Αλληλεγγύη στους 4 της Θεσσαλονίκης

Τους χτύπησαν, τους «εξόπλισαν» με βόμβες μολότοφ, μην τους αφήσουμε να τους διαλύσουν.

Πάνω από εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από τη διαδήλωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα το 2003. Επτά άνθρωποι προφυλακίστηκαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Οι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας που κράτησε περισσότερο από 50 ημέρες.

Μια τεράστια παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης ακολούθησε, με πορείες, δράσεις αλληλεγγύης και καταλήψεις, που τελικά οδήγησε σε αποφυλάκιση των επτά κατηγορουμένων με περιοριστικούς όρους. Όλες οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν, αλλά χρόνια αργότερα μετά από αντιέφεση του εισαγγελέα οι κατηγορίες επανήλθαν. Η πρώτη υπόθεση ήρθε τελικά ενώπιον των δικαστηρίων τον Ιανουάριο του 2008, όπου ο Simon Chapman και τρεις από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους – οι Suleiman “Kastro” Dakdouk (συριακής καταγωγής), Fernando Perez Gorraiz (Ισπανία) και Μιχάλης Τραϊκάπης (Ελλάδα) – κρίθηκαν ένοχοι.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι, και βίντεο και φωτογραφικό υλικό δείχνουν καθαρά την αστυνομία να τοποθετεί ένα σακίδιο γεμάτο με βόμβες μολότοφ δίπλα στον Σάιμον. Αυτό δεν απέτρεψε την ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών για τον Σάιμον, και πέντε χρόνια και άνω στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Τον Ιανουάριο του 2011 θα παρουσιαστούν στο εφετείο για να ζητήσουν την απαλλαγή τους.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: www.salonikisolidarity.org.uk

Διαδήλωση έχει προγραμματιστεί στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο την πρώτη ημέρα της δίκης στις 14:00, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.

Αλληλεγγύη στους 4 συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης
www.salonikisolidarity.org.uk
Email: thessalonikisolidarity@gmail.com

www.youtube.com/user/TheThessaloniki4