Αθήνα: Ένας χρόνος λειτουργίας της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 58

Στις 10 Γενάρη 2017 συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58, στα Εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου η κατάληψή μας έλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της όξυνσης του κοινωνικού πολέμου και συμμετείχε σε πλήθος δράσεων στήριξης εγχειρημάτων και ατόμων που χτυπιούνται από την καταστολή της κάθε εξουσίας.

Προτάξαμε και συνεχίζουμε να προτάσσουμε τη διεθνιστική αναρχική αλληλεγγύη μεταξύ εξεγερμένων, θεωρώντας πως αυτή μπορεί να είναι μονάχα μια σχέση αμφίδρομη που στοχεύει στην εξύφανση εγγυτήτων και συνενοχών ενάντια σε κράτος, Κεφάλαιο και κυριαρχία, διαρρηγνύοντας στην πράξη τους κάλπικους διαχωρισμούς σε σχέση με την καταγωγή, τη γλώσσα, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και το θρησκευτικό ή μη υπόβαθρο της καθεμιάς και του καθενός που σχετίστηκε με οποιονδήποτε τρόπο με το εγχείρημά μας.

Εναντιωθήκαμε στον διάχυτο πατριωτισμό και ρατσισμό (δεδηλωμένο ή υφέρποντα) και αρνηθήκαμε να διαχωρίσουμε όσες/όσους μεταναστεύουν ανάλογα με το στάτους που τους αποδίδουν οι Αρχές (πρόσφυγες ή μη). Επιδιώξαμε να μπολιάσουμε τον αγώνα ενάντια στον έλεγχο και στην καταστολή της μετανάστευσης με μια συνολική και έμπρακτη κριτική του συμπλέγματος κυριαρχίας, που κατατμεί και απομονώνει τις όποιες απελευθερωτικές απόπειρες έτσι ώστε να τις αποδυναμώσει και να τις καταπνίξει με μεγαλύτερη ευκολία.

Περιφρουρήσαμε με κάθε μέσο τον αντιθεσμικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, κρατώντας την κατάληψη και τις δραστηριότητές της απελευθερωμένες από την παρουσία και επιρροή ΜΚΟ, μίντια και οποιουδήποτε διαμεσολαβητή. Υπερασπιστήκαμε την πολιτική μας αυτονομία δίχως να παραλλάσσουμε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μαχητικής κοινότητάς μας. Ταυτόχρονα, επιλέξαμε να συναντηθούμε με άλλες/άλλους σε ατραπούς πολυφυλετικών συγκρούσεων, συμπράττοντας όταν και όπου θεωρούσαμε πως το εκάστοτε πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο ανταποκρινόταν στις στοχεύσεις μας.

Η κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 είναι ταυτόχρονα ένα αναρχικό πολιτικό εγχείρημα και χώρος στέγασης για ανθρώπους με ή χωρίς χαρτιά. Είναι ένα ανατρεπτικό εργαστήρι θεωρίας και πράξης, αλλά και τόπος συμβίωσης ατόμων που ζουν και αγωνίζονται από κοινού στη βάση της αυτοοργάνωσης, της ισότιμης συμμετοχής, της οριζοντιότητας, της αλληλοβοήθειας και της άμεσης δράσης. Σήμερα, μετά από έναν χρόνο λειτουργίας του εγχειρήματος, οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει (τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές) από το πείραμα της 58 είναι για μας πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνα για τις επόμενες μάχες που θα δώσουμε.

Καλούμε σε πορεία γειτονιάς στα Εξάρχεια το Σάββατο 14 Γενάρη (προσυγκέντρωση στις 21:00 έξω από την κατάληψη). Δεν ξεχνάμε τον Σαχζάτ Λουκμάν, μετανάστη από το Πακιστάν που δολοφονήθηκε από νεοναζιστικά σκουπίδια στα Άνω Πετράλωνα τον Γενάρη του 2013. Δεν ξεχνάμε τις χιλιάδες μεταναστών που χτυπήθηκαν, φυλακίστηκαν, απελάθηκαν και δολοφονήθηκαν από τον κόσμο των κρατών και των συνόρων τους.

Καλούμε σε γιορτή αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος το Σάββατο 21 Γενάρη από τις 21:00 έξω από την κατάληψη. Ζωντανή μουσική από REZA ASKI (φωνή/κιθάρα, από Ιράν) και SIMO (ραπ, από Μαρόκο), ντι τζέι σετ και φαγοπότι.

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΟΥΤΕ ΝΤΟΠΙΕΣ ΟΥΤΕ ΞΕΝΕΣ, ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ

Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58
th58@riseup.net

pdf σε ελληνικά & αγγλικά | τρικάκι