Μεντεγίν, Κολομβία: Η Παράνομη Επαναστατική Μονάδα (URC) συγκρούεται με τα κρατικά σκυλιά

1 Δεκέμβρη 2011

18 Απρίλη 2012

Στις 18 Απρίλη 2012 διάφορες ατομικότητες, που αποκαλούνται συνήθως «κουκουλοφόροι» (capuchos) –στην πλειονότητά τους αναρχικοί–, συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αντιόκια (UdeA), στην πόλη Μεντεγίν της διοικητικής περιφέρειας της Αντιόκια, με σκοπό να συγκρουστούν με κάθε εξουσία για την έκφραση των διαφορετικών αγώνων τους, αλλά και για να μετουσιώσουν τη λευτεριά σε πράξη, αντιμετωπίζοντας την κάθε μέρα ως ένα πεδίο μάχης.

Χρησιμοποιώντας ορισμένες προωθημένες τακτικές αντάρτικου, αυτοί οι νεολαίοι και νεολαίες –φοιτητές/φοιτήτριες ή μη– συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τις μονάδες της ESMAD (σώμα καταστολής αντίστοιχο των ΜΑΤ), που προορίζονται από την αρχή της σύστασής τους για τη διάδοση του τρόμου μέσω της επιβολής της δύναμης και της βίας.

Χωρίς να θέλουν να εκπροσωπήσουν κανέναν πλην των ίδιων, δημιούργησαν ένα μπλοκ με το όνομα Παράνομη Επαναστατική Μονάδα (Unidad Revolucionaria Clandestina), στοχεύοντας όχι σε κάποια ενσωμάτωση των διαφορετικών ιδεών, αλλά στην κοινή δράση για την επίτευξη κοινών σκοπών. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν δημοσιεύσει διάφορα κείμενα που παρουσιάζουν ξεκάθαρα τη θέση τους, όπως το φυλλάδιο παρακάτω.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ακρωτηριάστηκε το πόδι ενός μπάτσου των δυνάμεων ESMAD, ο οποίος χτυπήθηκε από φίλια πυρά των «συναδέλφων» του. Με βόμβες σε άδεια δοχεία πυροσβεστήρων, πυροτεχνήματα και μολότοφ, η Παράνομη Επαναστατική Μονάδα κατέστρεψε ΑΤΜ τραπεζών, φυλάκια και άλλα παρεμφερή που εμπορευματοποιούν τις ζωές μας μέρα τη μέρα.