Διεθνές ανακοινωθέν για την κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος! Είμαστε όλοι/ες Έλληνες!

Εδώ και μερικές εβδομάδες, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική κυβέρνηση επιτίθεται στους εργαζομένους της χώρας.
Χρησιμοποιεί το ύψος του χρέους της χώρας (12,7%) για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την…αδικαιολόγητη κοινωνική παρακμή. Στην πραγματικότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά χωρών όπως η Βρετανία, το ισπανικό κράτος, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης υψηλότερα από το 10%.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αρνήθηκαν, απολύτως δικαιολογημένα, να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Οι επιχειρηματίες και οι μέτοχοι των επιχειρήσεων βλέπουν αύξηση επί των μερισμάτων τους, φορολογικές εκπτώσεις όλων των ειδών και αστρονομικές αμοιβές, που τους επέτρεψαν να αποκτήσουν απίστευτα μεγάλες περιουσίες. Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν την κρίση.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαράδεκτα: 4 στα 5 άτομα που συνταξιοδοτούνται σε δημόσια υπηρεσία δεν πρόκειται να αντικατασταθούν, αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από 19 στο 21%, μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες για την ασφάλιση, πάγωμα των συντάξεων, μείωση 15% των μισθών, η ”νόμιμη” ηλικία συνταξιοδότησης καθορίζεται στα 67 έτη, κ.λπ..

Οι ίδιες τράπεζες και οι ίδιοι κερδοσκόποι που χθες σώθηκαν από τη χρεωκοπία χάρις την κρατική παρέμβαση, πιέζουν τους λαούς και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων. Οι κυβερνήσεις έσωσαν τις τράπεζες χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Σήμερα αυτές οι ίδιες οι τράπεζες υποχρεώνουν τους λαούς να πληρώνουν.
Επιτίθενται στην Ελλάδα, η Πορτογαλία ακολουθεί, το ισπανικό κράτος και η Ιρλανδία βρίσκονται υπό απειλή.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις. Στις 24 του Φλεβάρη, μία γενική απεργία παρέλυσε τη χώρα.  Εμείς, τα συνδικάτα που υπογράφουμε, δηλώνουμε την υποστήριξή μας προς τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα στη γενική απεργία της 5ης Μαΐου.

Οι επιχειρηματίες και οι μέτοχοι στις επιχειρήσεις, είναι οργανωμένοι σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα: το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δράσει ξεπερνώντας το διαχωρισμό των συνόρων για να επιβάλλει ένα σύστημα διαφορετικό από αυτό που εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους, λεηλατεί τους φυσικούς πόρους και τις φτωχές χώρες, δημιουργεί συνθήκες πείνας σε ένα μέρος του πλανήτη κτλ. Θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εναλλακτικού δικτύου συνδικάτων, ανοιχτό σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό, τον φιλελευθερισμό.

Παντού, ας αναπτύξουμε και ας συντονίσουμε τους κοινωνικούς αγώνες, δημιουργώντας μία συλλογική αντίστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Αντιμετωπίζοντας την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η γενική απεργία είναι αναγκαία. Αυτό θέλουμε να οικοδομήσουμε!

Στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος!

CGT Confederación General del Trabajo (Ισπανία)
CNT Confèdèration Nationale du Travail ( Γαλλία)
Union Syndicale Solidaires (Γαλλία)
CUB Confederacione Unitaria di Base (Ιταλία)
USI Unione Sindicale Italiana (Ιταλία)
SdL Sindicato dei Lavoratori (Ιταλία )
ESK Ezker Sindikalaren Konbergentzia (Χώρα των Βάσκων)
CI Confederación Intersindical