Η χούντα της Τυνησίας κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια. Τουλάχιστον 50 νεκροί στην εξέγερση

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί ανακοίνωσε την απόφασή του να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια «μέχρι νεωτέρας», ως ένα μέτρο απελπισίας, με στόχο την αποδυνάμωση των διαμαρτυριών, οι οποίες συνεχίζονται, καθώς και προσέγγισης της άρχουσας τάξης που παραπονιέται ότι «χάνει χρήματα με την ολοκληρωτική παράλυση της χώρας».

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Τυνησία. Απ’ αυτούς τουλάχιστον 16 στην Τάλα, 22 στο Κασερίν, 2 στην πόλη Μεκνασι, ένας στη Φεριάνα και ένας στο Ρεγκεμπ. Πάνω από 800 είναι μόνο οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ πάνω από 1.000 είναι οι συλληφθέντες. Η αντιπληροφόρηση βγαίνει πια από τη χώρα από διάφορα κανάλια και με διάφορους τρόπους. Η χούντα όμως νομίζει ότι ελέγχει πλήρως την πληροφόρηση. Την ώρα που σήμερα Τρίτη 11/1 γίνονταν γνωστά τα 50 ονόματα των νεκρών, η κυβέρνηση μιλούσε για 14 νεκρούς. Την ώρα που οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα και έχουν ενωθεί με αυτές της γειτονικής Αλγερίας, τα μέσα παραπληροφόρησης (μέσα κι έξω από την Τυνησία) από αύριο θα μιλάνε για «μικρές εστίες ταραχών».

Σήμερα Τρίτη 11/1, η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να καταστείλει τους εξεγερμένους, σε επαρχίες στο κέντρο και στα δυτικά της χώρας, την ίδια ώρα που θάβονταν όσοι σκοτώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, χρησιμοποίησε επίσης και πραγματικά πυρά. Τα δίκτυα αντιπληροφόρησης αναφέρονται σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «σφαγή αμάχων» και διαβεβαιώνουν για επίθεση της αστυνομίας σε νεκρώσιμη τελετή σε κηδεία διαδηλωτή με πραγματικά πυρά, εμποδίζοντας την. Ο κόσμος εγκατέλειψε τρέχοντας το χώρο και το φέρετρο έμεινε στη μέση του δρόμου. Έχουν γίνει καταγγελίες για τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις αστυνομικών βιαιοτήτων σε κηδείες, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο των δυνάμεων καταστολής.

Στο Ρεγκέμπ, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας, πάνω από 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πορεία που κατέληξε στο σπίτι της Μανάλ Μπουαλάγκι, η οποία δολοφονήθηκε την Κυριακή 9/1, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στην πλάτη. Η πορεία διαλύθηκε από την αστυνομία. Στην πόλη Τάλα η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες. Στην πόλη Κασερίν, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, υπήρξαν ταραχές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι είχαν καταφύγει στα κτίρια των τοπικών συνδικάτων για να αποφύγουν τα δακρυγόνα. O κόσμος κατεβάζει και καίει τα τεράστια πορτραίτα-αφίσες του Μπεν Αλί. Στην πρωτεύουσα Τύνιδα, στην κεντρική πλατεία, τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα σε ευθεία βολή σε μια διαδήλωση φοιτητών. Σε άλλη διαδήλωση των καλλιτεχνών, η κατάληξη ήταν η ίδια. Οι μπάτσοι χτύπησαν με βιαιότητα την πορεία. Η χούντα απαγόρευσε μία τρίτη διαδήλωση, η οποία είχε καλεστεί από την αντιπολίτευση. Μεγάλη διαδήλωση έγινε και στην Μπιζέρτα και καταστάληκε από την αστυνομία.

Τη Δευτέρα 10/1, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας. Το βράδυ της Κυριακής πυρπολήθηκε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και καταλήφθηκε ένα φαρμακείο στην πόλη Τζεντούμπα. Στις πόλεις Κασερίν, Τάλα και Ρεγκέμπς έγιναν άγριες συγκρούσεις. Στην πόλη Κασερίν πέθανε στο νοσοκομείο που είχε διακομιστεί ο Αμπελμπάσσετ Κασμί, ο οποίος είχε δεχτεί πολλούς πυροβολισμούς από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας την Κυριακή 9/1. Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού. Επίσης, τα ξημερώματα της ίδιας μέρας ο στρατός εισέβαλλε στην πόλη Κασερίν, πρωτεύουσα της επαρχίας όπου είχε ξεκινήσει η εξέγερση τον περασμένο Δεκέμβρη. Μέχρι και σήμερα Τρίτη 11/1 γίνονταν οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων ανθρώπων από τη μία και στρατού και αστυνομίας από την άλλη. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, οι νεκροί μόνο στην πόλη αυτή έφτασαν τους 50 μέχρι σήμερα Τρίτη 10/1.

Την ίδια μέρα η πρεσβεία της Τυνησίας στο Παρίσι δέχτηκε επίθεση με εκρηκτικά. Από την έκρηξη καταστράφηκε η πόρτα του κτιρίου.

Πηγές: la haine, kaosenlared.