Πρόστιμο 6.000e στο δίκτυο αντιπληροφόρησης www.alasbarricadas.org για σχόλια αναγνωστών του

O ολοκληρωτισμός επιτίθεται και πάλι. Στο δίκτυο αντιπληροφόρησης www.alasbarricadas.org, στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, στην κοινή λογική, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε όλους μας.

Το 2007 ο αυτοαποκαλούμενος τραγουδιστής και πρώην μέλος της Ισπανικής Ένωσης Συγγραφέων και Εκδοτών (SGAE) Χοσέ Ραμόν (Ραμονθίν), μήνυσε, εκτός των άλλων ιστοσελίδων, το δίκτυο αντιπληροφόρησης alasbarricadas.org για κάποια σχόλια αναγνωστών της σελίδας αναρτημένα σε κάποια από τα φόρουμ της. Τότε είχε χάσει την πρώτη δίκη που είχε γίνει. Πριν από μερικές ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε το alasbarricadas.org σε πρόστιμο 6.000e. Ακολουθεί η μετάφραση της πρώτης ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στο alasbarricadas.org.

Σε μια επανεξέταση της υπόθεσης Ραμονθίν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης (Ισπανία), θεσμού στον οποίο αυτός είχε καταφύγει αφότου έχασε την πρώτη δίκη στο Δικαστήριο 44 της Μαδρίτης, απέρριψε όλες τις προσφυγές που είχε κάνει η ιστοσελίδα Alasbarricadas.org και δικαίωσε τον Ραμονθίν.

Εν ολίγοις, το Ανώτατο Δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο ότι ο παράνομος χαρακτήρας των περιεχομένων (των σχολίων) «είναι  προφανής και σαφής από μόνος του, καθώς δεν εξαρτάται από τα δεδομένα ή πληροφορίες που δεν είναι στη διάθεση του διαμεσολαβητή» και επειδή η παραβίαση του άρθρου 10 (τα καθήκοντα του παρόχου πληροφόρησης), έγκειται – κατά τη γνώμη του – στο ότι δεν έδειξε τη δέουσα επιμέλεια για την αντιμετώπιση της κατάργησης των παράνομων περιεχομένων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι (η ιστοσελίδα) παραβιάζει τον Νόμο περί Υπηρεσιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας (LSSI), μη διαθέτοντας μία τρέχουσα διεύθυνση στο μητρώο (αρχείο), όπως είναι το καθήκον κάθε καλού πολίτη, αγνοώντας ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επικοινωνίας, όπως το email, το οποίο, εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν έχουν χρησιμοποιήσει (τα μέλη του δικαστηρίου).

Έτσι λοιπόν, αν και τα σχόλια πάνω κάτω αφαιρέθηκαν όταν διαπιστώσαμε ότι είχε ξεκινήσει μία δικαστική υπόθεση, αυτό δεν χρησιμεύει σε τίποτα, δεδομένου ότι προφανώς δεν ήμασταν αρκούντως «επιμελείς» στην αποχώρησή τους. Τα σχόλια είναι, κατά την κρίση των δικαστών, χωρίς αμφιβολία παράνομα, και δεν σχετίζονται με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά με το δικαίωμα στην τιμή (υπόληψη). Και μόλις ένας διαχειριστής (administrator) έβλεπε ένα από αυτά τα σχόλια (τόσο απροκάλυπτα παράνομα) θα έπρεπε να προβεί στη διαγραφή του.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις άλλων δικαστηρίων, στις οποίες διαχωρίστηκαν οι επόπτες (moderators) άλλων φόρουμ από τα σχόλια των χρηστών τους, όπως στην περίπτωση Rankia, στην οποία αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της τιμής(υπόληψης) κάποιου, όπως ήταν η περίπτωση Quimera(Χίμαιρα) ή αυτή των Γραφικών Τεχνών της CNT, μεταξύ άλλων.

Λέγοντας τα παραπάνω, θέλουμε επίσης να κάνουμε μία καταγγελία για το πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα χωρίς να διασταυρώσουν απολύτως τίποτα. Σε πολλά μίντια η ιστοσελίδα που εμφανίζεται πως έχει καταδικαστεί είναι η Alasbarricadas.com. (οποιοσδήποτε έχει την ελάχιστη περιέργεια μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτή η ιστοσελίδα δεν υπάρχει) και όχι η alasbarricadas.org. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν σήμερα οι δημοσιογράφοι, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάξουν για ποια ιστοσελίδα μιλάνε; Απαιτούμε τη διόρθωση αυτού του «λάθους».

Εξετάζουμε επί του παρόντος τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Πάντως για όλους όσους θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους, μπορούν να μπουν σε αυτήν την ιστοσελίδα.

Σύντομα θα επεκτείνουμε την ενημέρωση.

Πηγή: http://www.alasbarricadas.org

Το κείμενο στα ισπανικά.