Να ξηλωθούν φράχτες και κράτη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στην περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου έντονες μεταναστευτικές ροές. Άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν στον ευρωπαϊκό χώρο προσδοκώντας να βρουν τον «αστικό παράδεισο» της καταναλωτικής ευμάρειας και των δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη θάλασσα και την εποπτεία των κρατών, όπως είναι γνωστό, αριθμούν αρκετές χιλιάδες. Το υπερκράτος της Ε.Ε. για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές αναπτύσσει συγκεκριμένη πολιτική που θα ικανοποιεί τα συμφέροντά του σε οικονομικό αλλά και ιδεολογικό επίπεδο. Με βάση αυτή την πολιτική ανυψώνονται φράχτες, κλείνουν τα σύνορα, αυξάνεται η φύλαξη των συνόρων από ένστολους, κατασκευάζονται ελεγχόμενοι χώροι διαμονής και πραγματοποιούνται «επαναπροωθήσεις» στην Τουρκία ή και αλλού. Εξαιτίας του πολέμου στη Συρία τρία εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται μόνο στην Τουρκία (που κάποιοι εξ αυτών έχουν κλειστεί σε κανονικές φυλακές), ενώ πολλοί αναζητούν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Στον ελλαδικό χώρο έχουνε «εγκλωβιστεί» επίσης αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Οι σπιράλ συρμάτινοι φράχτες με τις κοφτερές λεπίδες, που έχουν ανυψωθεί από κράτη της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, γίνονται η αιτία για το θάνατο-δολοφονία πάρα πολλών άγριων ζώων. Τα ζώα εγκλωβίζονται μέσα στα κατασκευάσματα της κυριαρχίας υπομένοντας ακρωτηριάσεις και ένα μαρτυρικό θάνατο. Οι φυσικοί βιότοποι κατακερματίζονται από τους φονικούς φράχτες και μέχρι τώρα μεταξύ άλλων ειδών έχουν βρεθεί νεκρά μέσα σε λίμνες αίματος ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι και αρκούδες.

Η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι τραγική για πολλά έμβια όντα και γι’ αυτό οφείλονται οι εξουσιαστικές πρακτικές και σχεδιασμοί. Το ίδιο το πολιτισμικό οικοδόμημα είναι η βασική αιτία των όσων εκτυλίσσονται. Η ανάπτυξη του πολιτισμού και των εθνών-κρατών αποτελεί εν γένει κάτι το τεχνικό και το ασύμμετρα βίαιο. Η «ιστορία», ειδικά των τελευταίων δύο αιώνων, είναι γεμάτη σφαγές εκατομμυρίων ανθρώπων και άλλων έμβιων ειδών, μαζικό εγκλεισμό, βιομηχανικά ατυχήματα και μόλυνση. Αυτά όλα βεβαία συνδέονται με τα έθνη-κράτη, την τεχνοεπιστημονική πρόοδο και την προσπάθεια του πολιτισμού να υποτάξει και να λεηλατήσει το φυσικό κόσμο για να συντηρήσει το τεχνικό του οικοδόμημα.

Αν και ο κύριος υπεύθυνος και καθοριστικός παράγοντας σε κάποιο επίπεδο είναι η πολιτικο-στρατιωτική παρέμβαση των υπερδυνάμεων της δύσης, οι λόγοι που αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα (πόλεμος, μεταναστευτικές ροές) είναι ευρύτεροι και σχετίζονται με τη συστηματοποιημένη εξημέρωση, τη βιομηχανοποίηση και τις ιδεολογίες που αναγάγουν το φυσικό κόσμο σε οικονομικό πόρο και παραγωγική μηχανή. Η επινόηση, η επιβολή και η κατασκευή των εθνών-κρατών είναι αδιαμφισβήτητο ότι συνδέονται άρρηκτα με την πρόκληση των πολέμων, τη χάραξη των συνόρων και τη διεύρυνση του ελέγχου.

αναρχική ομάδα Άγρια Φύση