Χώρα των Βάσκων: Ενάντια στην υπερταχεία TAV

Ανακοινωθέν της Συνέλευσης ενάντια στο TAV

Σήμερα, 1 Ιουλίου 2010, κλειστήκαμε κάτω από τη γη με σκοπό να σταματήσουμε τα έργα του TAV και την καταστροφή που αυτά προκαλούν, και για να καταγγείλουμε το κοινωνικό μοντέλο το οποίο εκπροσωπούν. Τέσσερις άνθρωποι κλείστηκαν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στα ορυχεία του Itsasondo, χωρίς καμία δυνατότητα εξόδου. Όμως δεν είναι μόνοι. Έξω έχουμε μαζευτεί πολύς κόσμος για να τους προστατέψουμε και να τους υποστηρίξουμε.

Εδώ κοντά, στα ορυχεία του Mariaratz, γίνονται εκρήξεις καθημερινά, εκρήξεις που καταστρέφουν τη γη και ό,τι υπάρχει πάνω σε αυτήν. Ως συνέπεια αυτού, είναι πιθανό τα ορυχεία να καταρρεύσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των τεσσάρων αυτών ανθρώπων. Γι’ αυτό, απαιτούμε το άμεσο σταμάτημα των έργων.

Ξέρουμε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μπήκαμε στα έγκατα αυτής της γης, για να την ενισχύσουμε με τα κορμιά μας. Έχουμε κλειστεί μέσα στα ορυχεία για να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας και να καταγγείλουμε την έλλειψη ευαισθησίας των ισχυρών. Τα κορμιά μας είναι τα όπλα μας, η άμεση δράση ο δρόμος μας.

Για άλλη μια φορά συγκεντρωθήκαμε εδώ, στο Goierri, επειδή η κατάσταση στην περιοχή είναι πραγματικά σοβαρή. Αυτήν τη στιγμή εκτελούν έργα σε 5 σημεία: Mariaratz, Olaberria, San Martín, Itsasondo και Berostegi. Πέρυσι τον Οκτώβρη σκαρφαλώσαμε στα δέντρα για να σταματήσουμε τα έργα και να ειδοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει. Σήμερα αναγκαστήκαμε να μπούμε κάτω από τη γη. Δέντρα και γη, δύο θεμελιώδη στοιχεία που πλήττονται από τα έργα για την υπερταχεία TAV – τρένο υψηλής ταχύτητας.

Ξέρουν και ξέρουμε ότι πολύς κόσμος είναι ενάντια στο TAV. Περισσότερα από 15.000 άτομα στη διαδήλωση της Hendaia, ξεκάθαρα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις και άλλες δημόσιες δράσεις και εκδηλώσεις.

Όμως η εξουσία κάνει πως δεν ακούει, και η κατάσταση επιδεινώνεται. Η δημόσια ανυπακοή και η άμεση δράση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτήν τη βαρβαρότητα· όσο συνεχίζουν να επιμένουν πεισματικά στην κατασκευή του TAV, τόσο θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Οριζόντιες σχέσεις και αυτoοργάνωση, αυτός είναι ο δρόμος. Για να αλλάξουμε το κοινωνικό σύστημα, πρέπει να αλλάξουμε τις βάσεις του, δίνοντας σημασία στην εγγύτητα και στα μικρά πράγματα, χτίζοντας τοπικά δίκτυα και προωθώντας τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα του λαού.

Για όλα αυτά, σας καλούμε δίπλα μας στο Itsasondo, να συμμετάσχετε στα καλέσματα αυτών των ημερών και να διαδώσετε την πληροφόρηση και την κινητοποίηση στα χωριά και στις πόλεις σας.

Συγκέντρωση καθημερινά στις 7 το απόγευμα στο Itsasondo
Τις Παρασκευές: κινητοποιήσεις στα χωριά

Την Κυριακή: διαδήλωση στις 5 το απόγευμα στην πλατεία της Ordizia

Μόνιμο σημείο πληροφόρησης στην πλατεία του Ιtsasondo

Σ.τ.μ. Απέναντι στα κρατικά σχέδια για διάνοιξη σιδηροδρομικής γραμμής υπερταχείας στη Χώρα των Βάσκων –η οποία θα διαταράξει το τοπικό οικοσύστημα, θα ρυπάνει το πόσιμο νερό και θα δυσχεράνει με πολλούς ακόμη τρόπους την ποιότητα ζωής των κατοίκων– έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια ένα κίνημα βάσης, που υπερβαίνει την οικολογική διάσταση του ζητήματος και θέτει ανοιχτά σε αμφισβήτηση το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης. Η συκοφάντηση και η καταστολή αυτού του κινήματος από το ισπανικό κράτος και τα ΜΜΕ κορυφώνονται αυτές τις μέρες, λόγω της ανεξέλεγκτης από την εξουσία εξέλιξης του ζητήματος.

Βλ. και http://www.sindominio.net/ahtez/