Η κινητοποίηση κρατουμένων κατά της σκλαβιάς του εγκλεισμού, που ξεκίνησε συντονισμένα την 9η Σεπτέμβρη 2016 στις ΗΠΑ, έχει εξαπλωθεί τόσο σε ανδρικές όσο και σε γυναικείες φυλακές των περισσότερων πολιτειών – από την Αλαμπάμα (με καθολική συμμετοχή των αιχμαλώτων στην απεργία εντός της φυλακής Χόλμαν), τη Φλόριντα (με εκτεταμένες ταραχές κρατουμένων), τη Λουϊζιάνα, τη Βιρτζίνια, την Τζώρτζια, το Τέξας, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, το Οχάιο, την Ιντιάνα, το Κάνσας, το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, τη Νεμπράσκα, το Όρεγκον, την Καλιφόρνια και τη Χαβάη, μέχρι και την Αλάσκα. Αλλά κι εκτός αμερικανικής επικράτειας δεκάδες κρατούμενοι σ’ ένα από τα στρατόπεδα του διαβόητου Γκουαντάναμο (στην Κούβα) διεξάγουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την επ’ αόριστον αιχμαλωσία τους. Επιπλέον, κρατούμενοι/ες από άλλες γωνιές της Γης (π.χ. Μεξικό, Καναδά, Ελλάδα) έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα.
Στις φυλακές των ΗΠΑ η αρχή έγινε πριν καν ξημερώσει 9 του Σεπτέμβρη, με εξέγερση εκατοντάδων κρατουμένων που έβαλαν φωτιές σε δύο κολαστήρια διαφορετικών πολιτειών (Νεμπράσκα και Φλόριντα).
Παρότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα από μέσα, εκτιμάται πως χιλιάδες αιχμαλώτων ανά τις ΗΠΑ έχουν κατέβει σε απεργία. Ανταποκρίσεις δραστηριοποίησης εντός και εκτός των τειχών πληθαίνουν μέρα τη μέρα. Βασικές (αλλά όχι μοναδικές) πηγές ενημέρωσης, στ’ αγγλικά, εδώ: 1, 2, 3.
Μέχρι στιγμής η δράση αιχμαλώτων περιλαμβάνει από μαζικές απεργίες πείνας, ολική ή μερική αποχή απ’ τα μεροκάματα, κατάληψη πόστων δουλείας από απεργούς για εξασφάλιση της παράλυσης εργασιών, άρνηση συμμόρφωσης στα καθήκοντα λειτουργίας των φυλακών, ταραχές και συγκρούσεις με ανθρωποφύλακες, μέχρι ταμπούρωμα μέσα σε κοιτώνες, πυρπολήσεις και βανδαλισμούς ολόκληρων πτερύγων.
Επιπλέον, στην πολιτεία της Νεμπράσκα έγινε ντου σε τρεις ανθρωποφύλακες από κρατούμενο οπλισμένο με αυτοσχέδιο μαχαίρι.
Στο κολαστήριο Κινρός της πολιτείας του Μίσιγκαν εκατοντάδες αιχμάλωτοι πραγματοποίησαν πορεία εντός της φυλακής για τα 45 χρόνια μετά την αιματηρή εξέγερση στη φυλακή Άττικα. Αμέσως μετά, πάνω από εκατό κρατούμενοι υπέστησαν πειθαρχική μεταγωγή σε άλλες φυλακές, πράγμα που πυροδότησε αναταραχή με σπασίματα και πυρπολήσεις. Την ίδια μέρα ξαναμπήκε φωτιά στη φυλακή κι έγινε μια απόπειρα απόδρασης.
Στις ΗΠΑ (όπως και αλλού) οι μαχόμενοι/ες κρατούμενοι/ες στηρίζονται στην αλληλεγγύη απ’ έξω. Ακόμα περισσότερο τώρα, που η καταστολή έχει χτυπήσει με ποικίλους τρόπους: από μεταφορά εμπλεκομένων σε απομόνωση, μαζικές μεταγωγές κρατουμένων σε άλλες φυλακές, καθολικό κλείδωμα κελιών, στέρηση οποιασδήποτε επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, απειλές σωφρονιστικών υπαλλήλων σε μία περίπτωση ότι θα ανοίξουν πυρ και θα αμολήσουν σκυλιά κατά κρατουμένων, βίαιες έρευνες σε κελιά, λοιπούς τραμπουκισμούς και τιμωρίες για ψύλλου πήδημα, μέχρι εφόδους σε φυλακές από ειδικά κομάντο για αποκατάσταση της τάξης.
Κινητοποιήσεις κρατουμένων μαίνονται κι αλλού στον κόσμο, από την Ελλάδα (π.χ. γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ανδρικές φυλακές Τρικάλων) έως την Αυστραλία (π.χ. φυλακές ανηλίκων στη Μελβούρνη). Επίσης, σε φυλακή της Γαλλίας δεκάδες κρατούμενοι λέγεται πως κλέψανε κλειδιά από έναν αρχιφύλακα, ανοίξανε όλα τα κελιά και ξεχύθηκαν σε μαζικούς βανδαλισμούς, πυρπολώντας κι ένα κτήριο.