Αθήνα: Παρέμβαση σε everest στο Μοναστηράκι

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών πραγματοποίησε παρέμβαση για τη δολοφονία της εργαζόμενης στα Everest (στην πλ. Βικτωρίας), με δίωρο αποκλεισμό του καταστήματος της εταιρείας στο Μοναστηράκι. Αποκλείστηκαν οι είσοδοι με πανό, πραγματοποιήθηκε μοίρασμα κειμένων, τρικάκια και γράψιμο συνθημάτων στα τζάμια του καταστήματος. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζονταν στην παρέμβαση:

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Την Πέμπτη 1/12/16 στις 9 το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στο κατάστημα EVEREST στην πλατεία Βικτωρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο της εργαζόμενης Βασιλικής Παραστατίδου και τον τραυματισμό άλλων 5, οι τρεις εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα. Η δολοφονημένη εργαζόμενη μητέρα, δύο παιδιών δούλευε ως λογίστρια στην εταιρεία και εγκλωβίστηκε στο υπόγειο μετά από έκρηξη και φωτιά που προκλήθηκε από επικίνδυνες εργασίες συντήρησης που γίνονταν στον ίδιο χώρο.

Κανένα μέτρο ασφαλείας δεν είχε παρθεί, έτσι και αλλιώς τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν πιο πολύ από τις ανθρώπινες ζωές οπότε μπροστά στον ισολογισμό δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός, ο στόχος είναι ένας: Το μέγιστο κέρδος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ανθρωποθυσίες, και αυτό είναι γενικός κανόνας για όλες τις επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες. Διαφυγόντα κέρδη δεν επιτρέπονται, γι’ αυτό και το κατάστημα δεν μπορούσε να μείνει κλειστό ούτε μια ώρα ώσπου να τελειώσουν οι εργασίες, έτσι και αλλιώς για την εταιρεία και τα ΜΜΕ, που επιμελώς δεν ανέφεραν καν το όνομα της επιχείρησης, ήταν η «κακιά ώρα» η «τραγική στιγμή», η «μοίρα» της άτυχης εργαζόμενης. Επίσης, επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες στον τεχνικό προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η εταιρεία.

Η εταιρεία EVEREST με τα 130 καταστήματα σε όλη την χώρα, ανήκει στον όμιλο Marfin, οπού λόγω της κρίσης, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, μείωσαν τους μισθούς σε εξευτελιστικά επίπεδα, εντατικοποίησαν και άλλο τους ρυθμούς εργασίας, ενώ οι γενικότερες συνθήκες μόνο ως σύγχρονη δουλεία μπορούν να χαρακτηριστούν. Όμως, μπροστά στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το κράτος, η ΕΕ, το ΔΝΤ αυτά είναι «ψιλά γράμματα» και αναγκαίες θυσίες, για αυτό και δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη «περί διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος και απόδοσης ευθυνών».

Το έγκλημα στα Everest ούτε το πρώτο είναι ούτε το τελευταίο, έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο δολοφονημένων εργαζομένων.

Αυτό είναι το κράτος, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ο μόνος δρόμος για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας είναι αυτός της αυτοοργάνωσης των καταπιεσμένων και της συστράτευσης στον αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο για την Κοινωνική Επανάσταση και την οικοδόμηση της ακρατικής – αταξικής κοινωνίας, πάνω στις αρχές της ισότητες και της ελευθερίας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ/ΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών