Βόλος: Διαδήλωση ενάντια στην απόλυση 60 εργαζομένων

Η ΚΟΝΤΙ, θυγατρική του παγκόσμιου παραγωγού χάλυβα ArcelorMittal, έκανε εδώ και λίγο καιρό σαφές πόσο σημαντική ευκαιρία είναι η «κρίση» για τα αφεντικά και πώς θα τη χρησιμοποιήσουν. Με τη συνήθη δικαιολογία λοιπόν της κρίσης, έθεσε ένα ξεκάθαρο όσο και εκβιαστικό δίλημμα στους εργαζόμενους: Πέρα από το ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού για 3 (2+1) μήνες, απείλησε κι ότι αν δε δεχτούν την απόλυση 60 εξ αυτών, το εργοστάσιο θα κλείσει. Το σωματείο των εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Αμέσως ξεκίνησε κινητοποιήσεις αρνούμενο κάθε συμφωνία με αυτές τις εκβιαστικές προτάσεις. Έγιναν ενημερώσεις στην πόλη, καλέστηκαν ανοιχτές συζητήσεις (από τις οποίες και προέκυψε η επιτροπή αγώνα, που στην ουσία λειτουργεί ως συνέλευση με τους ίδιους τους εργαζόμενους, αριστερούς, α/α), έγινε πρωινή (5.30) περιφρούρηση κινητοποίησης έξω από το εργοστάσιο, έγινε μοίρασμα υλικού τη μέρα και την ώρα της παρέλασης (28/10) και χτες (2/11) έγινε η εργατική διαδήλωση στο κέντρο του Βόλου.
Στην πορεία αυτή συμμετείχαν γύρω στα 300 άτομα και προπορεύονταν οικογένειες των εργατών της ΚΟΝΤΙ με πανό. Ο κόσμος ήταν δυναμικός και η διαδρομή -μετά από καιρό- δεν ήταν αυτή η ελάχιστη που ως αγγαρεία κάνουν συνήθως στις εργατικές πορείες. Φωνάχτηκαν αρκετά συνθήματα, όπως: «Φουρνέλο, φουρνέλο στη βουλή, η ΚΟΝΤΙ θα μείνει ανοιχτή», «Εδώ θα γίνει της Γαλλίας, απεργία διαρκείας», «Η αυτοοργάνωση των εργατών θα γίνει ο τάφος των αφεντικών», «Τέρμα πια με τις απάτες: ή με τις εκλογές ή με τους εργάτες».
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, ενώ η πορεία αυτή είχε κανονιστεί εβδομάδες τώρα, την ίδια ώρα είχε προεκλογική συγκέντρωση το «Κ»ΚΕ στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, στη συνέλευση της Δευτέρας το σχολίασαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αυτό εκφραζόμενοι ιδιαίτερα αρνητικά για «το κόμμα». Ένα δεύτερο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι, στη συγκέντρωση που προηγήθηκε της πορείας, μπορεί να χρησιμοποίησαν ηχητικό εξοπλισμό του Εργατικού Κέντρου Βόλου, δεν ήθελαν όμως -όπως κι έγινε- να μιλήσει σε αυτήν εκπρόσωπος του ΕΚΒ ή του ΠΑΜΕ. Η επόμενη συνέλευση για το ζήτημα θα γίνει την Πέμπτη, 4 Νοέμβρη, στις 6.30 στο Χώρο Κινημάτων, Ιωλκού 33.

«Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ, στους δρόμους θα κατέβω και θα αγωνιστώ» – σύνθημα που ακούστηκε χθες…