Χιλή: Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στους κρατούμενους της σκευωρίας “υπόθεση βόμβες”


Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, διωκόμενους για τη σκευωρία γνωστή ως “υπόθεση βόμβες” και απεργούς πείνας από τις 21 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, στο προάστιο Λα Βικτόρια του Σαντιάγκο, διοργανώνεται από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ώρα Χιλής, ένα ολοήμερο αφιέρωμα αλληλεγγύης στους αντιεξουσιαστές κρατούμενους από τις 14 Αυγούστου για τη σκευωρία που είναι γνωστή ως “υπόθεση βόμβες” και που από τις 21 Ιανουαρίου είναι σε απεργία πείνας. Είναι το τρίτο που γίνεται από τις 14 Αυγούστου. Ζωντανή αναμετάδοση μέσω ίντερνετ θα γίνεται από το ραδιοφωνικό σταθμό radioprimerodemayο.

Θα μεταδοθούν οι ανακοινώσεις και οι χαιρετισμοί των κρατουμένων διαβασμένοι από τους ίδιους, θα υπάρξει ενημέρωση για τη νομική διάσταση του θέματος και για το σημείο που βρίσκεται σήμερα, θα υπάρξουν συνεντεύξεις, συζητήσεις και δυνατότητα ελεύθερης παρέμβασης (ανοιχτά μικρόφωνα), προβολή ντοκιμαντέρ και ζωντανή μουσική.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σαντιάγκο, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής.

Στην αφίσα που κυκλοφόρησε γράφει: Όχι άλλες σκευωρίες, όχι άλλοι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο, όχι άλλες καταδίκες χωρίς αποδείξεις. Αλληλεγγύη στους/στις κρατούμενους/ες για τη σκευωρία της “υπόθεσης βόμβες” , απεργούς πείνας από τις 21 Φεβρουαρίου (Σ.τ.Μ: από τυπογραφικό λάθος στην αφίσα έχει γραφτεί 21 Ιανουαρίου).

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο η τρίτη πορεία αλληλεγγύης στους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενους, διωκόμενους για τη σκευωρία που είναι γνωστή ως “υπόθεση βόμβες” και που από τις 21 Ιανουαρίου είναι σε απεργία πείνας. Τα κατασταλτικά μέτρα ήταν ακόμα πιο σκληρά απ’ ότι στις δύο προηγούμενες πορείες. Στην πρώτη πορεία ασφαλίτες με πολιτικά βιντεοσκοπούσαν και φωτογράφιζαν τους διαδηλωτές και στη δεύτερη μεγάλες δυνάμεις των καραμπινιέρων και των ειδικών δυνάμεων είχαν περικυκλώσει την πορεία σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής της.

Αυτή τη φορά η αστυνομία επιχείρησε να κρατήσει τους διαδηλωτές μέσα στα όρια της πλατείας Πλάσα ντε Άρμας του Σαντιάγκο, περικυκλωμένους από οχήματα της. Απαγορεύτηκε να περάσει η πορεία από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, απ’ όπου είχε περάσει και την προηγούμενη φορά. Ο στόχος ήταν προφανής: να εμποδιστεί με κάθε κόστος η διάδοση της είδησης της απεργίας πείνας και της σκευωρίας γενικά.

Με το που τελείωσε η πορεία έγιναν 8 προσαγωγές αλληλέγγυων, από τις οποίες 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις και να οδηγηθούν στο κρατητήριο, παρότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν δε δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες είναι σύντροφοι, μέλη παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος, οι οποίοι ακόμα και όταν χόρευαν βιντεοσκοπούνταν και δέχονταν απειλές από τους μπάτσους που παρακολουθούσαν την πορεία από απόσταση αναπνοής.

Πηγή και περισσότερες φωτογραφίες: http://libertadalos14a.blogspot.com

Την ίδια ημέρα, 9 Μαρτίου, στην πόλη Βαλβίδια, μία ομάδα συντρόφων έκανε παρέμβαση στο θέατρο Lord Cochrane  κατά τη διάρκεια προβολής του ντοκιμαντέρ “Newen Mapuche”. Ξεδιπλώθηκαν πανό και διαβάστηκε μία σύντομη ανακοίνωση-ενημέρωση. Η πηγή της είδησης και φωτογραφίες από την παρέμβαση εδώ.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 100 περίπου άτομα έκαναν μία αυθόρμητη παρέμβαση στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, αυτή τη φορά έξω από μία καφετέρια όπου είχαν μαζευτεί μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης για να γιορτάσουν τα εγκαίνια μιας εφημερίδας που πρόσκειται στο κόμμα της αντιπολίτευσης Concertación. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρόεδρος της Γερουσίας, μία πρώην υπουργός και μερικοί βουλευτές. Οι διαδηλωτές επέστρεφαν από τη διαδήλωση για την ημέρα της γυναίκας και στάθηκαν για λίγο έξω από το μέρος φωνάζοντας συνθήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της κάλυψης της είδησης από καθεστωτικό μέσο της Χιλής: “…οι καραμπινιέροι υποχρεώθηκαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, όταν αυτοί άρχισαν να επιπλήττουν διάφορες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν μέσα στο γνωστό στέκι”.

Πηγή και περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Το παρακάτω σκίτσο έγινε από τον Φελίπε Γκέρρα, έναν από τους απεργούς πείνας. Στο πάνω μέρος γράφει: Πολιτικοί κρατούμενοι της σκευωρίας “υπόθεση βόμβες”, σε απεργία πείνας από τις 21 Ιανουαρίου. Στήριξε, δείξε αλληλεγγύη, διέδωσε, μείνε ενεργός. Από εδώ.

 

No Comments “Χιλή: Συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στους κρατούμενους της σκευωρίας “υπόθεση βόμβες””