Τσιγγάνοι: Οι άλλοι ευρωπαίοι

Οι απελάσεις ευρωπαίων πολιτών Ρομά από τα γαλλικά εδάφη απλά και μόνο επειδή είναι τσιγγάνοι αποτελούν προσβολή ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, στην «δημοκρατική και χωρίς σύνορα » Ευρώπη.

Σαν ένα ακόμα μέσο στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία που υπομένουν οι τσιγγάνοι σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα ενάντια σε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γαλλία, ο Ραμόν Βάσκες Σαλάσαρ (RAVAZSA) και ο Αγκουστίν Βέγκα Κόρτες (ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ) έφτιαξαν αυτό το βίντεο (στα ισπανικά). Υγεία και ελευθερία.

Ο μεταφραστής του ντοκιμαντέρ αν και διαφωνεί σε ορισμένα σημεία, επέλεξε την μετάφρασή του επειδή θεωρεί ότι το θέμα των μεταναστών και η χρησιμοποίησή τους από την εξουσία ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα κοινωνικά προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει είναι πολύ σημαντικό και δεν γνωρίζει σύνορα.

Το κείμενο του ντοκιμαντέρ

Οι τσιγγάνοι εδώ και εβδομάδες είμαστε στο επίκεντρο του Τύπου, των ραδιοφώνων και της τηλεόρασης. Ποτέ πριν εμείς οι τσιγγάνοι δεν είχαμε τύχει τέτοιας προσοχής από τα ΜΜΕ εκτός από όταν, πριν μερικά χρόνια, οι γείτονες μερικών ισπανικών πόλεων με τη συνήθεια να κυκλοφορούν σαν την Κου Κλουξ Κλαν αλλά με ακάλυπτα τα πρόσωπα, καίγανε τα σπίτια των τσιγγάνων. Τώρα το μόνο που μένει είναι να ακουστεί και η δική μας άποψη.

Αυτό που συμβαίνει στην Γαλλία με τους βίαιους διωγμούς μεταναστών από άλλες χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι τσιγγάνοι, αποτελεί την πιο σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέστηκε από χώρα της δυτικής Ευρώπης, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα έπρεπε να είχε προκαλέσει μια διαμαρτυρία των πολιτών ικανή να υποχρεώσει την ΕΕ να επιβάλει σοβαρές ποινές στην γαλλική κυβέρνηση και να πάρει τέτοια μέτρα ώστε να  διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Ωστόσο όλα τελειώσανε με την διαδήλωση στο Παρίσι την 4η Σεπτεμβρίου όπου η πολιτική ευπρέπεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της κομισιόν απλά ενίσχυσαν τις ρατσιστικές τοποθετήσεις του Σαρκοζύ. Αλλά όπως εύστοχα είπε ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης της Γαλλίας «να τελειώνουμε με την υποκρισία σχετικά με τους τσιγγάνους»…

Και αντίθετα με αυτό που συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα  θέματα  οι πολιτικοί κατάφεραν να θεωρείται φυσιολογική στους δρόμους μια έντονη κοινωνική αποστροφή προς τους τσιγγάνους, γηγενείς ή μετανάστες. Επίσης όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό σε εκλογικό επίπεδο..Σίγουρα το πρόβλημα αυτής της νομικής και πολιτικής «παρέκκλισης» των μαζικών απελάσεων ατόμων που δεν κατηγορούνται επίσημα για κανένα παράπτωμα εκτός του ότι είναι τσιγγάνοι έχει να κάνει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών.

Στην Ισπανία για παράδειγμα το 90% του κόσμου σύμφωνα με διάφορες πηγές ,όπως φόρουμ στο ίντερνετ, ζητάει όταν εκφέρει άποψη για τους τσιγγάνους πιο ακραία μέτρα από- «απλά»-την απέλασή τους…Και είναι ψέμα ότι πρόκειται για παράνομη μετανάστευση και ότι οι τσιγγάνοι αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία…

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το επιτελείο του Σαρκοζύ αναζητά ψήφους από την Μαρί Λεπέν, ηγέτιδα του ρατσιστικού εθνικού μετώπου ,που στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές πήρε πάνω από το 17% των ψήφων σε 12 περιφέρειες, κάτι που μπορεί να της δώσει προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Παρομοίως οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί ηγέτες ξέρουν ότι πάντα μπορούν να αντλούν ψήφους από τα μολυσμένα νερά του ρατσισμού, ειδικά όταν υπάρχει ανεργία, απελπισία και ένα αίσθημα ματαιότητας στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα ,αφού δεν τους εκμεταλλεύονται αυτοί αλλά οι «άλλοι».

Σχετικά με αυτό, μια εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής του κόμματος του Σαρκοζύ έκανε περιοδεία στις εργατικές συνοικίες της Μπανταλόνα, τρομάζοντας τους φτωχούς ανθρώπους ότι «έρχονται οι τσιγγάνοι». Άλλες φορές προσθέτουν και άλλους, άλλες όχι. Ο Θαπατέρο δεν λέει αυτό γιατί είναι πιο «διακριτικός» και κρατάει τα προσχήματα μιας αριστεράς «αιθέριας και ουσιαστικής»…Ωστόσο ήταν ο πρώτος που πρόσφερε πολύ εγκάρδια την υποστήριξή του στον Γάλλο πρόεδρο…Είναι προφανές ότι εμείς οι τσιγγάνοι διανύουμε άσχημους καιρούς…

Και κάθε μέρα είναι πιο ξεκάθαρο ότι θα είμαστε οι Εβραίοι του 21ου αιώνα. Θα χρησιμοποιηθούμε ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για να αποπροσανατολιστούν οι κοινωνικές πλειονότητες, οι οδηγούμενες από τον καταναλωτισμό και  απελπισμένες από την κρίση. Αλλά αυτό που έχουν στα χέρια τους είναι οι ψήφοι που ανεβάζουν και ρίχνουν κυβερνήσεις..

kaosenlared.net