Ο Σάντος ευχαριστεί τον Τσάβες για την καταδίωξη εναντίον των ανταρτών, μετά τη σύλληψη ενός ηγέτη του ELN

 

«Ούτε αφέντες ούτε θεοί ούτε Τσάβες»


Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε σύμπνοια με αυτήν της Κολομβίας και του ιμπεριαλισμού στον αγώνα κατά του αντάρτικου

Καράκας, 28 Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση της Κολομβίας, με επικεφαλής τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τσάβες για τη συνεργασία του στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών, μετά τη σύλληψη ενός ηγέτη των ανταρτών του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού (ELN), του Νίλσον Τεράν Φερέιρα (γνωστού ως Διοικητή Τούλιο) από στρατιωτικούς της Βενεζουέλας. «Είναι πολύ θετικό για τις (διμερείς) σχέσεις και την πρόοδο αυτών των συντονισμένων δράσεων των ενόπλων δυνάμεων να γίνονται ενέργειες όπως αυτή», δήλωσε η Κολομβιανή καγκελάριος Μαρία Άνχελα Ολγίν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βενεζουέλας. Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Χουάν Μανουέλ Σάντος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τσάβες για «την αυξανόμενη συνεργασία σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου, όπως αποδεικνύεται εδώ, του μετώπου της ασφάλειας».

Η σύλληψη συνέπεσε με την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου στην κολομβιανή περιοχή Μέτα, με περίπου 1.500 πτώματα. Στην περιοχή αυτήν είχε ανακαλυφθεί το 2009 ένας ακόμη ομαδικός τάφος με περισσότερα από 2.000 πτώματα, θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων από τον κολομβιανό στρατό.

Ενωμένοι οι μπουρζουάδες της Βενεζουέλας και της Κολομβίας

Μετά τις πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες που συνάφθηκαν από τον Τσάβες και τον Σάντος (και που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2010), η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εγκατέλειψε την ουδέτερη στάση της σχετικά με τις εσωτερικές συγκρούσεις της  Κολομβίας, προκειμένου να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, σε συνεργασία με τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους, στον πόλεμο κατά των ανταρτών. Επίσης, ο Τσάβες έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Σάντος είναι ο «νέος καλύτερος φίλος» του.

Πηγή: laclase.info μέσω kaosenlared.net

Φωτ. άρθρου στ’ αγγλικά (2009): portland.indymedia