Γαλλία: Έκβαση της δίκης για την εξέγερση στο Βιλιέ-λε-Μπελ

Την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010, έληξε στο Ποντουάζ της Γαλλίας η δίκη 4 νεαρών που κατηγορούνταν ότι είχαν πυροβολήσει με δολοφονική πρόθεση κατά αστυνομικών το διήμερο της εξέγερσης στο Βιλιέ-λε-Μπελ, στα νότια προάστια του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2007.

Η απόφαση: ποινές φυλάκισης από 3 ως 15 χρόνια για τους κατηγορούμενους, μετά από μια διαδικασία-παρωδία, που κράτησε δυο εβδομάδες, είχε ως μάρτυρες κατηγορίας (που συνεχώς αυξάνονταν) 90 ανώνυμους (!) αστυνομικούς και κατέληξε σε μια ετυμηγορία που εκφέρθηκε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή!

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, η οποία, μέσω της πολιτικής αγωγής, είχε επενδύσει σημαντικά στην καταδίκη των 4 νεαρών, αποκάλεσε την απόφαση «ισχυρή προειδοποίηση στους παραβάτες», επιβεβαιώνοντας απροκάλυπτα τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης – ουσιαστικά, μιας ακόμα μετωπικής αντιπαράθεσης του σαρκοζισμού με τους «απόκληρους» των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού και των άλλων γαλλικών μεγαλουπόλεων.

Η εξέγερση στο Βιλιέ-λε-Μπελ, προάστιο που κατοικείται ως επί το πλείστον από Άραβες μουσουλμάνους Γάλλους με καταγωγή από τη Μαγκρέμπ, ξέσπασε στις 26 Νοεμβρίου 2007, όταν δυο ανήλικοι σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση της μοτοσικλέτας τους με περιπολικό (το περιστατικό θεωρήθηκε ατύχημα και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη). Στις ταραχές του επόμενου διημέρου, περισσότεροι από 130 αστυνομικοί τραυματίστηκαν (πολλοί από αεροβόλα, γεγονός που στοιχειοθέτησε στην τελευταία δίκη τις κατηγορίες για «απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως» – με αεροβόλο!), αυτοκίνητα και κτήρια πυρπολήθηκαν, ενώ η εξέγερση επεκτάθηκε και σε άλλα προάστια, φθάνοντας σε έναν συνολικό απολογισμό 1.000 καμένων αστυνομικών οχημάτων. Τον Φεβρουάριο του 2008 συνελήφθησαν 33 άτομα, από τα οποία 10 καταδικάστηκαν πρωτόδικα τον περασμένο Ιούλιο σε ποινές φυλάκισης από 1 ως 3 χρόνια, μέχρι που φθάσαμε την περασμένη εβδομάδα στην καταδίκη των τεσσάρων, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως «ηγέτες» της εξέγερσης.

Διαβάστε εδώ το κείμενο του Μασσαλού συγγραφέα και αγωνιστή Αλέσι ντελ’ Ούμπρια για την εξέγερση στο Βιλιέ-λε-Μπελ, την τελευταία δίκη και τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις στη Γαλλία με στόχο τα «προάστια».

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης των 4 καταδικασθέντων. Ταχυδρομικές επιταγές μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση: Respect Verite Justice, c/o Maison de quartier Allende, 10 boulevard Allende, 95400 Villiers-le-Bel.

Για περισσότερες πληροφορίες (στα γαλλικά), μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους του Βιλιέ-λε-Μπελ.

Πηγή: κατάληψη εσηέα