Διεθνής αναρχική δήλωση αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους για εσχάτη προδοσία στη Ζιμπάμπουε

Όταν ο Mohammed Bouazizi αυτοπυρπολήθηκε, πυροδότησε χωρίς να το ξέρει ένα κύμα λαϊκών εξεγέρσεων και επαναστάσεων που εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά κατά μήκος της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η θερμότητα της οποίας μπορεί να γίνει αισθητή ακόμα και μέχρι τη Ζιμπάμπουε, όπου το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 46 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, εργατών και συνδικαλιστών συνελήφθησαν στη Χαράρε.

Σύμφωνα με τα αστυνομικά έγγραφα, συνελήφθησαν για την προετοιμασία εξέγερσης αιγυπτιακού στυλ ώστε να ανατραπεί ο Robert Mugabe, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1980, σε μια συνάντηση για να συζητήσουν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και τα γεγονότα στην βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι εκπροσωπούν τη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία της Ζιμπάμπουε (ZCTU), την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ζιμπάμπουε (ZNSU) και τη Διεθνή Σοσιαλιστική Οργάνωση (ISO), είχαν μόλις παρακολουθήσει πλάνα από ειδήσεις και ντοκιμαντέρ σχετικά με την εξέγερση της Αιγύπτου και σύμφωνα με τους κρατικούς εισαγγελείς, βρίσκονταν εκεί «για να οργανώσουν, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την αφαίρεση της συνταγματικής κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε … με τον αιγυπτιακό τρόπο».

Τουλάχιστον 8 απ’τους συλληφθέντες, τους οποίους το κράτος θεωρεί ως επικεφαλείς, αναφέρεται πως έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και βασανιστήρια κατά την κράτησή τους. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν οροθετικές γυναίκες που τους αρνήθηκαν τη θεραπεία. Επίσης, μία απ’τις γυναίκες που συνελήφθησαν και που είχε σημαντική χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο πριν ένα χρόνο, ξυλοκοπήθηκε απ’την αστυνομία ως μία απ΄τους ισχυριζόμενους ηγέτες. Μία άλλη γυναίκα έσπασε το πόδι της όταν προσπάθησε να ξεφύγει από τη σύλληψη.

Αφού πέρασαν 4 νύχτες στις Κεντικές Φυλακές του Χαράρε, οι 46 συλληφθέντες παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, όπου εκτός της κατηγορίας για συνομωσία για την ανατροπή της κυβέρνησης με αντισυνταγματικά μέσα, κάτι που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης ως και 20 χρόνια, καταδικάστηκαν επίσης για εσχάτη προδοσία, για την οποία η ποινή μπορεί να είναι και η θανατική.

Σύμφωνα με πηγές από την Ζιμπάμπουε η μηχανή προπαγάνδας του καθεστώτος έχει βαλθεί να κατασυκοφαντήσει τους συλληφθέντες συντρόφους και να εκφοβίσει το λαό. Με την εξάπλωση των λαϊκών εξεγέρσεων και επαναστάσεων ενάντια στα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα να καταπίνουν τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως ο «Μπομπ ο Χασάπης» (εννοεί τον εκεί δικτάκτορα Robert Mugabe) και οι φίλοι του ανησυχούν για το οτί η έμπνευση και το παράδειγμα – των αυθόρμητων εξεγέρσεων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων ενάντια στα αντιδημοκρατικά καθεστώτα – θα μπορούσε να εξαπλωθεί νοτιότερα, προκαλώντας μια εξέγερση που θα ανατρέψει τον ίδιο τον Μουγκάμπε.

Εξετάζοντας το τι συμβαίνει στις δικτατορίες και  τα αυταρχικά καθεστώτα βορειότερα, φαίνεται ότι ο Μουγκάμπε και οι μπράβοι του μάλλον γίνονται νευρικοί και σκοπεύουν να προβούν σε έναν παραδειγματισμό με τους συλληφθέντες ώστε να αποδυναμώσει τα υπάρχοντα κινήματα και τους αγώνες, αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα στο λαό πως η αντίσταση δεν θα γίνει ανεκτή. Ότι ο Μουγκάμπε δεν θα ανατραπεί τόσο εύκολα όσο ο Μουμπάρακ. Η νέα κατηγορία της εσχάτης προδοσίας το μαρτυρά αυτό.

Οι 46 του Χαράρε συνελήφθησαν γιατί, στα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή – παρά τις όποιες αδυναμίες και αντιφάσεις που μπορεί να έχουν – αυτοί βλέπουν μια αχτίδα ελπίδας. Ελπίδα στο γεγονός πως απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι και στερημένοι έχουν τη δύναμη να χτίζουν πυραμίδες για φαραώ.. αλλά έχουν και τη δύναμη να τις γκρεμίζουν. Για να ανατρέψουν τυράννους. Συνελήφθησαν γιατί ελπίζουν πως ο Μουγκάμπε, οι μπράβοι του και οι απανταχού τύρρανοι, βλέπουν τις αντανακλάσεις των δεσποτικών καθεστώτων τους να ισοπεδώνονται.

Εμείς έχουμε επίσης την ελπίδα. Ελπίζουμε πως οι φλόγες της αγανάκτησης και της εξέγερσης εξαπλώνονται, οι επιπτώσεις είναι όλο και βαθύτερες κάθε μέρα. Καθώς οι πόρτες είναι διάπλατες σε νέες ιδέες και δυνατότητες, ελπίζουμε πως ο λαός θα εργαστεί  για την εδραίωση των ελευθεριών και των ως σήμερα κεκτημένων μέσα απ’τον αγώνα, και να προχωρήσει αυτόν τον αγώνα χωρίς να επιτρέψει στα κινήματά του να καπηλευτούν από κόμματα, πολιτικούς ή αυταρχικούς και ευκαιριακούς ηγέτες. Ελπίζουμε επίσης, πως ενώ αυτά τα αναδυόμενα κινήματα αναπτύσσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση μέσω του αγώνα, αναπτύσσονται ευρύτερα, με πιο εκτεταμένους ορίζοντες του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Εκτείνουμε τα χέρια μας σε αλληλεγγύη με τους 46 ακτιβιστές που συνελήφθησαν στη Ζιμπάμπουε και καλούμε όλους τους αναρχικούς και επαναστατικούς σοσιαλιστές, ακτιβιστές και όσους αγωνίζονται για την πραγματική ελευθερία οπουδήποτε, να επεκτείνουν την αλληλεγγύη σε όσους συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν – στη Ζιμπάμπουε, Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία και αλλού – γιατί τόλμησαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, ελευθερία και ελπίδα,

Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των 46 του Χαράρε! Απόσυρση όλων των κατηγοριών τώρα!

Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση για όλους τους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων σε Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη και αλλού!

Υπογεγραμμένο από:

Federazione dei Comunisti Anarchici (Ιταλία)
Grupo Antorcha Libertaria (Κολομβία)
Hombre y Sociedad (Χιλή)
Libertære Socialister (Δανία)
Melbourne Anarchist Communist Group (Αυστραλία)
Organisation Socialiste Libertaire (Ελβετία)
Red Libertaria de Buenos Aires (Αργεντινή)
Unión Socialista Libertaria (Περού)
Workers Solidarity Alliance (ΗΠΑ)
Zabalaza Anarchist Communist Front (Νότια Αφρική)

μετάφραση από εδώ: http://www.anarkismo.net/article/18889