Αθήνα: Πανό ενάντια στον πετρελαιαγωγό της Ντακότα στις ΗΠΑ

«Από το Στάντινγκ Ροκ ως την Ελλάδα: ρίχτε πίσω τα δακρυγόνα, πνίχτε την μπατσαρία – Ενάντια στον αγωγό στην Ντακότα»

Το απόγευμα της 24ης Νοέμβρη 2016 κρεμάσαμε πανό στην πλατεία Εξαρχείων ενάντια στον υπό κατασκευή πετρελαιαγωγό DAPL στις ΗΠΑ. Ο αγωγός αυτός διατρέχει μήκος σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων, απ’ τη Βόρεια Ντακότα έως το Ιλλινόι, και το κόστος του ανέρχεται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο καταστροφικό διάβα του το εν λόγω μέγκα-πρότζεκτ προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε εδάφη, ποτάμια και γύρω κοινότητες.

Ανάμεσα στις περιοχές που πλήττονται είναι κι αυτή του θύλακα του Στάντινγκ Ροκ στη Βόρεια Ντακότα, όπου κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυες/ους αντιστέκονται στην μπατσαρία, σε δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και σεκιουριτάδες των ομίλων που έχουν αναλάβει το έργο (με κύριο μέτοχο την εταιρεία Energy Transfer Partners). Η καταστολή των τελευταίων ημερών ήταν τόσο δριμεία, ώστε ανάμεσα στους εκατοντάδες τραυματίες υπάρχει επίσης μια ακτιβίστρια της οποίας ακρωτηριάστηκε το χέρι από επιθετικού τύπου χειροβομβίδα που εκτόξευσαν οι μπάτσοι.

Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει πολλές ενέργειες αντίστασης σε διάφορες πόλεις εντός κι εκτός των αμερικάνικων συνόρων, με μπλοκαρίσματα σιδηροδρομικών γραμμών και τρένων, άμεσες δράσεις και συμβολικές χειρονομίες αλληλεγγύης.

Στέλνουμε δύναμη στ’ αναρχικά συντρόφια και σ’ όσες κι όσους μάχονται με αντιθεσμικό, αντιεραρχικό κι αδιαμεσολάβητο τρόπο ενάντια στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού, καταδεικνύοντάς τον ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα ακόμη από τα πλοκάμια της κυριαρχίας που απομυζεί τη Γη.

Η εναντίωσή μας σ’ αυτό και σ’ οποιοδήποτε άλλο μέγκα-πρότζεκτ του τεχνοβιομηχανικού πολιτισμού πηγάζει απ’ την πεποίθηση πως η Γη δεν ανήκει σε κανέναν/καμιά κι από την ανάγκη μας να υπερασπιστούμε με κάθε διαθέσιμο μέσο ό,τι αδάμαστο και άγριο έχει απομείνει σ’ αυτόν τον τεχνητοποιημένο κόσμο. Μακριά από ρητορικές περί «προγονικών» ή «ιερών» γαιών, εμείς στηρίζουμε τον συγκεκριμένο αγώνα μέχρι την απελευθέρωση ολάκερου του πλανήτη.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΣΤΗΝ ΝΤΑΚΟΤΑ
ΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

(Α)

στ’ αγγλικά