Θεσσαλονίκη: Πανό ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού

Ως αναρχικές/οί μαχόμαστε για την ολική αποδέσμευση των ζωών μας από κάθε μορφή εξουσίας που δηλητηριάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις κοινωνικές δομές και τη σχέση μας με τη φύση. Η σεξουαλική βία είναι μία από τις ισχυρότερες και ειδεχθέστερες μορφές επιβολής, η οποία δεν σημαδεύει μόνο αυτόν που την υφίσταται αλλά στιγματίζει ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία η οποία επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, είναι φαύλα καθώς νοσεί από κάτι που η ίδια έχει θρέψει. Η κουλτούρα του βιασμού, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στηρίζονται και ενισχύονται από έναν πολιτισμό που έχει προκαθορίσει τη ‘βιολογική’ και κοινωνική διάκριση φύλων, έχει επιβάλει την αντίληψη περί μιας εκ φύσεως αδυναμίας των ‘γυναικείων’ χαρακτηριστικών και έχει ιεραρχήσει την αρρενωπότητα ως δυνάστη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η αντικειμενοποίηση των σωμάτων, η τυποποίηση των ρόλων στο σεξ, η ενοχοποίηση της ενδυμασίας , η νοοτροπία της υποταγής, το σεξουαλικό στερεότυπο παθητικού-ενεργητικού και η περιθωριοποίηση όσων αντιβαίνουν σε αυτές τις έμφυλες νόρμες (δηλαδή των ‘μη κανονικών’) , γεννούν το μίσος του διαχωρισμού και διαιωνίζουν τη βία. Ο πόλεμος λοιπόν εναντίον του σεξισμού καθημερινά και σε κάθε έκφανσή του, είναι μονόδρομος. Σε σχόλια, αστεία, συμπεριφορές έως και πράξεις βίας, η θέση μας είναι εχθρική με στόχο την εκμηδένισή τους. Καμία ανοχή σε φαινόμενα σεξιστικής καταπίεσης.

Για το λόγο αυτό και με αφορμή το περιστατικό βιασμού που έλαβε χώρα εντός του ΑΠΘ λίγο καιρό πριν, κρεμάσαμε 3 πανό πέριξ του. Τα πανό έγραφαν:

Οι βιαστές δεν είναι ράτσας ειδικής, είναι προϊόντα μιας κοινωνίας πατριαρχικής. Δεν είναι κρίμα, είναι καλύτερα στο μνήμα.

Να τσακίσουμε την κουλτούρα του βιασμού και την έμφυλη βία σε κάθε της μορφή. Εξέγερση ενάντια σε κάθε εξουσία.

Για κάθε μάτσο, σεξιστή και ομοφοβικό υπάρχει ένα λεπίδι στραμμένο στο λαιμό.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟ-ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αναρχικοί/-ές.