Αμερικάνικες φυλακές: Ενημέρωση για την εν εξελίξει απεργία των κρατουμένων

Λάβαμε στις 20/9:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της ιστορικής και χωρίς προηγούμενο απεργίας στις φυλακές στις Η.Π.Α.:

24,000 κρατούμενοι σε τουλάχιστον 11 πολιτείες σε 29 φυλακές της χώρας έχουν συμμετάσχει ή και συνεχίζουν να συμμετέχουν σε δράσεις αντίστασης. Οι τακτικές ποικίλουν -σε κάποιες φυλακές οι κρατούμενοι αρνούνται να παρουσιαστούν στις δουλειές τους, σε άλλες κάνουν απεργία πείνας, ενώ σε κάποιες έχουν γίνει εξεγέρσεις και καταστροφή υποδομών της φυλακής- ιδιαίτερα στην Φλόριντα όπου εξεγέρσεις έχουν απλωθεί σε πολλές φυλακές της πολιτείας. Τα αιτήματα επίσης ποικίλουν στις ειδικές λεπτομέρειες, ωστόσο δείχνουν μια συνολική εικόνα αντίστασης στην καταναγκαστική απλήρωτη εργασία (δουλεία), στον συνωστισμό, στην έλλειψη πρόσβασης στην περίθαλψη και στην τροφή καθώς και σε άλλες συνθήκες.

Η ενημέρωση από μέσα εξακολουθεί να διαρρέει με αργούς ρυθμούς. Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις που προηγήθηκαν της κινητοποίησης αλλά και αφότου ξεκίνησαν οι δράσεις συμπεριλάμβαναν τα μαζικά “κλεισίματα” των φυλακών (οι κρατούμενοι κλείνονται στα κελιά τους με ελάχιστο προαυλισμό εκ περιτροπής και κόβεται κάθε επικοινωνία με έξω) καθιστώντας έτσι αδύνατη την επικοινωνία τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και με έξω. Εκτός από το κλείσιμο των φυλακών, πολλοί κρατούμενοι οργανωτές έχουν μπεί σε απομόνωση. Υπάρχουν πολλές αναφορές για μεταγωγές- κρατούμενοι από όλη τη χώρα μεταγάγωνται σε άλλες φυλακές έτσι ώστε να σπάσει η συλλογική οργάνωση που έχουν χτίσει.

Στο Μίσιγκαν, 150 από τους 400 που πραγματοποίησαν πορεία στο προαύλιο για την 45η επέτειο από την εξέγερση στις φυλακές Άττικα στις 9 Σεπτέμβρη, μετήχθησαν σε άλλες φυλακές. Υπάρχουν αναφορές και για βασανισμούς κρατουμένων- στο Τέξας, όπου 13 θάλαμοι βρίσκονται “κλεισμένοι”, σε έναν από αυτούς που συμμετέχει στην απεργία οι μπάτσοι ρίξαν δακρυγόνα στον θάλαμο ενώ οι κρατούμενοι ήταν κλειδωμένοι στα κελιά τους. Σε κάποιες φυλακές κρατούμενοι καταγγέλουν ότι βρίσκονται κλειδωμένοι στα κελιά τους για μέρες χωρίς καθόλου φαγητό ή με βρώμικο φαγητό γεμάτο έντομα. Υπάρχουν πολλές αναφορές κρατουμένων ότι τους απειλούν με τιμωρίες και πειθαρχικά, αλλά το “κλείσιμο” των φυλακών και οι μεταγωγές φαίνεται να είνοι η πιο διαδεδομένη τακτική.

Εκτός από απεργίες γίνονται και απεργίες πείνας. Στην Μερσέντ, στην Καλιφόρνια πάνω από 100, κυρίως Λατίνοι, κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Σε όλη τη χώρα συμμετέχουν και γυναίκες κρατούμενες.

Στις φυλακές Χόλμαν στην Αλαμπάμα, που είναι το οργανωτικό κέντρο της απεργίας και του Free Alabama movement, ξεκίνησε η απεργία στις 9 Σεπτέμβρη με τεράστια ανταπόκριση, όπου κανένας κρατούμενος δεν παρουσιάστηκε στην δουλειά. Ο διευθυντής εκεί έχει επιχειρήσει διάφορες κατασταλτικές τακτικές, όπως, το να βάζει μαζί κρατούμενους που έχουν ιστορικό συγκρούσεων μεταξύ τους, κάτι που έχει οδηγήσει σε επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων με τραυματισμούς από μαχαιριές και βίαιες συμπλοκές. Ωστόσο, σε απάντηση στην απόπειρα του διευθυντή να προκαλέσει συγρούσεις ανάμεσά τους, οι κρατούμενοι γρήγορα καλέσαν συνέλευση και κύρηξαν εκεχειρία στις μεταξύ τους διαμάχες.

Στις πολιτείες Βιρτζίνια, Οχάιο, Καλιφόρνια και Ν. Καρολίνα κρατούμενοι οργανωτές βρίσκονται σε απομόνωση.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον “αγώνα ενάντια στη σκλαβιά” ανιχνεύοντας αυτό το αγωνιστικό νήμα που συνδέει το χθες με το σήμερα, τους επιμέρους αγώνες ενάντια στις φυλακές σε κάθε χώρα, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα, είτε αυτοί εκδηλώνονται με εξεγέρσεις, καταστροφή – καψίματα φυλακών, είτε με μαζικές απεργίες πείνας όπου ανεξάρτητα με τη διαφορετικότητα των αιτημάτων αλλά και των μορφών κινητοποιήσεων, τους ενοποιεί η εναντίωση στην καταπίεση, στον εγκλεισμό, στην εξουσία γενικότερα.

Συνέλευση αλληλεγγύης
στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στη σκλαβιά