ΗΠΑ: πάνω από 100.000 διαδηλωτές στο Μάντισον. Χιλιάδες σε διαμαρτυρίες αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις!

Πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μάντισον (πρωτεύουσα της πολιτείας του  Wisconsin) το Σάββατο κατά της προσπάθειας του ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Scott Walker να αφαιρέσει τα συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης (ανανεώσιμες συλλογικές συμβάσεις) των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα της πολιτείας. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση του Μάντισον μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης σε σε άλλες πόλεις. Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε ένα συλλαλητήριο έξω από το Δημαρχείο με σύνθημα “Save the American Dream” (να σώσουμε το Αμερικάνικο όνειρο). Πλήθη αρκετών  χιλιάδων αναφέρθηκαν επίσης σε πόλεις όπως το Σικάγο, το Κολόμπους, το Λος Άντζελες και το Ντένβερ. Στο Wisconsin, εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις εκκλήσεις της αστυνομίας και κοιμήθηκαν στο εσωτερικό του Καπιτωλίου (πολιτειακή βουλή) την Κυριακή το βράδυ περιφρονώντας τις διαταγές του Walker να εκκενώσουν το κτήριο. Η αστυνομία της πόλης* αποφάσισε να μην επιβάλει το διάταγμα του κυβερνήτη αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι ακτιβιστές, φοιτητές και αλληλέγγυοι διαδηλωτές αποφάσισαν να μείνουν.

* Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), η πολιτειακή αστυνομία (State Police), και τα αστυνομικά σώματα μεγάλων πόλεων και κομιτιών (City/County Police) είναι ξεχωριστά σώματα με ξεχωριστές ηγεσίες και δικαιoδοσίες.

πηγή:  http://www.democracynow.org/2011/2/28/headlines/over_100_000_rally_in_madison_thousands_join_nationwide_protests