(…) Θα προσπαθήσουμε να επιχειρηματολογήσουμε για τη σημασία της αποκέντρωσης των κινηματικών υποδομών. Στην προκειμένη, η έννοια της αποκέντρωσης πηγάζει από μια αντίληψη για την κοινωνική οργάνωση που συνδέεται με μια συγκεκριμένη κουλτούρα, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη της πολυμορφίας και του πλουραλισμού, και προσφέρει, παράλληλα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην καταστολή.
Η ιστορία της cybrigade (espiv.net) και του squat.gr εντάσσεται στο πλαίσιο άνθησης αντίστοιχων ριζοσπαστικών δομών στον ελλαδικό χώρο, συνδέεται άμεσα με τις ιδιαίτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια και φέρει χαρακτηριστικά του ανταγωνιστικού κινήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Οι πρώτες διαδικτυακές κινηματικές υποδομές ξεκίνησαν κυρίως από μεμονωμένα άτομα με σχετικές γνώσεις και σε υποδομές/servers που χρησιμοποιούσαν κυρίως για επαγγελματική ή/και προσωπική χρήση. Τα ίδια άτομα ανέβασαν και τις πρώτες σελίδες του χώρου στο διαδίκτυο, παρέχοντας και σχετική υποστήριξη. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα disobey.net (αρχείο στο disobey.espiv.net), punk.gr, squathost.com, vrahokipos.net, κ.ά. Παράλληλα σύντροφοι/ισσες ανέβασαν τις πρώτες ιστοσελίδες για τις ομάδες/καταλήψεις τους σε δωρεάν εμπορικές υποδομές όπως το geocities.com, pathfinder.gr κ.ά.
Βοήθεια στη παρουσία του χώρου στο διαδίκτυο έδωσαν και οι υποδομές των αυτοοργανωμένων ραδιοφώνων που ήδη λειτουργούσαν στα πανεπιστήμια, προσφέροντας πόρους των ραδιοφώνων και σε άλλες συλλογικότητες, π.χ. 1431am.org, radio98fm.org. Τα μηχανήματα/servers των ραδιοφώνων θα πρέπει να θεωρούνται και οι πρώτες αυτοοργανωμένες-κινηματικές υποδομές στο πεδίο της έκφρασης-αντιπληροφόρησης μέσω ραδιοκυμάτων και internet.
Το 2001 ξεκίνησε και το Athens IMC. Η πλατφόρμα αυτή κατάφερε να φέρει κόσμο μαζί και να προωθήσει και ζητήματα στο χώρο της τεχνοπολιτικής. Μέσα από εκεί ξεπήδησαν και ομάδες όπως το sid.gr με σκοπό να διαδώσουν γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την “ορθή” χρήση τους για κινηματικούς σκοπούς.
Από πρώην μέλη του Athens IMC μαζί και με άλλους συντρόφους/ισσες ξεκίνησε και το cybrigade/espiv στις αρχές του 2008. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και το squat.gr. Ένα χρόνο μετά, οι δύο αυτές ομάδες μαζί με την ομάδα stigalaria.org και το sid.gr δημιούργησαν μια δικτύωση εγχειρημάτων, την Ε-ποδομές (e-podomes.org).
Το Δεκέμβρη του 2008 φάνηκε εντονότατα η ανάγκη του κινήματος για έκφραση και μέσω του διαδικτύου, και αυτό αποτυπώθηκε στο πλήθος blogs που εμφανίστηκαν το επόμενο χρονικό διάστημα κυρίως στις εμπορικές πλατφόρμες blogger.com, wordpress.com αλλά και αλλού.
Περίπου την περίοδο 2011-2012 οι ομάδες της δικτύωσης ατόνησαν. “Φυσιολογική” εξέλιξη ακούγεται, αναλογιζόμενοι/ες την αντίστοιχη εξέλιξη σε πολλά εγχειρήματα και ομάδες στο ευρύτερο κίνημα. Αρκετά μέλη των ομάδων αυτών είχαν μείνει ανενεργοί/ές ή αποχώρησαν μέχρι εκείνη την περίοδο, αφήνοντας τις ομάδες σε οριακές καταστάσεις λειτουργικότητας. Προβληματική κατάσταση, που συνεχίστηκε έτσι μέχρι την οριστική διάλυση ομάδων ή τη συνένωση άλλων.
Στις συνελεύσεις της cybrigade για τη συνένωση με το squat.gr συζητήσαμε αρκετά καθεαυτό το ζήτημα της ένωσης, την γενικότερη κατάσταση, τα αίτια και τις προεκτάσεις αυτής. Ήταν για εμάς αυτονόητο ότι θα παρέχουμε βοήθεια προς το squat.gr. Έτσι επικεντρωθήκαμε στους προβληματισμούς για το τοπίο που διαμορφώνεται με τη συγκεντροποίηση των κινηματικών (ιντερνετικών) υποδομών. Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων είναι και το παρόν κείμενο. (…)
Ολόκληρη η ανακοίνωση σε pdf.