Χαλκιδική: Αντικατασταλτική πορεία στον Πολύγυρο (27/9)

Σχετικά με τη σύλληψη των 2 συντρόφων Andrea και Errol

Την Κυριακή 23 Αυγούστου πραγματοποιείται πορεία στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στα πλαίσια του 1ου Διεθνές Beyond Europe camp (Antiauthoritarian Platform Against Capitalism). Στην προσπάθειά τους οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», συγκρούστηκαν με τις διμοιρίες των μπάτσων που φυλούσαν τις εγκαταστάσεις, οι οποίοι απάντησαν με την ρίψη πολλών χημικών απωθώντας τους διαδηλωτές προς τα οχήματά τους. Τότε οι μπάτσοι εγκλώβισαν το τελευταίο λεωφορείο και προσήγαγαν τα 78 άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Στη συνέχεια οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, αρχικά με την κατηγορία της στάσης, η οποία έπειτα μετατράπηκε στην κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Μετά από κάποιες ώρες οι 74 αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι 4 συνέχισαν να κρατούνται γιατί αρνήθηκαν να δώσουν προσωπικά στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα.

Στις 2 συλληφθείσες από τη γερμανία επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών φυλάκισης με αναστολή και έχει ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους. Στους 2 συντρόφους, Andrea και Errol, οι οποίοι μένουν στη Θεσσαλονίκη, επιβλήθηκε ποινή 17 μηνών φυλάκισης με αναστολή και επιβολή του μέτρου της διοικητικής απέλασης. Από τη στιγμή που τους γνωστοποιήθηκε και επίσημα το γεγονός αυτό, ξεκίνησαν όλες οι νομικές διαδικασίες για το μπλοκάρισμα αυτής της απόφασης. Οι 2 σύντροφοι μετήχθησαν την Τρίτη 25/8 από το Α.Τ. Πολυγύρου στα κρατητήρια της ΓΑΔΘ.

Αυτές οι διώξεις, όμως, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο σ’αυτόν τον αγώνα. Στα χρόνια που αυτός διεξάγεται έχει δεχθεί σκληρή καταστολή (έφοδοι σε σπίτια, ξυλοδαρμοί, δεκάδες συλλήψεις με βαριές κατηγορίες, συνθήκη κατοχής σε χωριά από υπεράριθμους και κάθε είδους μπάτσους, βίαιη λήψη DNA κλπ.). Όλα αυτά δείχνουν το πόσο σημαντική είναι η εξόρυξη αυτή για τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.

Το ζήτημα των Σκουριών και η σημασία του

Η υπόθεση των Σκουριών αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα για τα πολιτικά παιχνίδια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η ΝΔ ήταν αυτή που επέβαλε το στρατό κατοχής στα χωριά και τη βίαιη καταστολή του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία, με μοναδικό σκοπό την κάμψη των αντιστάσεων των αγωνιζόμενων ώστε να συνεχίσει ομαλά το κερδοφόρο γι’αυτούς έργο.Ο Σύριζα τότε, από θέση αντιπολίτευσης, τάσσονταν ξεκάθαρα κατά του έργου και με το μέρος των αγωνιζόμενων για τους δικούς του ψηφοθηρικούς σκοπούς, όπως φάνηκε και στη συνέχεια. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του για παύση κάθε εξορυκτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, αποδείχτηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ψεύτικες. Ο Σύριζα ως κυβέρνηση χρησιμοποίησε την εμπιστοσύνη του κόσμου και εκμεταλλευόμενος τον αφομοιωτικό του ρόλο στα κινήματα, κατάφερε να φρενάρει τον αγώνα. Μεγάλη μερίδα των αγωνιζόμενων, πιστεύοντας στις εξαγγελίες του για παύση του έργου, σταμάτησαν τις δράσεις αντίστασης. Στην πραγματικότητα όμως το έργο μέχρι και σήμερα, ποτέ δε σταμάτησε στο σύνολό του.

Η επέλαση του τεχνοβιομηχανικού συστήματος και η αντίσταση στη μεγα-μηχανή

Βασικός πυλώνας του πολιτισμού εδώ και αιώνες είναι η λεηλασία του φυσικού κόσμου με σκοπό το κέρδος και την ανθρώπινη ευημερία. Εκεί ακριβώς έχει δομηθεί και το κυρίαρχο ιδεολόγημα του ανθρωποκεντρισμού. Ο άνθρωπος τοποθετώντας τον εαυτό του στην κορυφή του κόσμου εκμεταλλεύεται όπως επιθυμεί την Γη και τα άλλα είδη προς όφελός του. Με την βιομηχανική εξάπλωση και την τεχνολογική λαίλαπα, το παγκοσμιοποιημένο πλέον κεφάλαιο κατέχει και απομυζεί τη φύση και τα μη-ανθρώπινα ζώα ως «φυσικούς πόρους» για την διαιώνιση της κυριαρχίας και του εξουσιαστικού πολιτισμικού οικοδομήματος. Η εξάπλωση αυτή έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες εξάρτησης ανάμεσα σε αυτό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, μην αφήνοντας καμία διέξοδο για μια ζωή ελευθερίας, παρά μόνο μέσω του διαρκή πόλεμου για την καταστροφή της κυριαρχίας σε κάθε μορφή της.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ολόκληρη η γη αποτελεί μια τράπεζα κέρδους για τους κυρίαρχους, με κάθε τρόπο. Από την ιδιοκτησία γης και την εντατική και βιομηχανική γεωργία, στις αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων για βοσκοτόπια και μονοκαλλιέργειες. Από τις διάφορες εξορυκτικές διαδικασίες και εγκαταστάσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο παγκόσμιο οδικό δίκτυο για την διακίνηση των εμπορευμάτων και του εργατικού και καταναλωτικού δυναμικού, ο κοινός παρανομαστής θα είναι πάντα οι περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ως αναρχικοί αναγνωρίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές Χαλκιδικής σαν ένα κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για την ολική απελευθέρωση ανθρώπινων και μη ζώων και της γης. Δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δύο αναρχικούς συντρόφους, που με την παρουσία τους αυτό το διάστημα στο αναρχικό κίνημα ήταν πάντα συνεπείς στα ραντεβού της ρήξης. Εκεί που η θεωρία μας μπορεί να πραγματώσει στιγμές δράσης, στην προσπάθεια να απορυθμίσουμε το σύστημα της κυριαρχίας και να σπάσουμε ολότελα τα σύγχρονα τείχη της σκλαβιάς. Εκεί που ο αναρχικός αγώνας για την ολική απελευθέρωση ανάβει την σπίθα για το ολοκαύτωμα του τεχνοβιομηχανικού πολιτισμού.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ANDREA ΚΑΙ ERROL

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΩΣ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Για τη μετάβαση στον Πολύγυρο θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη λεωφορείο, στις 9.00 από την Καμάρα.

αναρχική συλλογικότητα Μαύρο/Πράσινο

στα ισπανικά