Χανχικίβι, Φινλανδία: Σαμποτάζ στο εργοτάξιο πυρηνικού σταθμού της εταιρείας Fennovoima

Τη νύχτα προς Δευτέρα, 8 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε σαμποτάζ σ’ ένα μηχάνημα (εκσκαφέα) στο εργοτάξιο του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού της Fennovoima. Κόπηκαν καλώδια και σύρματα και λοιπά, και σπάστηκαν τα τζάμια.

Τα άτομα πίσω από τη δράση της 8ης Ιούνη εκπροσωπούν τους εαυτούς τους, κι όχι κάποια οργάνωση ή κάποιο δίκτυο ακτιβιστών.

Η πρώτη αναφορά απ’ τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στην επίθεση (εφημερίδα «Kaleva») επέλεξε να μην επικεντρωθεί στα εγκλήματα στα οποία ήρθε ως απάντηση η ενέργεια, κι αντ’ αυτού, να εστιάσει στη διαρροή υδραυλικού λαδιού σ’ ένα λατομείο αμμοχάλικου της αποψιλωμένης περιοχής όπου άλλοτε βρισκόταν το δάσος του ακρωτηρίου Χανχικίβι, κατοικούμενο από πολλά απειλούμενα είδη. Ως συνήθως, οι επιλεγείσες μέθοδοι των ατόμων που πραγμάτωσαν τη δράση έγιναν το επίκεντρο της προσοχής, κι όχι το έργο μαζικής καταστροφής του ίδιου του σταθμού πυρηνικής ενέργειας. Αυτό που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «βανδαλισμό» ήτανε μια συνειδητή πράξη δολιοφθοράς, μια μέθοδος που πάντοτε είχε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των καταπιεστικών συστημάτων εκμετάλλευσης, όπου τα συμφέροντα της εταιρικής εξουσίας μπαίνουν μονίμως πάνω απ’ τις ανάγκες και την ύπαρξη των ντόπιων και της φύσης.

Η σύνταξη νέων νόμων καθώς το έργο συνεχίζεται, δίνοντας σε εταιρείες όπως η Fennovoima το δικαίωμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων, φανερώνει ότι μακράν απέχει του να είναι αυτή μια δημοκρατική διαδικασία, καταδεικνύοντας επίσης πως οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τα συμφέροντα εταιρειών και όχι των ανθρώπων. Η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού δεν μπορεί ποτέ να νοηθεί ως δημοκρατική διαδικασία, κι οι αποφάσεις που αφορούν ενεργειακά συστήματα αυτού του είδους λαμβάνονται πολύ πιο πάνω απ’ τα κεφάλια των απλών ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής, οι δίοδοι που προσφέρονται απ’ το λεγόμενο δημοκρατικό σύστημα δεν είχαν καμία επίδραση στα τεκταινόμενα του πρότζεκτ και στην προετοιμασία του εργοταξίου για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή αντιδραστήρα. Δώστε βάση στη λέξη «σχεδιαζόμενη» – η αίτηση για την κατασκευή δεν έχει καν περάσει ακόμη, αφού το έργο δεν διαθέτει το απαραίτητο ποσοστό εγχώριων επενδυτών ώστε να εγκριθεί η αίτηση από το κράτος.

Τώρα βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο προκειμένου να καταδειχθεί στις ήδη εμπλεκόμενες εταιρείες και σε πιθανούς επενδυτές ότι μπροστά τους έχουνε κακοτράχαλο δρόμο. Όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, μεγάλες και μικρές –που επωφελούνται απ’ την καταστροφή του ακρωτηρίου Χανχικίβι και τη δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου πυρηνικού προβλήματος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές–, χρειάζεται να αισθανθούν ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Αυτή είναι μόνο η αρχή.

Αλληλεγγύη στον καταυλισμό διαμαρτυρίας του ακρωτηρίου Χανχικίβι και στους ντόπιους που αντιστέκονται στην αναγκαστική απαλλοτρίωση

στ’ αγγλικά | γαλλικά, ιταλικά