Χιλιανές φυλακές: Αλληλέγγυες κουβέντες της συντρόφισσας Τάτο

Έτος 2014, Σεπτέμβρης (σύμφωνα με το πατριαρχικό δυτικό ημερολόγιο). Η χώρα ετοιμάζεται να εορτάσει την πατρίδα της με τ’ αξιολύπητα λατρευτικά της έθιμα, με χορούς και θανάτωση ζώων. Τα πάντα κατακλύζονται απ’ αυτή την ανθρώπινη ηλιθιότητα τη στιγμή που τα μέσα επικοινωνίας εκμεταλλεύονται αυτό το πατριωτικό και εθνικιστικό συναίσθημα προκειμένου να καταδείξουν με τον συνήθη σκανδαλοθηρικό τους τόνο εκείνα τα πρόσωπα που, καταπώς λένε, εμπλέκονται σε μία πράξη που ’ναι από τις «πλέον συγκλονιστικές για τη χώρα», την επίθεση στον υποσταθμό του μετρό Εσκουέλα Μιλιτάρ. Το τι επακολούθησε είναι ήδη γνωστή ιστορία… Απαιτείται να βγουν φάτσες στη φόρα, να συλληφθούν (κατόπιν εφόδου), κι ενέχονται και σε άλλες πράξεις, κι όπως αναμενόταν, φιγουράρουνε σαν τρομοκράτες. Παράλληλα και κατά τη διάρκεια της έρευνας, η εισαγγελία βάζει μπρος όλα της τα τεχνάσματα, επιστρατεύοντας μεθόδους και λογικές που τώρα πια καλύπτονται υπό τον όρο «επιστημονικότητα των αποδείξεων».

Μέσα σε όλο αυτόν τον αστυνομικό-δικαστικό αναβρασμό, η ανευλάβεια βλασταίνει μ’ ένα ειρωνικό χαμόγελο, με μία ηχηρή κραυγή αγώνα, με ψηλά τα κεφάλια που μεταδίδουν μια μοναδική ανυποχωρησία.

Τα πρόσωπα αυτά είναι τα συντρόφια Νάταλυ Καζανόβα, Χουάν Φλόρες, Ενρίκε Γκουσμάν και Γκιγέρμο Ντουράν, των οποίων οι καρδιές είναι ακόμα μεστές από ανταρσία και τα βήματά τους ανάλαφρα που βαδίζουν αδάμαστα κι ανταγωνιστικά.

Συντρόφια, να ξέρετε πως αυτόν τον καιρό της αιχμαλωσίας, όπου βρισκόμαστε αποξενωμένες/οι απ’ τη ζωή που ποθούμε και τα πάντα καταλήγουν να φαίνονται τόσο αλλότρια και μονότονα (τουλάχιστον σε μένα), θα υπάρξουν καρδιές συναισθανόμενες, χέρια ατίθασα, χειρονομίες γεμάτες αγάπη και δύναμη που δε γνωρίζουν μήτε σύνορα μήτε τείχη. Εύχομαι να σας συντροφεύει η αλληλεγγύη, συνεχίζοντας να σας δίνει χαμόγελα, δάκρυα, αναστεναγμούς και δυνάμεις. Να ξέρετε πως μέσα κι έξω από τα σίδερα υπάρχει στήριξη.

Δύναμη, αγάπη και ανταρσία!
Κανένας αντεξουσιαστής αιχμάλωτος να μην είναι μόνος!
Αλληλεγγύη σε Νάταλυ, Χουάν, Ενρίκε, Γκιγέρμο!

ΤΑΤΟ. Από πτέρυγα της καταραμένης φυλακής του Σαν Μιγκέλ