Πόλη του Μεξικού: Απελευθέρωση αλεπούδων και πτηνών απ’ την Αγορά της Σονόρα

Στις τέσσερις τα ξημερώματα, ενώ η λεγόμενη Πόλη του Μεξικού ήταν σκεπασμένη με μπατσαρία, ρύπανση κι αδιάκοπο καπιταλισμό, απελευθερώθηκαν 320 πουλιά και 3 αλεπούδες απ’ την Αγορά της Σονόρα, πολυσύχναστο σημείο διανομής μη ανθρώπινων πλασμάτων απαχθέντων απ’ τα σπίτια τους και στοιβαγμένων υπό φρικαλέες συνθήκες ανθρώπινης αμέλειας.

Όλα τα καταχωρισμένα απ’ τον άνθρωπο είδη πτηνών που απλώνουνε τα φτερά τους, όπως τα Amazilia beryllina, Aquila chrysaetos και Pharomachrus mocinno, βρίσκονται εντός βιοπεριοχών του «Μεξικού». Κι έτσι, ελπίζουμε ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν σε μέρη όπου κουρνιάζουν, ή τουλάχιστον να βρουν νέους βιώσιμους τόπους όπου θα μπορούν να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν να διάγουν την πολύχρωμη ύπαρξή τους.

Ένα συντρόφι φρόντισε τις αλεπούδες, που μεταφέρθηκαν σε βιοπεριοχές τους. Εκεί, με το που αφέθηκαν ελεύθερες, βάλθηκαν να παίζουνε και πάλι αναζωογονημένες.

Δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε όλα μαζί την ίδια στιγμή, ούτε και να ελέγχουμε τι θ’ απογίνουν όσα απελευθερώνουμε, μπορούμε ωστόσο να σπάμε τις αλυσίδες τους, ν’ ανακουφίζουμε τον πόνο τους και να τους προσφέρουμε χώρο για ν’ αναπνεύσουν και να δραπετεύσουν σε εναπομείναντα ενδιαιτήματα.

Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κλουβιά, πολλές ζωές στοιβαγμένες που ασφυκτιούνε. Γι’ αυτό και στέλνουμε αυτό το σημείωμα, αυτή την κραυγή μέσα απ’ τις ίνες του πολιτισμού.

Προς όλα τα φίλια όντα, είτε αυτοπροσδιορίζεστε ως «ακτιβιστικά», «ριζοσπαστικά», «αναρχικά», «πάνκικα», είτε κάπως αλλιώτικα…

Όλες κι όλοι μας έχουμε την επιλογή, την ικανότητα, να υπερασπιζόμαστε τη ζωή (ανθρώπινη και μη). Κάθε μέρα επιλέγουμε το πώς αλληλεπιδρούμε με τον περίγυρό μας. Κάθε μέρα υπάρχει ένα πλάσμα που τρεμουλιάζει στη γωνιά ενός κλουβιού. Κάθε μέρα ένα βλαστάρι σπρώχνει τσιμέντο. Ας μην ξεχνάμε τη δυνατότητα που διαθέτουμε να πράττουμε σύμφωνα με τις αξίες μας. Είτε μεταδίδουμε ιστορίες και έμπνευση, είτε τρέφουμε σπόρους, είτε βάζουμε σβέλτα μία κουκούλα κι ανοίγουμε πόρτες αθόρυβα… ή οτιδήποτε άλλο… Όλες μα όλες και όλοι μα όλοι μας έχουμε έναν ρόλο στη μάχη για την απελευθέρωση.

Σ’ ενστικτώδη εξέγερση,

LATTAL

Liberación Animal Transfronteriza/ Libération Animale Transfrontière/ Transborder Animal Liberation/ Διασυνοριακή Απελευθέρωση Ζώων

Πηγή: Earthfirstjournal.org (7 Ιούνη 2016)