Σερβία: Απεργία των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

3 Φεβρουαρίου 2011: Η γενική απεργία των εκπαιδευτικών στη Σερβία, η οποία άρχισε στις 28 Ιανουαρίου, έγινε σταδιακά όλο και πιο μαζική. Με βάση τα στοιχεία των συνδικάτων, στη δεύτερη βδομάδα της απεργίας, από 1.804 σερβικά σχολεία, συνολικά απεργούσαν τα 1.427.

Σε σύγκριση με τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων, αυξήθηκε ο αριθμός των σχολείων που απεργούν κατά 272 (αναφορικά με 1.155 σχολεία που ξεκίνησαν την απεργία). Βάσει στοιχείων της ίδιας πηγής, αυξήθηκε ο αριθμός των σχολείων τα οποία ενθαρρύνθηκαν να πραγματοποιήσουν πλήρη στάση εργασίας από 615 σε 635, οπότε οι εργαζόμενοι σε συνολικά 20 σχολεία αποφάσισαν να ριζοσπαστικοποιήσουν τη διαμαρτυρία τους από τα τέλη του Γενάρη. Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των σχολείων που μπήκαν στη λεγόμενη «νόμιμη» απεργία, από 550 που ήταν τις πρώτες μέρες, σε 792.

Καθώς αυξανόταν ο αριθμός των απεργών, το κράτος εφεύρισκε διάφορα μέσα… Η υπουργός Οικονομίας Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς δήλωσε πως το κράτος θα μπορέσει να εγγυηθεί περίπου 4 δισεκατομμύρια δηνάρια για τους εργαζομένους στην εκπαίδευση. Στο μεταξύ, οι απεργοί έκριναν ότι δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσό, και αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Πηγή: inicijativa.org