Ιταλία: Δεν μπορείτε να συλλάβετε μια γενιά!

μια παλαιότερη... ωραία στιγμή

Προς την ιταλική κυβέρνηση

Δεν μπορείτε να συλλάβετε μια γενιά!

Κάλεσμα αλληλεγγύης στους σπουδαστές και επισφαλείς εργαζομένους που συνελήφθησαν την 14η Δεκέμβρη στην Ιταλία.

Η 14η Δεκέμβρη υπήρξε άλλη μια μεγάλη στιγμή των αγώνων στην Ιταλία. Εκατό χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, επισφαλείς ερευνητές και εργαζόμενοι απ’ όλη την Ιταλία διαδήλωσαν στη Ρώμη μια μέρα που φαινόταν ότι θα δινόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Ο Μπερλουσκόνι και η δεξιά σώθηκαν, αλλά στους δρόμους της Ρώμης και πολλών άλλων ιταλικών πόλεων το κίνημα εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στην κυβέρνηση.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η γιγάντια καταστολή: Διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν στις πλατείες και δεκάδες σπουδαστές και επισφαλείς εργαζόμενοι συνελήφθησαν. Υπάρχει μόνο μία κατηγορία: ότι αντιστέκονται στις περικοπές σε σχολεία και πανεπιστήμια, στην εκπαίδευση και στην έρευνα, υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην κλοπή του μέλλοντός τους, ενάντια στην επισφάλεια και στην έλλειψη εγγυήσεων για το μέλλον τους. Είναι η αντίσταση μιας γενιάς σπουδαστών και επισφαλών εργαζομένων στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γι’ αυτήν τη στάση απέναντι σε ανθρώπους που απλώς διαδήλωναν τη δυσαρέσκειά τους. Δηλώνουμε ότι τασσόμαστε με την ελευθερία της σκέψης και την ελευθερία έκφρασης της δυσαρέσκειας. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζεται κάθε διαδήλωση ως πρόβλημα για την αστυνομία. Δηλώνουμε ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ελευθερίας, αντιπαραθέσεων και παραγωγής γνώσης.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των σπουδαστών και επισφαλών εργαζομένων που έχουν συλληφθεί.

Σημείωμα του μεταφραστή: Παρά τις πολλές διαφωνίες με το περιεχόμενο του κειμένου (όπως η αντιμετώπιση του πανεπιστημίου ως χώρου ελευθερίας) θεωρείται ότι υπερβαίνονται κατά πολύ από την ανάγκη αλληλεγγύης στα θύματα της κρατικής καταστολής όπου κι αν αυτή υφίσταται. Το κείμενο αυτό συνοδεύεται από μια συγκέντρωση υπογραφών για την απελευθέρωση των συλληφθέντων (όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να υπογράψει εδώ), την οποία δεν συμμερίζομαι πλήρως λόγω της ανταποδοτικότητάς του διαλόγου με την κυριαρχία και τη δυνατότητα φακελώματος στο πιάτο, ωστόσο δεν είμαι και τόσο αρνητικός καθώς δε γνωρίζω την ακριβή ισορροπία καταστολής και επαναστατικής δυναμικής στην Ιταλία.