Τσεχία: Ο Μάρτιν Ιγκνατσάκ βγήκε από τη φυλακή

Η καταστολή δεν σταματά το πάθος για τη λευτεριά!

Τον Ιούνη του 2016 δικαστήριο της Πράγας είχε εγκρίνει την αποφυλάκιση του αναρχικού Μάρτιν Ιγκνατσάκ, αιχμαλώτου της επιχείρησης Fénix (από τον Απρίλη του 2015). Ωστόσο, η εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής, προσκομίζοντας έναν επιπλέον φάκελο συνταγμένο από πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης δίωξης οργανωμένου εγκλήματος όπου η αδερφή του Μάρτιν (που δεν είναι καν πολιτικοποιημένη) παρουσιαζόταν σαν αναρχική οργανώτρια και εγκληματικό στοιχείο, κι ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι δικαστές έπρεπε να περιμένουν έκνομη δραστηριότητα από την επανασύνδεση της οικογένειας σε περίπτωση αποφυλάκισης του Μάρτιν. Τότε ήταν που ο σύντροφος ξεκίνησε απεργία πείνας ενάντια στην παράταση του εγκλεισμού του και στη στοχοποίηση των συγγενικών και φιλικών του προσώπων – την οποία διέκοψε στις δέκα ημέρες ύστερα από έντονες παρακλήσεις της μάνας του.

Κατόπιν σειράς νομικών κινήσεων, στα τέλη Σεπτέμβρη του 2016 ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς που περιείχε ο εμπιστευτικός φάκελος του πρώην επικεφαλής της εγκληματολογικής αστυνομίας, αποφάνθηκε ότι ο Μάρτιν δεν θεωρείται πλέον ύποπτος φυγής και διέταξε την άρση της προφυλάκισής του. Έτσι, έχοντας παραμείνει προφυλακισμένος σε άθλιες συνθήκες πάνω από ενάμιση χρόνο, ο σύντροφος αφέθηκε επιτέλους «ελεύθερος».

Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Μπορεί ο Μάρτιν να βγήκε απ’ τη φυλακή, ωστόσο εξακολουθεί ν’ απειλείται με ποινή έως και 20 ετών. Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο παγίδευσης ατόμων από δύο μυστικούς πράκτορες, 5 από τους/ις διωκόμενους/ες μετά την επιχείρηση Fénix κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης κατά αμαξοστοιχίας με στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι επόμενες συνεδριάσεις της δίκης αυτής έχουν οριστεί μεταξύ 3ης και 7ης Οκτώβρη, όπου αναμένεται να καταθέσουν κι οι δυο κρατικοί πράκτορες.