Φλορεντία, Ιταλία: Εισβολή σε κατάληψη και συλλήψεις

Τα ξημερώματα της 4ης Μάη 2011 η φοιτητική κατάληψη Spazio Liberato 400 Copli δέχτηκε την αιφνιδιαστική επίθεση της αστυνομίας. Ισχυρή δύναμη εισέβαλε στο κτήριο συνοδευόμενη από Digos (ασφαλίτες) και την Ucigos (αστυνομία «πρόληψης»). Συνολικά 27 άτομα προσήχθησαν, ενώ γίνονται έρευνες για άλλα 78. Από τις 27 προσαγωγές, οι 7 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, εκ των οποίων οι 5 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι σύντροφοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συνωμοσία κατά του κράτους! Όλες οι κατηγορίες αφορούν αδικήματα που συνέβησαν κατά την περίοδο του φοιτητικού κινήματος του φθινοπώρου. Στις έρευνες συμμετέχει και η μυστική υπηρεσία εσωτερικών θεμάτων AISI.

Οι κοριοί που οι σύντροφοι είχαν βρει στο παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος δέχεται επίθεση. Καταρχήν από καιρό τον παρακολουθεί η AISI. Στο παρελθόν, μάλιστα, οι σύντροφοι είχαν βρει και κοριούς, τις φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσαν στο indymedia.toscana. Επίσης, φασιστοειδή είχαν πρόσφατα γράψει και απειλητικά μηνύματα στους τοίχους έξω από την κατάληψη. Όταν κυνηγήθηκαν από τους συντρόφους, ανάμεσά τους φάνηκε και γνωστός υποψήφιος της Λίγκας, ο οποίος μετά τη δημόσια καταγγελία για το γεγονός έτρεχε πάνω κάτω στην πόλη αναζητώντας συναίνεση στους τραμπουκισμούς του.

Τους τελευταίους μήνες η καταστολή και η τρομοκρατία ενάντια στον αντεξουσιαστικό χώρο, στα κοινωνικά κέντρα, αλλά και σε κάθε αντιστεκόμενο αυξάνονται. Μετά τα γεγονότα στην Μπολόνια, με τις εισβολές της αστυνομίας σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τις συλλήψεις, η καταστολή έρχεται και στη Φλορεντία. Σε δυο πόλεις όπου το κίνημα είναι πολύ ισχυρό και τα κοινωνικά κέντρα χαίρουν μεγάλης κοινωνικής νομιμοποίησης, σε αντίθεση με το φασιστικό χώρο που χωλαίνει.

Η τακτική τους είναι πάντα η ίδια. Πομπώδεις εντυπωσιακές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Συλλήψεις. Και πάντα ακολουθούν τα μίντια ως ο μόνιμος μηχανισμός προπαγάνδας, που αναγγέλλουν τις φοβερές και τρομερές κατηγορίες που αποδίδονται στους συλληφθέντες (για το αν αυτές καταρρέουν συχνά στο δικαστήριο δε γίνεται καμιά κουβέντα).

Οι καταλήψεις παρουσιάζονται σαν «γιάφκες τρομοκρατών», και ο κόσμος που τις πλαισιώνει εν τέλει κινδυνεύει, αν όχι απ’ τους ίδιους τους «τρομοκράτες», από κάποια επιχείρηση τύπου Blitz (αιφνιδιαστική έφοδος) της αστυνομίας.

Από την προσυγκέντρωση τ' απόγευμα

Μια πρώτη απάντηση δόθηκε το ίδιο βράδυ: Αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό στη S.M.Novela. Οι ασφαλίτες που βρίσκονταν γύρω απ’ τον συγκεντρωμένο κόσμο κυνηγήθηκαν και αναγκάστηκαν να κλειστούν σε παρακείμενο αστυνομικό τμήμα. Επίσης, κάποιοι «περαστικοί αγανακτισμένοι πολίτες», οι οποίοι δεν έκρυψαν το ότι ανήκουν στη Λίγκα του Βορρά, έφυγαν για το νοσοκομείο…

Οι συλληφθέντες σε επιστολή τους καταγγέλλουν την τρομοκρατική επιχείρηση ως προσπάθεια φίμωσης του φοιτητικού κινήματος, όπως επίσης στοχοποίησης του αντεξουσιαστικού χώρου, αλλά και ως εκδίκηση του κράτους εναντίον του φοιτητικού κινήματος κόντρα στη μεταρρύθμιση Gelmini. Εκφράζουν ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους σε όλους τους φοιτητές που βρίσκονται υπό έρευνα.

Κείμενο αλληλέγγυων από την Μπολόνια

Το πρωί της 4ης Μάη 2011, ένα μήνα μετά την κατασταλτική επίθεση που έπληξε την Μπολόνια, η Ασφάλεια επαναλαμβάνει το ίδιο σενάριο και στη Φλορεντία. Εκτός από την αναζήτηση 78 ατόμων και τις 27 προσαγωγές, κατηγορεί 7 από αυτούς για συνωμοσία, και οι 5 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται: Όπου η αντίσταση αυξάνεται, το «κράτος δικαίου»  δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, καταστέλλοντας με τα γκλομπ και με όρους του ποινικού δικαίου. Η δημοκρατία, παρότι δεν είναι αυτό που επιθυμούμε και επιδιώκουμε, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

Παρά την πεποίθησή μας πως αυτή ακριβώς είναι η ουσία του κράτους, της ωμής δηλαδή και φασιστικής βίας, έρχονται καιροί που αυτή αναθερμαίνεται. Είναι αλήθεια ότι τα γεγονότα στην Μπολόνια πριν ένα μήνα και σήμερα στη Φλορεντία είναι σημαντικά ως προς το πώς το κράτος αντιμετωπίζει την ατομικότητα, αλλά και τους ελεύθερους χώρους οι οποίοι δεν έχουν να κρύψουν τίποτα – ιδίως σε μια ιστορική στιγμή όπου η δημοκρατία βομβαρδίζει κατά μήκος των συνόρων και συγχρόνως αποκλείει έξω από αυτά όλους όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο για τη δημοκρατία.

Από τις 6 Απρίλη οι σύντροφοι στην Μπολόνια, και τώρα στη Φλορεντία, προσπαθήσαμε να πλήξουμε την κατηγορία της συνωμοσίας που μας αποδόθηκε με μια σειρά από πρωτοβουλίες, πορείες και άλλες κινήσεις αλληλεγγύης. Ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε όλοι όσοι δε δεχόμαστε σε αυτές τις δυο πόλεις τη σιωπή και την παραίτηση. Όσο συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτό το σύστημα που μας θέλει δούλους, κινούμενοι εντός ή στα όρια του διλήμματος νομιμότητα-παρανομία, τόσο θα κατηγορούμαστε ως κακοποιοί ή εγκληματίες.

Αλληλεγγύη σε όσους πλήττονται από την καταστολή
σε Φλορεντία και Μπολόνια.

Περισσότερες πληροφορίες στα ιταλικά:
400colpi.org / emiliaromagna.indymedia

Τελευταία ενημέρωση: Το βράδυ της 5ης Μάη έγινε συγκέντρωση έξω από την κατάληψη. Υπάρχει η εκτίμηση συντρόφων ότι ο χώρος θα ανακαταληφθεί – αν και οι Αρχές έχουν βάψει τα πάντα απ’ έξω, σαν η κατάληψη να μην υπήρξε ποτέ. Οι κινήσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται.