Σρι Λάνκα: συμπλοκές με νεκρό σε φυλακή

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 23 τραυματίστηκαν μετά από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αρχών της φυλακής και των κρατούμενων στη φυλακή Anuradhapura χθες το βράδυ είπε ο διευθυντής της φυλακής, υποστράτηγος V.R. de Silva. 14 κρατούμενοι και 9 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα πάντως με αναφορές από την περιοχή, υπήρχαν άλλα τρία πτώματα στο χώρο των φυλακών.  Τουλάχιστον 50 προφυλακισμένοι της φυλακής αυτής, είχαν προβεί από την Κυριακή  σε satyagraha (μια μορφή παθητικής αντίστασης/διαμαρτυρίας) στην οροφή των φυλακών, ζητώντας από τους αξιωματικούς να υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης, κάτι στο οποίο  σύμφωνα με αξιωματούχους της φυλακής, οι αρχές είχαν για χρόνια αποτύχει.

Η διαμαρτυρία έγινε βίαιη όταν ξέσπασε μια συμπλοκή μεταξύ των έγκλειστων και των αξιωματικών. Οι κρατούμενοι επιτέθηκαν σε πολλούς αξιωματικούς πετώντας τους πέτρες, κι αυτοί απάντησαν με πυροβολισμούς, όπως είπε ο Jayantha Gamage, υπεύθυνος της 4ης πτέρυγας των φυλακών. Επίσης, έβαλαν φωτιά σε μια βιβλιοθήκη της φυλακής, την οποία έσβησε η πυροσβεστική με τη βοήθεια της αστυνομίας. Τώρα, έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη φυλακή αρκετές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, για να προληφθεί κάθε προσπάθεια από δρασης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αξιωματικοί ζήτησαν από τους κρατούμενους να γυρίσουν πίσω στα κελιά τους, αφού δεν επιτρέπεται να παραμένουν έξω. Αυτοί όμως αρνήθηκαν και ξεκίνησαν οι ταραχές και οι συγκρούσεις με τους αξιωματικούς. Πρόθεση των αρχών της φυλακής, είναι πλέον να καλέσουν εισαγγελέα.

στα αγγλικά: http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/