[Αγρίνιο] Apertus: Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη σκλαβιά των κρατουμένων στις ΗΠΑ

Η λειτουργία των φυλακών στις ΗΠΑ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εργασία των ίδιων των κρατουμένων, ενώ πολλές φυλακές έχουν πλέον ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης η εργασία τους γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολυεθνικές εταιρίες (Honda, McDonald’s, Victoria’s Secret, Starbucks κ.ά.). με την πληρωμή των εργατών-κρατουμένων να είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Παράλληλα, η επιτήρηση, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, η πειθάρχηση, τα διάφορα βασανιστήρια κ.ά., βρίσκονται παραδοσιακά στις πρώτες επιλογές για την ομαλή λειτουργία των φυλακών.

Οι κρατούμενοι στις ΗΠΑ, βιώνοντας και συνειδητοποιώντας την εκμετάλλευση τους, έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια πολύμορφες κινητοποιήσεις, συνδέοντας τον αγώνα τους με τους αγώνες γυναικών και ανηλίκων που βρίσκονται σε άλλες φυλακές, καθώς και με τους αγώνες μεταναστών/ριών που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης.

Οι κρατούμενοι, μετά από ανακοίνωση τους και γνωρίζοντας πως οι εγκαταστάσεις των φυλακών δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς, από 9 Σεπτέμβρη έχουν ξεκινήσει αποχή από τα μεροκάματα σε όλη την επικράτεια, με σκοπό να βάλουν ένα «τέλος στη σκλαβιά της φυλακής».

Τα εργασιακά κάτεργα των φυλακών στις ΗΠΑ αποτελούν κρίκο της μακριάς αλυσίδας της σύγχρονης εργασιακής σκλαβιάς. Μια αλυσίδα που ξεκινάει από τους σύγχρονους σκλάβους («αόρατοι» μετανάστες), την παιδική εργασία, την καταναγκαστική πορνεία, και φτάνει έως τις συνθήκες της σύγχρονης «τυπικής» μισθωτής εργασίας (άνεργους, επισφαλείς, «μαύρους», ανασφάλιστους, ελαστικούς, ωφελούμενους κ.ά.). Αυτές οι περιοχές της σκλαβιάς, αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο της βάσης που πατάει ο καπιταλισμός. Οι στρατιές σύγχρονων σκλάβων, παράγουν τεράστιες ποσότητες υπεραξίας για το κεφάλαιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάπλωσή του. Και ο καπιταλιστικός «κάτω κόσμος» των φυλακών των ΗΠΑ αποτελεί ένα αόρατο, αλλά τεράστιο κομμάτι, αυτής της περιοχής του καπιταλισμού. Δεν είναι τυχαίο, που η θεσμοθέτηση της φυλάκισης, που θεμελιώθηκε δίπλα από τις στάχτες των καμένων «μαγισσών» της Ιεράς Εξέτασης, για να πειθαρχήσει σώμα και πνεύμα, συμπίπτει χρονικά με τις αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής…

Αυτήν την στιγμή, που οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις (από 26/08) διεκδικώντας την αποσυμφόρηση των φυλακών, ανθρώπινους όρους διαβίωσης, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διατροφική στήριξη των οροθετικών κρατουμένων, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα για αξιοπρέπεια των κρατουμένων όπου γης, θεωρώντας πως η αντίσταση στη βαρβαρότητα του εγκλεισμού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που διεξάγονται παντού.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΠΕΡΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

9 Σεπτέμβρη 2016

Κατάληψη Apertus
Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο
apertus.squat.gr

στ’ αγγλικά