Κείμενο του ταμείου αλληλεγγύης Ιωαννίνων ενόψει της δίκης για το σχέδιο απόδρασης της ΣΠΦ

Λάβαμε στις 12 Φλεβάρη:

Κείμενο για την υπόθεση «Γοργοπόταμος»

Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά η δίκη της υπόθεσης «Γοργοπόταμος». Για την υπόθεση δικάζονται συνολικά 28 άτομα, μέσα στα οποία κατηγορούμενοι είναι και τα μέλη της ΕΟ Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η αναρχική Αγγελική Σπυροπούλου, η Αθηνά Τσάκαλου (μητέρα του Γεράσιμου και του Χρήστου Τσάκαλου, μελών της ΣΠΦ), η Εύη Στατήρη (σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου), καθώς και ο Χρήστος Πολύδωρος (αδελφός του Γιώργου Πολύδωρου, μέλους της ΣΠΦ). Η δίκη αφορά το σχέδιο απόδρασης των μελών της ΣΠΦ από τις φυλακές του Κορυδαλλού, για το οποίο οι ίδιοι έχουν αναλάβει απ’ τη πρώτη στιγμή την ευθύνη, υποστηρίζοντας την επιλογή τους για συνέχιση του αναρχικού αγώνα.

Αρχικά, η αστυνομοδικαστική μαφία εξαπολύει ένα κυνήγι μαγισσών, διώκοντας φίλους και συγγενείς πολιτικών κρατουμένων -με μόνα «αποδεικτικά στοιχεία» τις μεταξύ τους σχέσεις- και κατηγορώντας τους για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Τον Μάρτιο του 2015 προφυλακίζονται η Αθηνά Τσάκαλου και η Εύη Στατήρη, οι οποίες λίγο καιρό αργότερα σπάνε την αιχμαλωσία τους. Η Αθηνά έναν μήνα μετά, με την απεργία πείνας της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και της αναρχικής συντρόφισσας Αγγελικής Σπυροπούλου, ενώ η Εύη έξι μήνες αργότερα με την απεργία πείνας της ίδιας και του συντρόφου της Γεράσιμου Τσάκαλου.

Η προφυλάκιση της Αθηνάς και της Εύης εμπίπτει στις διατάξεις του τρομονόμου 187Α που ουσιαστικά ποινικοποιεί τις φιλικές και συγγενικές σχέσεις με άτομα που κατηγορούνται για «τρομοκρατικές ενέργειες». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου συγγενείς και φίλοι διώκονται με μόνη «απόδειξη» τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με άτομα που κατηγορούνται για τέτοιες υποθέσεις, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της Μαρίας Θεοφίλου.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια των δύο απεργιών πείνας, το οποίο κατάφερε να λυγίσει το πραξικόπημα της δικαστικής εξουσίας, μέσα από καταλήψεις, πορείες, συγκεντρώσεις, ενέργειες σαμποτάζ, εμπρηστικές επιθέσεις κλπ. Εντούτοις, παρότι η Αθηνά και η Εύη κατάφεραν να αποφυλακιστούν, οι δικαστές βρήκαν έναν διαφορετικό τρόπο να τις αιχμαλωτίσουν, αυτή την φορά μέσω των περιοριστικών όρων. Συγκεκριμένα, η Αθηνά βρίσκεται υπό καθεστώς εξορίας, αφού της έχει απαγορευτεί η έξοδος απ’ το νησί της Σαλαμίνας, ενώ η Εύη απαγορεύεται να ξεπεράσει την απόσταση του ενός χιλιομέτρου απ’ το σπίτι της. Έτσι η εξουσία καταφέρνει να επεκτείνει τον εγκλεισμό τους κι εκτός των τειχών. Ταυτόχρονα, τους απαγορεύουν κάθε επικοινωνία με τα μέλη της ΣΠΦ, δημιουργώντας ένα αόρατο πλέγμα απομόνωσης τους.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2015 που η αντιτρομοκρατική συνέλαβε την Αθηνά, την Εύη και την Αγγελική, τα καθεστωτικά ΜΜΕ προέβαλαν εικόνες και βίντεο όπου «πάνοπλοι» αστυνομικοί τις μεταφέρουν κουκουλωμένες στα γραφεία της ΓΑΔΑ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για επικίνδυνους τρομοκράτες, καθώς παράλληλα όλο εκείνο το διάστημα αναπαρήγαγαν σχετικά με την υπόθεση μισές αλήθειες και αισχρά σενάρια της αντιτρομοκρατικής, ως συνεπείς ρουφιάνοι της εξουσίας. Η στάση των μέσων μαζικής εξημέρωσης δε μας εκπλήσσει καθόλου, αντιθέτως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αποτελεί έναν μηχανισμό προπαγάνδας που λειτουργεί για χάρη της κυριαρχίας και ως τέτοιον τον αντιμετωπίζουμε. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, παρουσιάζοντας δηλαδή σαν τρόπαια τις τρεις συλληφθείσες, η αστική δημοκρατία θέλησε να πανηγυρίσει τη νίκη της στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Είναι εμφανές ότι η εξουσία προσπαθεί με κάθε ύπουλο μέσο αφενός να αποδυναμώσει ηθικά τους φυλακισμένους αγωνιστές, αποδεικνύοντας την εκδικητική της φύση και αφετέρου μέσω της επίδειξης δύναμης να τρομοκρατήσει και να καταστείλει όσους επιχειρήσουν να αναπτύξουν ανατρεπτική δράση. Γι’ αυτό στις 15 Φεβρουαρίου στέλνει στο εδώλιο συγγενείς και φίλους κρατουμένων, ποινικοποιώντας στην ουσία τις προσωπικές σχέσεις. Οι προθέσεις του αστυνομοδικαστικού συμπλέγματος είναι ξεκάθαρες. Από τη δικογραφία, που είναι πάνω από 10.000 σελίδες, οι δικαστές-δήμιοι επέλεξαν να καλέσουν μόλις 20 μάρτυρες (οι μισοί είναι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής) με σκοπό να προχωρήσουν σε μια fast-track δίκη, που απ’ ό,τι φαίνεται οι καταδίκες έχουν ήδη εκδοθεί.

Εμείς ως αναρχικοί/ές είναι αυτονόητο ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους αιχμαλώτους του κράτους και δηλώνουμε συνένοχοι με όποιον επιλέγει με αξιοπρέπεια να περάσει στην επίθεση ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και φασίστες. Καλούμε τον κόσμο του αγώνα να κινητοποιηθεί, να αναλάβει δράση στα πλαίσια της πολυμορφία ώστε να εμποδίσουμε τα πραξικοπήματα της δικαστικής εξουσίας. Να υψώσουμε ανάχωμα στην ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΣΑΚΑΛΟΥ, ΕΥΗ ΣΤΑΤΗΡΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΠΟΛΥΔΩΡΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ»

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

Ταμείο αλληλεγγύης ιωαννίνων φυλακισμένων αγωνιστών
tameio-ioannina@espiv.net

βλ. και αυτοπαρουσίαση της δομής εδώ