Ισπανία: Απαλλοτρίωση σούπερ μάρκετ στη Βαλένθια

Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη μια ομάδα ακτιβιστών πραγματοποίησε μια απαλλοτρίωση αγαθών από ένα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Mercadona στην εργατική συνοικία Torrefiel στην πόλη της Βαλένθια. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της δράσης:

Δεν ζητάμε λεφτά, απλά παίρνουμε αυτό που μας ανήκει…
Η παρούσα οικονομική κρίση χτυπάει βίαια τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας, τους νέους, τους επισφαλείς εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους ανέργους, τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, τους άνω των 55 ετών και τους συνταξιούχους…
Είμαστε εμείς που υποφέρουμε περισσότερο από τα προβλήματα της έλλειψης ευκαιριών, τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, τη γενίκευση της εργασιακής επισφάλειας, την άνοδο του ρατσισμού και την έλλειψη αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, την κατάσταση δυσχεραίνει η ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση σε αγαθά, δικαιώματα και υπηρεσίες, ουσιώδη για την καθημερινότητά μας.

Στο πρόβλημα των ήδη χαμηλών μισθών μας έρχονται να προστεθούν οι συνεχόμενες τιμολογιακές αυξήσεις που πρέπει να πληρώνουμε για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια εκπαίδευση και κατάρτιση ποιότητας, στον πολιτισμό και στο φαγητό είναι σήμερα για πολλούς από εμάς πράγματα που δύσκολα τα καλύπτουμε.

Δυστυχώς, αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες κατέληξαν είδη πολυτελείας που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο τα πιο βολεμένα κομμάτια της κοινωνίας, αφήνοντας απ έξω τη μεγάλη πλειοψηφία. Για αυτό και μερικοί νέοι, επισφαλείς εργαζόμενοι και φοιτητές αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απαλλοτρίωση αγαθών από το σουπερ μάρκετ της αλυσίδας Mercadona.

Με αυτή τη δράση θέλουμε να καταγγείλουμε την αδικία των υπέρογκων διατροφικών εξόδων καθώς και άλλων βασικών δικαιωμάτων που απαιτούν το μεγαλύτερο κομμάτι του μηνιαίου εισοδήματός μας για να καλυφθούν, με τις οικονομικές δυσκολίες που αυτό επιφέρει. Την ίδια στιγμή θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως είναι σημαντικό να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες και να εξασφαλίζεται πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να κατοχυρώσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για όλες και όλους, ανεξάρτητα της κοινωνικής τους κατάστασης.

Η κάλυψη των βασικών αναγκών είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο!

H είδηση από το ΑΝΑ (πρακτορείο αναρχικών ειδήσεων)

Η αρχική πηγή στα καταλανικά εδώ: http://barcelona.indymedia.org

Το κείμενο στα ισπανικά εδώ: https://klinamen.org/noticias/expropiacion-de-un-mercadona-en-el-barrio-obrero-de-torrefiel-en-valencia