Παρίσι: Φυλλάδιο της αναρχικής βιβλιοθήκης La Discordia

Προηγούμενη σχετική ενημέρωση εδώ.

Προς τους γείτονές μας, προς τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του ιδιωτικού δημοτικού μοντεσσοριανού σχολείου «Plaisir denfance»

Έχουμε ήδη συναντηθεί εδώ, στην οδό Pré-Saint-Gervais, όπου από τον Μάιο βρίσκεται η αναρχική βιβλιοθήκη La Discordia. Κάποιοι/ες από εσάς έχουν περάσει να μας γνωρίσουν, άλλοι/ες έχουν πάρει φυλλάδια και κείμενά μας στην Place des Fêtes ή στην Belleville, ενώ άλλοι εξοικειώνονται σιγά σιγά με τη βιβλιοθήκη. Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε στο εσωτερικό τού απέναντι σχολείου ένας μηχανισμός παρακολούθησης (που κατόπιν καταγράφηκε και καταστράφηκε), με μια κάμερα στραμμένη στην πόρτα μας, ο οποίος μηχανισμός εγκαταστάθηκε από την «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία της DGSI (Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας, υπηρεσία πληροφοριών του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών), με τις ευλογίες και τη διακριτική ευχέρεια της διεύθυνσης του σχολείου.

Έτσι, από τον Ιούλη, όλοι/όλες (εμείς, το προσωπικό του σχολείου, οι γείτονες/γειτόνισσες, αυτοί/αυτές που παίρνουν τα παιδιά τους απ’ το σχολείο) έχουμε βιντεοσκοπηθεί από μυστικούς πράκτορες. Καθώς μπαίναμε ή βγαίναμε από τη βιβλιοθήκη, όταν μπαίνατε ή βγαίνατε απ’ το σπίτι σας, όταν ερχόσασταν να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο. Πώς σας φαίνεται; Τι ακριβώς πρέπει να πιστέψουμε για ένα σχολείο που λέγεται «Η χαρά του παιδιού», και αφήνει να βιντεοσκοπούν τη γειτονιά του χωρίς καμία αντίδραση, που παραχωρεί ευχαρίστως τις εγκαταστάσεις του σε άγνωστους κατασκόπους για να εγκαταστήσουν μια κρυφή κάμερα;

Τι κάνει λοιπόν η διεύθυνση του σχολείου, αντί να απολογηθεί σε όλους/όλες εμάς που ζούμε στη γειτονιά ή ακόμα και στα παιδιά σας, τα οποία υποδέχεται ένα περιβάλλον ορθάνοιχτο σε πράκτορες; Μαθαίνουμε απ’ τον Τύπο ότι έκαναν μια πρόχειρη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα, και σαν αποκορύφωμα όλων όσων προηγήθηκαν, όχι εξαιτίας της εισβολής της DGSI, αλλά «εξαιτίας της εισβολής ακτιβιστών στο κτήριο» (βλ. Libération για το φύλλο του Σαββάτου, 10 Οκτώβρη). Ωστόσο, είχε ήδη κανονιστεί ραντεβού με την οικονομική και διοικητική διευθύντρια Muriel Emery, η οποία «διαπραγματεύτηκε» τηλεφωνικά με τον François Figueroa, ταμία, για να μπορέσει να πάρει το οκέι από κάποια «Annie», γενική διευθύντρια, ούτως ώστε να δοθεί ρητή άδεια στους κατασκόπους –με εμπλοκή κι ευθύνη ολόκληρου του σχολείου– να εγκαταστήσουν τεχνολογική συσκευή παρακολούθησης που στόχευε απέναντι, στην αναρχική βιβλιοθήκη, λειτουργούσε με ρεύμα του σχολείου, συνδεόταν στο wifi του, κι έτσι έστελνε απευθείας εικόνες στα κεντρικά της αντιτρομοκρατικής στο Levallois-Perret.

Φαίνεται πως οι υπεύθυνοι αυτού του σχολείου, ως ένθερμοι υποστηρικτές παιδαγωγικών μεθόδων που «προάγουν την αυτονομία του παιδιού» (σ’ έναν κόσμο που η αυτονομία είναι έγκλημα), μας αποδεικνύουν στην πράξη την αξία τους. Το δίδαγμα της ημέρας για τους μαθητές σας: «Να είστε πάντα καλοί συνεργάτες του κράτους, να είστε καταδότες/ριες στην αστυνομία – να σέβεστε πάντα τη στολή των δολοφόνων». Η ιδέα της αυτονομίας σε όλο της το μεγαλείο.

Εν τω μεταξύ, οι «έξοχοι» αστυνόμοι που εμφανίστηκαν στη διεύθυνση του σχολείου «Plaisir d’enfance» στις αρχές του Ιούλη δεν απαντάνε ούτε καν στον αριθμό τηλεφώνου που άφησαν. Μήπως φοβήθηκαν το σκάνδαλο που πλανιέται πάνω απ’ τα κεφάλια τους από τότε που βρήκαμε μια κάμερα να μας (και σας) κατασκοπεύει, και με την είδηση να έχει βγει –χωρίς να έχουμε εμείς ανάμειξη– στον Τύπο; Διότι αυτή η κάμερα, ό,τι και να μας είπε η διεύθυνση του σχολείου την περασμένη Τρίτη, έχει τοποθετηθεί παράνομα. Παρατηρούμε επίσης πως, αφότου ανακαλύπτονται οι βρομοδουλειές τους, οι ασφαλίτες κρύβονται (κι αφήνουν τους μικρούς συνεργάτες τους ξεκρέμαστους). Κάνουν τους ψόφιους κοριούς, κάτι που τους ταιριάζει γάντι.

Όσες κι όσοι από εμάς επισκεφτήκαμε το σχολείο την Τρίτη, προτιμήσαμε πρωταρχικά το διάλογο, τρέφοντας ενδεχομένως ψευδαισθήσεις (ομολογουμένως, έντονα αγγελικές…) βασισμένες στο επίθετο «Μοντεσσόρι» που φέρει το σχολείο (ακολουθώντας τη λεγόμενη «ανοιχτή» μέθοδο διδασκαλίας, συχνά συνδεδεμένη με «ελευθεριακές» ιδέες…). Και βρεθήκαμε μπροστά σε μια γελοία άρνηση και σε κούφιους φιλοσοφικούς ισχυρισμούς περί νομιμότητας, μπροστά σε ξεδιάντροπα ψέματα σχετικά με την υποτιθέμενη παρουσία μιας δικαστικής εντολής-φάντασμα (την οποία πολύ θα θέλαμε να δούμε, αν πραγματικά υπάρχει). Προς τη διεύθυνση: Αν ποτέ τη βρείτε, ξέρετε πού να μας τη στείλετε, στην ίδια ακριβώς διεύθυνση που δώσατε συνειδητά στους φύλακες της ειρήνης, οι οποίοι δεν θ’ αφήσουν ανεκμετάλλευτη κάθε ευκαιρία να μας παρενοχλήσουν και ν’ απειλήσουν την ύπαρξη αυτού του χώρου. Μια αναρχική βιβλιοθήκη, φτιαγμένη από ανθρώπους που αρνούνται να βιντεοσκοπούνται, να φακελώνονται και να αιχμαλωτίζονται απ’ το κράτος, είτε αυτό είναι «νόμιμο» είτε είναι «παράνομο», ένας διαχωρισμός που ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί κάτι από την απέχθεια απέναντι σ’ αυτήν τη συρματοπλεγμάτινη ζωή.

Και δεν μας ενδιαφέρει αν η διεύθυνση πίστευε πως «ήταν για να βιντεοσκοπούνται οι ντίλερ» (βλ. Libération) ή για να βιντεοσκοπούνται οι αναρχικοί, ή αν δεν το καλοσκέφτηκε (οι εκδοχές σας διαφέρουν…). Η κατασκοπεία και η αστυνόμευση είναι μη αποδεκτές πρακτικές που συνδέονται μεταξύ τους και ο σκοπός που υπηρετούν ουδεμία σημασία έχει για εμάς. Υποσχόμαστε να δώσουμε την ανάλογη δημοσιότητα που αξίζει σε «αυτό το λαμπρό σχολείο Μοντεσσόρι που συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες εναντίον μιας αναρχικής βιβλιοθήκης». Θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε γι’ αυτά που συνέβησαν τη συνοικία, τους κοινούς μας γείτονες/γειτόνισσες και όλο τον κόσμο που υποφέρει είτε από την αστυνόμευση είτε από τη δικαστικοποίηση που επιβάλλουν στις ζωές μας.

Στους υπαλλήλους του σχολείου: Δεν έχουμε τίποτα εναντίον σας εκ των προτέρων, διαλέξτε στρατόπεδο και τοποθετηθείτε ρητά απέναντι στις επιλογές της διεύθυνσης. Είμαστε ανοιχτοί/ές στην κουβέντα, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια μεταξύ γειτόνων (υποσχόμαστε ότι θα σας ειδοποιήσουμε αν βρούμε κάποιον μηχανισμό παρακολούθησης να κοιτάει προς το σπίτι σας), αλλά και στην αντιπαράθεση. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να συγχωρήσουμε ακόμα και τον νταή σας, που θαρρούσε πως είναι ο μόνος που ’κανε καράτε στο γυμνάσιο. Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάτι παραπάνω απ’ αυτή την πικρή εμπειρία, που εκτυλίχθηκε υπό το μανδύα του απορρήτου του Εθνικού Συμφέροντος. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τους λόγους και τους όρους τέτοιων παρακολουθήσεων, να μοιραστούμε πληροφορίες κ.λπ. Είμαστε ανοικτά κάθε Δευτέρα από τις 16.00 και μετά. Τα λέμε.

Η επανάσταση δεν θα «βιντεοπαρακολουθηθεί».

9 Οκτώβρη 2015
Κάποιοι/ες βιβλιοθηκάριοι από La Discordia

Αναρχική βιβλιοθήκη La Discordia
Οδός Pré Saint-Gervais 45, 75019 Παρίσι
ladiscordia.noblogs.org
ladiscordia@riseup.net

στα γαλλικά | ιταλικά