορέσει να περάσει χρόνο με την Ταμάρα και την Τάτο, αλλά η διεύθυνση των φυλακών δεν επέτρεψε στις συντρόφισσες να βρεθούν από κοινού επικαλούμενη τον υποτιθέμενο κίνδυνο που θα προκαλούνταν από κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε πως αυτές είναι απλές δικαιολογίες για τις πολιτικές μηχανοραφίες που υπάρχουν πίσω από τέτοιου τύπου αποφάσεις, κάτι που αντανακλάται και στο γεγονός πως η μεταγωγή της Ταμάρα Σολ Μαλέν στις φυλακές του Σαν Χοακίν έγινε χωρίς προειδοποίηση και με μεθόδους εξαπάτησης. Πρόκειται για καταστάσεις που παράγονται εσκεμμένα, από εχθρότητα, και στοχεύοντας στον φόβο, στην απομόνωση και στην υποταγή, συνθήκες που τις απορρίπτουμε ως όντα αυτοκαθοριζόμενα και σε ρήξη με την κυριαρχία, μιας και στην εφαρμογή τους αναγνωρίζουμε πράξεις πολέμου κι απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ανταπαντάμε με πόλεμο.

Την Παρασκευή 5 Ιούνη μάθαμε με χαρά πως το μέτρο της προφυλάκισης αντικαταστάθηκε με αυτό του πλήρους κατ’ οίκον περιορισμού για τον σύντροφο Ενρίκε, μας χαροποιεί να γνωρίζουμε πως ο σύντροφος θα μπορεί να βρεθεί με τους αγαπημένους του, πως οι οικογένειες και τα κοντινά μας άτομα θα είναι σε θέση να τον επισκεφτούν, θα θέλαμε βέβαια ο κατ’ οίκον περιορισμός να μην ήταν πλήρης ώστε ο σύντροφος να μπορεί να βγαίνει το πρωί για να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του, αλλά δυστυχώς δεν εγινε έτσι. Ελπίζουμε να υπάρξει αυτή η πιθανότητα αργότερα, αφού απορριφθεί και η αίτηση ακύρωσης αυτής της απόφασης που θα καταθέσει η εισαγγελία και η πολιτική αγωγή, είναι σίγουρο πως οι παλιάτσοι εισαγγελείς Ορεγιάνα, Γκουσμάν και η παρέα τους σπαστήκανε με αυτή την εξέλιξη σε σχέση με το κατηγορητήριο που υποστηρίζουν και που μας κρατά αιχμάλωτους. Το κατηγορητήριό τους έχει πάρει την κάτω βόλτα, τα φερόμενα ενοχοποιητικά στοιχεία με βάση το γενετικό υλικό είναι τόσο κάλπικα όσο και οι υποτιθέμενες καλές προθέσεις τους, αυτό έγινε καταφανές και από τα αποτελέσματα εμπειρογνωμοσύνης που παρουσίασε η υπεράσπιση του Ενρίκε, η επιστημονική εγκυρότητα της μελέτης των διωκτικών σκυλιών καταρρίφθηκε εξ ολοκλήρου, κι ως εκ τούτου και τα βασικά ενοχοποιητικά στοιχεία που μας αποδίδονται σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Μας δίνει χαρά να γνωρίζουμε πως αυτό το εύστοχο δικαστικό πλήγμα που δέχτηκε η εισαγγελία θα είναι πολύ δύσκολο να το αντιστρέψουν σε τούτη τη διαδικασία εναντίον μας, αλλά και το ότι καταδείχτηκε πως ο αδερφός μας συνελήφθη και κατηγορήθηκε απλά και μόνο επειδή μας στάθηκε αλληλέγγυος και έδειξε ανυποταξία απέναντι σε αυτή την πολιτική φόβου.

Τα δύο αυτά γεγονότα μας οδήγησαν στην απόφαση να λήξουμε την απεργία μας, γνωρίζοντας πως και για τα υπόλοιπα αιτήματα έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους, ήδη εξουσιοδοτήθηκαν οι μελέτες ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, και η αίτηση για το επισκεπτήριο εντός των φυλακών ανάμεσα στον Χουαν και στη Νάταλυ θα κατατεθεί μετά τη λήξη του πειθαρχικού μέτρου απαγόρευσης των επισκεπτηρίων που μας επιβάλεται για ένα μήνα λόγω της απεργίας πείνας, ενώ η αίτηση άρσης του περιοριστικού μέτρου του πλήρους κατ’ οίκον περιορισμού για τον Γκιγέρμο θα εξεταστεί μέσα στον Ιούνη. Θεωρούμε πως αυτή η κινητοποίηση έδωσε καρπούς και επιτάχυνε τις διαδικασίες υπεράσπισης/απάντησης απέναντι στο κατηγορητήριο της εισαγγελίας και τις ενέργειες της καταστολής που έλαβαν χώρα κατ’ εντολή της. Το γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο να καταφέρουμε να σταματήσουν οι τραμπουκισμοί και οι διώξεις τόσο εναντίον μας όσο και εναντίον των οικογενειών μας, κοντινών μας προσώπων και συγγενικοτήτων μας, αυτή είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει ανέκαθεν, οι Αρχές επιδιώκουν την απομόνωση και το τσάκισμα των κρατουμένων με τη μπότα και την κάνη, με σκυλιά διψασμένα για εξουσία/κυριαρχία, θέλουν οι οικογένειές τους και ο περίγυρος αλληλεγγύης να τρέμουν τα αντίποινα τους και των μισθοφόρων τους επειδή με την αγάπη τους παρήγαγαν ανεξάντλητες χειρονομίες αλληλεγγύης και στήριξης. Μας δίνει ωστόσο απέραντη χαρά και ικανοποίηση η σύγκρουση με αυτή την πραγματικότητα, όπως και το γεγονός πως τόσος κόσμος αγκάλιασε αυτή την υπόθεση. […]

[…] Από τη συνθήκη στην οποία βρισκόμαστε στηρίζουμε το κάλεσμα του Ιούνη-Μήνα για τη Γη κι ενάντια στο Κεφάλαιο, μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να διαχύσει τις ιδέες και τη δράση για την απελευθέρωση της Γης και όλων των όντων που ζούμε κάτω από την καταστροφική κι εκμεταλλευτική κυριαρχία του καπιταλισμού που αβαντάρεται από όλα τα κράτη, και που το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει και να κανονικοποιεί τη σκλαβιά στην οποία μας έχουν καθυποτάξει εδώ και αιώνες. Στηρίζουμε επίσης την πρωτοβουλία μποϊκοτάζ και σαμποτάζ του μιντιακού/αθλητικού θεάματος του Κόπα Αμέρικα, απεχθανόμαστε τη μπουρζουάδικη κουλτούρα και τους αθλητικούς ανταγωνισμούς της που αποζητάνε να τροφοδοτήσουν τον πατριωτισμό, τον κοινωνικό λήθαργο κι ακολούθως την τσέπη όσων τα κονομάνε από τη μπίζνα του ποδοσφαίρου κι όλα όσα συνοδεύουν αυτό το καρναβάλι λήθης και βλακείας. […]

Νάταλυ Καζανόβα Μουνιός
Πτέρυγα 2 των φυλακών του Σαν Μιγκέλ

Χουάν Φλόρες Ρικέλμε
Πτέρυγα 1 της φυλακής Σαντιάγο 1

Γκιγέρμο Ντουράν Μέντες
Σε πλήρη κατ’ οίκον περιορισμό