Αθήνα: Κάτω τα χέρια από την Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58!

Λάβαμε στις 8/3/2017:

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να ξεκαθαρίσουμε τη στάση της κατάληψής μας σχετικά με κάποια περιστατικά που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στα Εξάρχεια και να υπερασπιστούμε τη φυσική και πολιτική ακεραιότητά μας με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Αναφερόμαστε στις πρακτικές του κουτσομπολιού, της συκοφαντίας και της παραβιαστικής συμπεριφοράς απέναντι στη δομή και στις δράσεις της 58, που για μας ισοδυναμούν με ρουφιανιλίκι, άσχετα αν ο εκάστοτε φορέας τους προσδοκά ανταλλάγματα από τις διωκτικές αρχές ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, στον βαθμό που δαχτυλοδείχνουν και στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα, επιχειρούν να αποπολιτικοποιήσουν το εγχείρημά μας και προλειαίνουν το έδαφος για την άμεση ή έμμεση καταστολή που παραμονεύει στη γωνία.

Αναφερόμαστε σε φυσικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους 2 μήνες, όπως απόπειρες τραμπουκισμού έξω από την πόρτα της κατάληψής μας, ομαδική ενέδρα εναντίον καταληψιών της 58 στην οδό Δερβενίων (Εξάρχεια), έως και φοβέρες και επιθέσεις εις βάρος μας με αιχμηρά/φονικά αντικείμενα (όπως μαχαίρι και σουβλί) μερικά μόλις μέτρα από την 58.

Αναφερόμαστε, τέλος, σε χυδαία λιβελογραφήματα και θλιβερές μαζώξεις (του πιο φτηνού επιπέδου) που κάποιοι καλούν στα μουλωχτά για να διασαλεύσουν την πολιτική αυτονομία της 58, επιχειρώντας εις μάτην να παρέμβουν στις εσωτερικές μας λειτουργίες, να μιλήσουν εξ ονόματος του εγχειρήματός μας και να πουλήσουν προστασία σε όσες/-ους από εμάς δεν έχουμε χαρτιά.

Για παράδειγμα, ένα συκοφαντικό και πλήρως διαστρεβλωτικό εξασέλιδο με ύφος δικόγραφου υπογράφεται από πρωτοβουλία ατόμων από την κατάληψη Ζαΐμη 11, την ομάδα Ditto και το λοιπό παρεάκι που στήνει και σιγοντάρει ενέδρες στη Δερβενίων. Στο εν λόγω κείμενο, που διακινείται πίσω από την πλάτη μας από τις 20 Φλεβάρη 2017 και έχει αποσταλεί με μέιλ σε άγνωστους σε μας παραλήπτες, καταλογογραφούνται συμμετέχοντες/-ουσες αναρχικών εγχειρημάτων, με δηλωμένο σκοπό τον παρακάτω: «[…] Στοχεύουμε να στερήσουμε απ’ αυτά τα άτομα κάθε χώρο άσκησης των κυριαρχικών και σεχταριστικών τους πρακτικών, καθώς επίσης και να τους κοπανήσουμε. Η τακτική μας επιλογή είναι να καλέσουμε τα συντρόφια, που συνυπάρχουν και μαζί τους, να τα ενημερώσουμε για τις διαθέσεις μας και να προωθήσουμε τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων 3 ατόμων τόσο από τη Θ58 όσο και από τις διαδικασίες ευρύτερα. […]».

Παραθέτουμε επίσης απόσπασμα από κείμενο άλλου γκρουπούσκουλου από τη Ζαΐμη 11 με το οποίο αναφέρονται πλαγίως σε μας, διατυπώνουν ψεύδη –αυτήν τη φορά δημοσίως– και επιβεβαιώνουν τη συνέργειά τους σε μυστικές διαδικασίες υπονόμευσης της 58: «[…] Έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο και ενέργεια για ξεκαθαρίσματα με κλειστές/εσωτερικές διαδικασίες, που όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν καμιά προοπτική. […]». Η υποτιθέμενη “ανοιχτή διαδικασία” –φυσικά, χωρίς καμία προσυνεννόηση μαζί μας– στην οποία καλούν τώρα ως αυτόκλητοι διαιτητές, υποσχόμενοι μάλιστα γαργαλιστικές λεπτομέρειες, δείχνει το ποιόν τους και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο θρασύδειλοι είναι.

Καταπώς φαίνεται, η κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 και τα όσα πρεσβεύουμε με τον λόγο και τη δράση μας δεν ενοχλούν μονάχα το κράτος/κεφάλαιο και τους φασίστες, αλλά και παρασιτικά στοιχεία που προκειμένου να χτίσουν μια ταυτότητα δεν διστάζουν να μας υπονομεύσουν εν συνόλω και να αποπειραθούν να παρεισφρήσουν στο εγχείρημα.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές εμείς επιλέγουμε να αντεπιτεθούμε και να περιφρουρήσουμε τα όσα με κόπο χτίζουμε μέρα τη μέρα: την αμφίδρομη αλληλεγγύη ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικά μήκη και πλάτη του κόσμου, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικών προτιμήσεων, καταγωγής, γλώσσας, χρώματος και θρησκευτικού ή μη υπόβαθρου, την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλες τις διεργασίες της κατάληψης και την ίδια τη συμβίωσή μας με αναρχικές πρακτικές και αυτοοργανωμένο τρόπο.

Τα άτομα που επέλεξαν να εφαρμόσουν τις παραπάνω τακτικές ενάντια στην 58 δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν εχθροί, ανεξάρτητα από το προσωπείο που φοράνε ανάλογα με τις βλέψεις τους. Τους ενημερώνουμε δημόσια πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμιά επιχείρηση ιδιοποίησης του εδάφους της 58, ούτε την απροκάλυπτη μισαλλοδοξία τους και τον κεκαλυμμένο ρατσισμό τους, ούτε οποιαδήποτε απόπειρα απομόνωσης μελών της κατάληψης και εκφοβισμού της πολυφυλετικής κοινότητάς μας. Επίσης, λέμε σε όσους κι όσες έχουν τρέξει ήδη προς υπεράσπισή τους, υιοθετώντας άκριτα τους θυματοποιητικούς ισχυρισμούς τους, να μην ανακατευτούν.

Η 58 δεν στεγάζει μονάχα τις κοινές μας ανάγκες για ύπνο και τροφή, στεγάζει επίσης τις κοινές μας ανάγκες να υπερβούμε στην πράξη τους διαχωρισμούς που επιβάλλει ο κόσμος των ορατών και αόρατων συνόρων και να συγκρουστούμε κατά μέτωπο με το υπάρχον σύστημα, τους υποστηρικτές του και τους ψευτοκριτικούς του.

Όταν αγγίζουν έναν/μία από μας, μας αγγίζουν όλες κι όλους μας. Κανείς επίσημος ή άτυπος καταστολέας δεν θα σπάσει την ενότητα αναμεταξύ μας και τη διαφορετικότητά μας, κι όσοι επιχειρήσουν να μας πουλήσουν προστασία θα φάνε τα μούτρα τους άσχημα. Αν κάποιοι/-ες αναρωτιούνται πώς λήγει όλο αυτό, η απάντηση είναι απλή: όταν λήξουν τα κουτσομπολιά, οι συκοφαντίες και η στοχοποίηση, όταν γίνει πλήρως αντιληπτό πως καμιά και κανείς δεν μπορεί να χαίρει πολιτικής ασυλίας όσο επιδίδεται σε παραβιαστικές συμπεριφορές απέναντι σε αναρχικές δομές και δράσεις.

Εμάς ο αγώνας μας δεν είναι να υποσκάπτουμε καταλήψεις, εγχειρήματα ή πρόσωπα που μάχονται για λευτεριά, κι αυτό είναι κάτι που το έχουμε αποδείξει ακόμα κι όταν δεχτήκαμε σκληρή κριτική για κάποιες από τις επιλογές μας, αρνούμενες/-οι να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο μικρόνοης αντιπαλότητας. Όταν όμως κάποιοι εξαπολύουν απτές απειλές εναντίον μας, δεν θα το παίξουμε καλά παιδιά.

Όποιος δεν είναι μπάτσος, δημοσιογράφος και του σιναφιού τους (και δεν έχει εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε αυτό το φιάσκο) μπορεί και πρέπει να απευθύνει τις ερωτήσεις του επί του προκείμενου ή οποιουδήποτε άλλου ζητήματος σχετικά με την 58 στην τακτική μας συνέλευση, κάθε Κυριακή στις 20:00 στον φυσικό χώρο της κατάληψης, ή να στείλει μέιλ στη διεύθυνση: th58@riseup.net

Τα λέμε στους δρόμους.

Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58, Εξάρχεια

στα αγγλικά