Γενεύη, Ελβετία: Ανταπόκριση απ’ το RTS της 19ης Δεκέμβρη 2015

[Το πρωτότυπο δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκέμβρη 2015.]

Αλληλέγγυους χαιρετισμούς από Reclaim The Streets (RTS)

Το Σάββατο, 19 Δεκέμβρη 2015, περίπου 500 άτομα συμμετείχαμε στο Reclaim The Streets (Να επαναδιεκδικήσουμε τους δρόμους), για να ξαναπάρουμε τον δρόμο, πλατείες κι ανοιχτούς χώρους και να τους γεμίσουμε με δικά μας περιεχόμενα. Εκείνο το βράδυ κατεβήκαμε ως ομάδα συγγένειας στο πλαίσιο του “Μαύρου Δεκέμβρη”, πραγματώνοντας διάφορες συγκρουσιακές ενέργειες.

Το κάλεσμα για έναν Μαύρο Δεκέμβρη προήλθε από αναρχικούς/ές εντός των τειχών της ελληνικής δημοκρατίας. Το κάλεσμα ήταν να συνδυάσουμε όλες τις μαχητικές μορφές αντίστασης ανά τον κόσμο και να επιτεθούμε από κοινού στο σύστημα προκειμένου να το υπερβούμε:

Με τη μαύρη μνήμη των νεκρών μας να συνοδεύει τα εξεγερμένα μας χνάρια.

Αλληλέγγυα συνενοχή με τα αιχμάλωτα και καταζητούμενα συντρόφια.

Πόλεμο με κάθε μέσο ενάντια στην κυριαρχία.

Ελβετικά όπλα, ελβετικό χρήμα – μ’ αυτά δολοφονούν σ’ όλο τον κόσμο
Η Ελβετία συχνά αποκαλείται το κέντρο του δυτικού κεφαλαίου. Οι τράπεζες επενδύουν σε εμπορία όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, στην καταλήστευση πρώτων υλών, στη σπέκουλα πάνω στα τρόφιμα ή σε πολέμους. Μ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται κι απ’ τους καταπιεστές, και από τους καταπιεσμένους. Έτσι, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Ελβετία συνεργάστηκε με τη Γερμανία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα διακίνησης ξένου συναλλάγματος. Μετά τον πόλεμο, τα τσέπωσε από πολυάριθμους αζήτητους λογαριασμούς των δολοφονηθέντων στη ναζιστική Γερμανία. Η στρατηγική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δικτάτορες διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, και μετά την πτώση τους τα χρήματα αυτά περιέρχονται στη διάθεση των τραπεζών. Γι’ αυτό κι επιλέξαμε μια σειρά τραπεζών ως στόχο και τους επιτεθήκαμε με μπογιές, σπρέι και σφυριά.

Ζήτω η επανάσταση στη Ροζάβα
Αυτήν τη στιγμή σύντροφοι και συντρόφισσές μας στη Ροζάβα μάχονται για την επανάσταση κι ενάντια στη βαρβαρότητα του Daesh. Διάφορες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, στηρίζουν τη βαρβαρότητα αυτή με χρήμα, όπλα ή υλικοτεχνική υποδομή. Αλλά και η Ελβετία παρέχει ανάλογη στήριξη κι αποκομίζει οφέλη από τη σύγκρουση. Έτσι, μάχες στη Συρία διεξάγονται με ελβετικά όπλα, η Ελβετία είναι από τους μεγαλύτερους κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου κλεμμένων αρχαιοτήτων απ’ το Daesh, και στα βενζινάδικα πωλείται πετρέλαιο από διυλιστήρια του Daesh. Γι’ αυτό και γράψαμε πολλά σχετικά συνθήματα, καλώντας σε αλληλεγγύη προς τις μαχήτριες και τους μαχητές της Ροζάβα.

Μολότοφ στους μπάτσους
Μετά τις επιθέσεις του Daesh στο Παρίσι, πολυάριθμες μονάδες πάνοπλων μπάτσων περιπολούν στους μεγαλύτερους ελβετικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς για να αποπνέουν υποτιθέμενη ασφάλεια. Προφανώς εδώ παίζονται πολύ περισσότερα – οι δυνάμεις ασφαλείας πρόκειται να αναβαθμιστούν κι άλλο. Για παράδειγμα, στη Βέρνη η κυριαρχία σύντομα δρομολογεί περιπολίες μπάτσων με αυτόματα τυφέκια εφόδου. Εναντιωνόμαστε σ’ αυτήν τη στρατιωτικοποίηση και στο πείραμα που εφαρμόζουν οι Αρχές για να μας ελέγχουνε σε καθημερινή βάση. Το Σάββατο ήμασταν πολλοί/ές και σαφώς δυνατότεροι/ες απ’ την καταστολή. Σε καμιά στιγμή δεν κατάφεραν να σπάσουν την πορεία, κι εξαναγκάστηκαν σε υποχώρηση λόγω της μάχιμης στάσης μας. Πόσο μεγάλη αποφασιστικότητα υπήρχε φάνηκε κι από γεγονός ότι για λίγο κρατηθήκαμε και δεν τις παίζαμε, αλλά μετά φύγανε και πάλι μολότοφ στους μπάτσους.

Τέρμα με τη διαίρεση
Ο Μαύρος Δεκέμβρης δεν επιδιώκει απλώς και μόνο ταραχές, αλλά θα πρέπει επίσης να ιδωθεί ως ένα κάλεσμα για να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας και να υπερβούμε περιχαρακώσεις. Τέτοιες περιχαρακώσεις ξεπεράστηκαν το Σάββατο, κι η συνήθης διαίρεση σε “συγκρουσιακούς” και “ειρηνικούς” δεν προέκυψε στην πράξη. Απεναντίας, όλες/οι μαζί ξαναπήραν πίσω τον δρόμο, γεμίζοντάς τον με αντίστοιχα περιεχόμενα. Αυτό ακριβώς είναι που η κυριαρχία προσπάθησε εκ των υστέρων να αρνηθεί σπέρνοντας παραπληροφόρηση. Ο απολογισμός των συμβολικών δράσεων υποβαθμίστηκε, με τις ζημιές να αποδίδονται σε 30 “Chaoten” (διασπορείς του χάους, μπαχαλάκηδες) και τους υπόλοιπους να παρουσιάζονται σαν αποπολιτικοποιημένος “Partyvolk” (κόσμος που κατέβηκε για το πάρτι). Για εμάς, αυτή η βραδιά ήταν ένας πυροκροτητής ώστε στο μέλλον να ξαναβγούμε στους δρόμους, να καταλάβουμε σπίτια, να διαδώσουμε κείμενα, να κάνουμε δράσεις ενάντια σε φασίστες κι αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια, να ρίξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να πατήσουμε συνθήματα στους τοίχους, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μες στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε ανοιχτές εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα.

Η γραφτική με πολλά συνθήματα, οι σπασμένες βιτρίνες κι οι φλογεροί χαιρετισμοί στους μπάτσους ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε μέσα σε μια βραδιά για να εκφράσουμε την απροκάλυπτη εχθρότητά μας προς αυτή την κυριαρχία.

Στέλνουμε χαιρετισμούς στον Νίκο, στον Μάρκο και σ’ όλους όσους είναι στα κελιά.
Χαιρετισμούς σε όλους τους μαχητές κι όλες τις μαχήτριες στη Ροζάβα.
Χαιρετισμούς σ’ όλους εκείνους, στη Χιλή και αλλού, στους οποίους τόσο σπάνια δείχνουμε αλληλεγγύη.

Ομάδα συγγένειας “4”

σημ.: στη διάρκεια της διαδήλωσης, βάφτηκαν και σπάστηκαν διάφορες τράπεζες (π.χ. Credit Suisse, UBS, BCGE) κι έγιναν πεσίματα σε διάφορα πολυτελή καταστήματα, σε ΑΤΜ και αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων, όπως και στο μαγαζί ενός γνωστού φασιστόμουτρου· επίσης, το Μεγάλο Θέατρο (δηλαδή η όπερα της πόλης) και το Μουσείο Ρατ (μουσείο τέχνης) καλλωπίστηκαν με μπογιές – βλ. μερικές φωτογραφίες από το ίδιο βράδυ: 1, 2· κι από την επόμενη μέρα: 3

μτφρ.: Μαύρη Διεθνής