Κατάληψη του παλιού κτιρίου της κεντρικής Τράπεζας Πίστεως στη Βαρκελώνη

Η πρωτοβουλία αγώνα «Διαδήλωση της 25 Σεπτέμβρη» (25-S) κατέλαβε χθες 26 Σεπτεμβρίου το παλιό κεντρικό κτίριο της Ισπανικής Τράπεζας Πίστεως στο κέντρο της Βαρκελώνης. Στο site της πρωτοβουλίας http://movimentdel25.org/ αναφέρεται: “Ενάντια στη δικτατορία του Κεφαλαίου … ο πλούτος τους είναι η κρίση μας … απεργία, απεργία, απεργία.”  Το κάλεσμα για την απεργία ήταν η προθέρμανση απόγευμα, όταν η πορεία σταμάτησε μπροστά από το κτίριο της ισπανικής Τράπεζα Πίστεως και οι διάφορες επιτροπές απεργίας από τις γειτονιές και τις κοντινές περιοχές της Βαρκελώνης κατέστησαν σαφές στους πολίτες ότι αυτή η απεργία που πλησιάζει δεν είναι των συνδικάτων, ότι πέρα από τις συμφωνίες μεταξύ των ομάδων που διαχειρίζονται το κεφάλαιο, υπάρχουν οργανώσεις βάσης που δουλεύουν έτσι ώστε αυτή η απεργία, η οποία θα είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει η ισπανική κυβέρνηση σε αυτή την κρίση, να πάει πιο πέρα από τις 29 του μηνός.

Στις 20.00, άνοιξαν οι πόρτες του κτιρίου της Τράπεζας- ιδιοκτησίας Αndybal- καθώς ο κόσμος καταλάμβανε το  χώρο, μετά την διακόσμηση αυτού που ονόμασαν « το σπίτι μας την επόμενη μέρα»

Συγκλήθηκε συνέλευση στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου οι διάφορες επιτροπές παρουσίασαν τις τοποθετήσεις τους και τις προτάσεις τους  για τις επόμενες ημέρες, και η κατάληψη του κτιρίου ήταν πια γεγονός. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και ημερίδες, που ενώ έχουν το επίκεντρό τους την ημέρα της απεργίας,  περιστρέφονται γύρω από τη σημερινή κρίση και διακρίνονται για την αντικαπιταλιστική τους προσέγγιση, που προτείνει ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός καθώς και μία βιωσιμότητα που θα σέβεται το περιβάλλον.

Tο ανακοινωθέν της πρωτοβουλίας :

“Σήμερα στις 20.00 απελευθερώθηκε το κτίριο της παλιάς Ισπανικής Τράπεζας Πίστεως για να διαδοθεί η απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου, η οποία πρέπει να είναι η αρχή ενός κύκλου συνεχούς αγώνα για τον τερματισμό των καταχρήσεων στις οποίες μας υποβάλλουν οι τράπεζες, η κυβέρνηση και τα συνδικάτα CCOO και UGT. Το πανό που κρέμεται στην πρόσοψη του κτιρίου το λέει με τρόπο πολύ σαφή: «Οι τράπεζες  μας πνίγουν, οι εργοδοσία μας εκμεταλλεύεται, οι πολιτικοί μας λένε ψέματα και τα συνδικάτα CCOO και UGT  μας ξεπουλάνε».

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια κοινή βάση για όλους εκείνους τους ανθρώπους που αισθάνονται μόνοι απέναντι σε μια συστημική κρίση που επιτίθεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας:  δανειολήπτες θύματα της κτηματομεσιτικής κερδοσκοπίας,  απελπισμένοι  και  άστεγοι, φιμωμένοι και απομονωμένοι, νέοι που με την εργασιακή μεταρρύθμιση θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρήσουν τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, γυναίκες  που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από την πατριαρχική καπιταλιστική λογική, μετανάστες που τους εφαρμόζεται ο νόμος περί αλλοδαπών, τρανσέξουαλ που εγκληματοποιούνται λόγω του ότι υπερασπίζονται το δικαίωμα στο το ίδιο τους το σώμα, εργαζόμενοι και εργαζόμενες που ξεπουλιούνται από τα συνδικάτα CCOO και UGT, και ένα μακρύ κτλ. Οι λαϊκές τάξεις υποφέρουμε, είμαστε μόνοι και εγκαταλελειμμένοι από αυτό το Κράτος- Απών που μας οδηγεί μόνο στο να γίνουμε βορά των κανονιών εργοδοτών και τραπεζών.

Είναι μια συμβολική κατάληψη που θέλει να προκαλέσει τη σκέψη και να ενεργοποιήσει όλους εκείνους και εκείνες που δεν θέλουν να είναι συνένοχοι των πολιτικών Αρχών, των επιχειρήσεων και των συνδικάτων. Από την πολιτική του συμβιβασμού και της κοινωνικής  ειρήνης  πρέπει να περάσουμε στην πολιτική του αγώνα και της κοινωνικής σύγκρουσης. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς απέναντι σε ένα Κράτος που συστηματικά καταπατά τα δικαιώματά μας. Οι κοινωνικές περικοπές, η εργασιακή μεταρρύθμιση και την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να σταματήσει: αν παραλύσουμε τη Βαρκελώνη στις 29 Σεπτεμβρίου και ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην επιβολή μιας  νομοθεσίας που μας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από μια  ζωή ευτυχισμένη και κοινωνικά δίκαιη, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε εμάς και να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης. Και εδώ η συνέχεια του αγώνα θα είναι το κλειδί …

http://movimentdel25.org/ , http://barcelona.indymedia.org/

Περισσότερες φωτογραφίες και το βίντεο της κατάληψης.