Επανένωση των μέσων αντιπληροφόρησης της Καταλονίας για τη γενική απεργία της 27/1

Τα μέσα αντιπληροφόρησης της Καταλονίας που ενώθηκαν δημιουργώντας ένα μονοθεματικό σάιτ ενημέρωσης για την κάλυψη των γεγονότων της γενικής απεργίας της 29ης Σεπτεμβρίου, θα ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους για την κάλυψη της γενικής απεργίας της 27ης Ιανουαρίου. Ήδη από τώρα γίνονται προετοιμασίες για τον καλύτερο συντονισμό τους και το 29-s.net είναι πάλι σε λειτουργία. Το contrainfo χαιρετίζει την προσπάθεια αυτή και θα συμβάλλει στη διάδοση των ειδήσεων του δικτύου που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει την προσπάθεια για πραγματική ενημέρωση. Δημοσιεύουμε το μεταφρασμένο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος τους.

Ποιοι ήμασταν αυτοί που ενωθήκαμε στη μονοθεματική ιστοσελίδα ενημέρωσης 29-s; Τα ενωμένα μέσα αντιπληροφόρησης για την κάλυψη της γενικής απεργίας της 29ης Σεπτεμβρίου.

Το δίκτυο αντιπληροφόρησης 29-S δημιουργήθηκε για να καλύψει τη γενική απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου, από την πλευρά των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι ήμασταν οι πρωταγωνιστές της και βγήκαμε στο δρόμο  για να σταματήσουμε τις κοινωνικές περικοπές. Εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης της Καταλονίας συνενωθήκαμε για να δημιουργήσουμε αυτόν τον πόλο πληροφόρησης των αντικαπιταλιστικών και μαχητικών μπλοκ. Και δημιουργήσαμε ένα δίκτυο ενημέρωσης που στόχευε στο να κάνει γνωστές όλες τις δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας. Η δουλειά του δικτύου αυτού ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την περιφρούρηση της απεργίας στις επιχειρήσεις, τις διάφορες αποκεντρωμένες δράσεις και τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση και το Βασιλικό Διάταγμα 3 / 2010.

Γι ‘αυτό δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.29-s.net. Επιπλέον, ανοίξαμε ένα e-mail (agencia@29-s.net) και μία τηλεφωνική γραμμή, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε πληροφόρηση με κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο από όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 24 ωρών της γενικής απεργίας.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συμμετέχουν στο δίκτυο ήμασταν τα εξής: Kaosenlared, L’Accent, Librered, Radio Bronka, Radio Pica, Contrabanda FM, Revista Catalunya, Sants Ona Lliure, La Directa, Llibertat.cat, Indymedia Barcelona, La Haine, Okupem les Ones, Radio Trama de Sabadell, Diagonal, Radio RSK y Gracia Viva.

Κάναμε την κάλυψη των γεγονότων από την έδρα της Contrabanda FM (Plaza Real – Βαρκελώνη). Εκτός από τη κοινή διάδοση μέσω του διαδικτύου όλων όσων συνέβησαν στις 29 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις ελεύθεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης μετέδιδαν live όλες τις ειδήσεις που συγκεντρώναμε.

Αξιολόγηση της κάλυψης της γενικής απεργίας της 29ης Σεπτεμβρίου:

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συγκροτήσαμε το δίκτυο πληροφόρησης 29-s θέλουμε να μοιραστούμε με όλους και όλες εσάς την εκτίμησή μας για την από κοινού κάλυψη της γενικής απεργίας.
Στις 24 ώρες που διήρκεσε η κάλυψη του Δικτύου Πληροφόρησης 29-s:

– συμμετείχαν περίπου πενήντα άτομα από 20 εναλλακτικά, ανεξάρτητα μέσα αντιπληροφόρησης.

– εκατοντάδες άνθρωποι πήραν τηλέφωνο ή έγραψαν στο δίκτυο για να δώσουν πληροφορίες επί τόπου, σχετικά με την περιφρούρηση της απεργίας από τα συνδικάτα, τις ομάδες γειτονιάς ή τις απεργιακές επιτροπές.- η κάλυψη λεπτό προς λεπτό όλο το 24ωρο της 29ης Σεπτεμβρίου παρήγαγε 420 τηλέτυπα ενημέρωσης.

– 43.000 υπολογιστές συνδέθηκαν με το δικτυακό τόπο του Δικτύου.- πραγματοποιήθηκαν 260 ηχητικές μεταδόσεις.- υπήρξε ένας μέσος όρος 180-200 ατόμων που άκουγαν τη συνεχή ραδιοφωνική αναμετάδοση μέσω διαδικτύου

– λήφθηκαν 1.500 ηλεκτρονικά μηνύματα με πληροφορίες για την κάλυψη.

– 4 ελεύθερα ραδιόφωνα της πόλης αναμετέδιδαν ταυτόχρονα το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Δικτύου, από τις εγκαταστάσεις του Radio Contrabanda.

– δημοσιεύτηκαν 20 βίντεο.

– δημοσιεύτηκαν περισσότερες από 250 φωτογραφίες.

Θεωρούμε ότι ήταν μια πολύ θετική εμπειρία που αποτελεί ένα παράδειγμα σε βάθος κάλυψης της απεργίας, δίνοντας φωνή στους/στις εργαζόμενους/ες που ήταν οι πρωταγωνιστές της και σε εκείνους τους τομείς της κοινωνίας που παρεμποδίστηκαν περισσότερο στο να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην απεργία (επισφαλείς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι στον οικιακό τομέα,  μετανάστες, φοιτητές, άνεργοι, άτομα με αναπηρίες, οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ, κτλ).

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή τους όλους τους Καταλανούς που συνεργάστηκαν με τον Δίκτυο και συνέβαλαν στην οικοδόμηση από τους ίδιους τους ανθρώπους μιας οριζόντιας και λαϊκής εμπειρίας επικοινωνίας . Επίσης, θέλουμε να εξάρουμε την καλή ανταλλαγή πληροφοριών που είχαμε με τα εναλλακτικά και ανεξάρτητα μέσα αντιπληροφόρησης από όλο το ισπανικό κράτος.

Από αυτή την άποψη, πιστεύουμε ότι το δίκτυο 29-s πραγματοποίησε μία κάλυψη της γενικής απεργίας πιο εκτεταμένη και αναλυτική από ότι τα περισσότερα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και  τονίζουμε το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αυτών των μέσων ενημέρωσης έστειλαν πληροφορίες στον Δίκτυο, χωρίς να το γνωρίζουν οι διοικήσεις των μέσων τους, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις εσωτερικές αντιφάσεις στις ομάδες σύνταξης των συμβατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κρατικών και ιδιωτικών.

Όλα τα μέσα που συμμετέχουν στο δίκτυο 29-s εκφράζουμε την βαθιά μας ικανοποίηση για αυτή τη συλλογική εργασία και τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συντονισμένο τρόπο και να αθροίσουμε  τις προσπάθειες μας για να εργαστούμε από κοινού όποτε αυτό χρειαστεί.

Kaosenlared, L’Accent, Librered, Radio Bronka, Radio Pica, Contrabanda FM, Revista Catalunya, Sants ona Lliure, La Directa, Llibertat.cat, Indymedia Barcelona, Okupem les ones, La Haine και Diagonal.

Πηγή: www.alasbarricadas.org

To κείμενο στα καταλανικά και στα ισπανικά εδώ.