Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία: Εκδήλωση για την κυκλοφορία μπροσούρας της ΣΠΦ

Στις 28 Γενάρη 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Βραζιλία [στην Biblioteca KAOS του Πόρτο Αλέγκρε] για την παρουσίαση της μπροσούρας της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με τίτλο «Μία συζήτηση μεταξύ αναρχικών», που είχε πρωτοκυκλοφορήσει στο Μεξικό τον Μάιο του 2012 απ’ το αναρχικό περιοδικό «Conspiración Ácrata».

Η μπροσούρα αυτή έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ελληνικά. Στην Ελλάδα εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων απ’ τις εκδόσεις «Μαύρη Διεθνής» με τον τίτλο «Αντικρατική Συνωμοσία» και σύντομα θα ανέβει σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο για να είναι διαθέσιμη.

Ακολουθεί ο πρόλογος που γράφτηκε για την έκδοση της μπροσούρας στη Βραζιλία.

Μια συζήτηση μεταξύ αναρχικών… είναι μία συζήτηση που ποτέ δεν τελειώνει… Πάντα προκύπτουν νέα ερωτήματα, νέοι προβληματισμοί, νέες αγωνίες, νέες σκέψεις, νέες προοπτικές. Άλλωστε η αναρχία δεν έχει έτοιμες συνταγές για έναν νέο κόσμο. Και αυτή είναι η δύναμή της. Η αναρχία είναι το διαρκές ταξίδι προς την ελευθερία. Μακριά από δόγματα και ιδεολογικές περιφράξεις, η αναρχία είναι το ζωντανό βίωμα της επανάστασης που δεν τελειώνει ποτέ. Όσο συνεχίζεται το ταξίδι, συνεχίζεται και η συζήτηση. Μία συζήτηση που δεν αποτυπώνεται απλά στις σελίδες κάποιου βιβλίου, ούτε φλυαρεί ακίνδυνα σε συνελεύσεις που αναπαράγουν τον εαυτό τους. Μία συζήτηση που σπάει την ακινησία του διαννοουμενισμού και εκφράζεται μέσα από πράξεις. Μία συζήτηση που λειτουργεί ως πυροκροτητής χειρονομιών, γεγονότων, συνωμοσιών, καταστάσεων, ανατροπών…

Η μπροσούρα «Μία συζήτηση μεταξύ αναρχικών» κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Μάιο του 2012 στο μεξικάνικο αναρχικό περιοδικό «Conspiración Ácrata». Μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί στα ισπανικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά.

Ήταν μία νοητή συνάντηση ανάμεσα στα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και των συντρόφων απ’ το Μεξικό με σκοπό, να ανταλλαχθούν εμπειρίες, να μοιραστούν προβληματισμοί, να αναπτυχθούν σκέψεις και να σχεδιαστούν νέες δράσεις…

Η συζήτηση ανοίχτηκε γύρω απ’ τις συνθήκες στην φυλακή, τα πρώτα χρόνια δράσης της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, την αναρχομηδενιστική τάση, την Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (F.A.I.), την πολιτική ανωνυμία, τα διεθνή καλέσματα δράσης, κ.ά.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της ιδιομορφίας της κάθε γλώσσας και της σύγχυσης που δημιουργείται στους αναρχικούς κύκλους διεθνώς, καθώς οι ίδιες λέξεις σε άλλες χώρες έχουν διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο. Συχνά, λοιπόν, βρισκόμαστε χαμένοι στη μετάφραση, καθώς οι λέξεις ανάλογα με την ιστορία της κάθε χώρας κουβαλούν διαφορετικές μνήμες. Π.χ. οι λέξεις «επανάσταση», «αντάρτικο πόλης», «ένοπλος αγώνας» σε μερικές χώρες ταυτίζονται με τις μαρξιστικές-λενινιστικές οργανώσεις.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην επιθυμία να δημιουργηθούν διεθνή σταυροδρόμια επικοινωνίας και συνάντησης μεταξύ των αναρχικών.

Αυτή είναι μία ελάχιστη συμβολή στην απόπειρα συγκρότησης μίας Αναρχικής Διεθνούς που θα θέσει σε κίνηση το στοίχημα της διεθνιστικής αναρχικής πρακτικής θεωρίας.

Γιατί η αναρχία ή θα είναι μία διεθνής συνωμοσία για την ανατροπή της αυτοκρατορίας της εξουσίας ή αλλιώς δεν θα υπάρχει…

Σκοπός τέτοιων εκδόσεων, όπως το «Μία συζήτηση μεταξύ αναρχικών», δεν είναι να δείξουν το δρόμο ή να διδάξουν την «επανάσταση». Σκοπός τους είναι να κάνουν τις λέξεις και τα νοήματα να ξεχυθούν στο δρόμο, εκεί που γράφεται η ιστορία… Άλλωστε, η επιθυμία μας ήταν και είναι να δημιουργήσουμε μία πραγματική συζήτηση, όχι μόνο μεταξύ όσων συμφωνούμε, αλλά και αυτών που εκφράζουν μία διαφορετική τάση της αναρχίας. Όχι για να βγει ένα καταστατικό μέσα απ’ το χωνευτήρι της διαφορετικότητας, αλλά γιατί μόνο μέσα απ’ την διαφωνία γεννιέται η εξέλιξη.

Η αναρχία, έτσι όπως την εκφράζουμε εμείς, είναι ζωντανή κι επικίνδυνη, όχι όταν θεωρείται αλάνθαστη και οριστική, αλλά όταν επιζητεί την σύγκρουση με άλλες τάσεις, είτε για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτήν τη διαλεκτική διαμάχη και να βγει πιο δυνατή, είτε για να αναστοχαστεί και για να αναδημιουργηθεί εμπλουτισμένη με νέες σκέψεις και αξίες. Άλλωστε, η ίδια μας η ζωή είναι ένας πόλεμος εν υπνώσει…

Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, μπορούμε να προωθήσουμε την Διεθνή των αναρχικών της πράξης και να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο πυρήνων άμεσης δράσης που θα επιτεθούν στην κοινωνική μηχανή, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, γνώσεις, πληροφορίες χτυπώντας την αυτοκρατορία της εξουσίας… Η πρακτική θεωρία χαμογελά… για την Αναρχία.

Τσάκαλος Χρήστος
Μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς-F.A.I.
04-12-2015