Βαρσοβία, Πολωνία: Αντίσταση από τα κάτω

Καθώς προχωράμε με γοργούς ρυθμούς παγκοσμιοποίησης και ο κλοιός σφίγγει για πολλά κοινωνικά κομμάτια ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες, εργατικά και κοινωνικά κινήματα ξεπετάγονται ως αντίσταση από τα κάτω. Αξίζει να διαβάσει κανείς για το κίνημα των ενοικιαστών στην Πολωνία στο οποίο παίρνουν μέρος και οι αναρχοσυνδικαλιστές ZSP, για τις δυναμικές απαντήσεις εργαζομένων ενάντια στα αφεντικά, αλλά και για τις παραδειγματικές δολοφονίες όσων αντιστέκονται.

Οι πολιτικοί γίνονται στόχος των διαμαρτυριών καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στο εργατικό και σε άλλα κοινωνικά κινήματα.

Νοσηλευτές καταλαμβάνουν το θεωρείο της βουλής

Μια ομάδα νοσηλευτών έχει καταλάβει το θεωρείο του πολωνικού κοινοβουλίου (Sejm) για να διαμαρτυρηθεί για την ατυποποίηση (cazualization) του επαγγέλματός τους.

Χθες (17/3) το θεωρείο τροποποίησε νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης. Η νέα νομοθεσία θα αναγκάσει τις τοπικές κυβερνήσεις που δεν εμπορευματοποιούν τα νοσοκομεία να καλύψουν τις δαπάνες τους ή να τα ρευστοποιήσουν. Οι τοπικές κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τα σχέδια εμπορευματοποίησης της κυβέρνησης θα παγώσουν τα ως τώρα “χρέη” τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά «χρέη» ήταν αποτέλεσμα της σκόπιμης υποχρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια.

Μια αλλαγή στο νόμο, θα διευκολύνει τα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν νοσηλευτές με προσωρινές συμβάσεις. Τα συνδικάτα των νοσηλευτών αντιτίθενται στις αλλαγές αυτές που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια των θέσεων εργασίας για τους νοσηλευτές κάτι που θα μετατοπίσει ορισμένες οικονομικές επιβαρύνσεις στους ώμους τους.

Μια άλλη αλλαγή θα αυξήσει τις ώρες εργασίας για ορισμένες ομάδες των επαγγελματιών της υγείας, όπως οι ακτινολόγοι και οι φυσιοθεραπευτές.

Οι εξαγριωμένοι νοσηλευτές προχώρησαν σε διαδήλωση και αποφάσισαν να μείνουν όλη τη νύχτα στο θεωρείο του κοινοβουλίου. Σήμερα (18/3), οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Ο υπερ-φιλελεύθερος Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η ύπαρξη εμποδίων για το σύστημα των συμβάσεων θα είναι “αντισυνταγματική”, διότι θα παραβίαζε την «ελευθερία επιλογής» για κάποιον να εργαστεί με σύμβαση. Φυσικά σε άλλα επαγγέλματα του τομέα της υγείας όπου υπάρχει αυτή η «ελευθερία επιλογής», σημαίνει συνήθως «ελευθερία» του νοσοκομείου να αναθέτει την εργασία, εκκαθάριση μόνιμων θέσεων εργασίας και «ελευθερία» του προσωπικού να δεχτεί χειρότερες συνθήκες εργασίας ως εξωτερικοί συνεργάτες ή την «ελευθερία» να χάσουν τη δουλειά τους. Κατά τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει αρκετές απεγνωσμένες διαμαρτυρίες εργαζομένων σε νοσοκομειακούς θαλάμους των οποίων οι θέσεις εργασίας είχαν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Σε όλη την Πολωνία, οι νοσηλευτές είναι ήδη κατάφωρα κακοπληρωμένοι. Πολλά νοσοκομεία δεν ανταποκρίνονται στις συλλογικές συμβάσεις ή δεν δίνουν τις  μισθολογικές αυξήσεις που είχαν υποσχεθεί. Αυτή τη στιγμή, νοσηλευτές απεργούν στην πόλη Στάργκαρντ, ενώ νοσηλευτές κάνουν απεργία πείνας στην πόλη Przemysl. Δεκάδες άλλες εργασιακές συγκρούσεις διεξάγονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Ενοικιαστές διακόπτουν δημοτικό συμβούλιο

Εκτός από τη διαμαρτυρία των εξαγριωμένων νοσηλευτών, ακτιβιστές-ενοικιαστές διέκοψαν το Δημοτικό Συμβούλιο χθες, λέγοντας στους πολιτικούς ότι πρέπει να πάνε σπίτι τους. Το ZSP και η Επιτροπή Υπεράσπισης Ενοικιαστών ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις με τις αρχές της πόλης, που δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τίποτα και επανέλαβαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της τοπικής κυβέρνησης. Καλούν σε λαϊκό έλεγχο της δημόσιας στέγασης και ενημερώνουν ότι θα βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο να στεγαστούν σε ξενοίκιαστα σπίτια.

Οι εντάσεις ήταν ιδιαίτερα υψηλές, μετά τη δολοφονία μιας ακτιβίστριας από την Ένωση Ενοικιαστών Βαρσοβίας η οποία έλαβε επίσης μέρος στη διαμαρτυρία της χθεσινής ημέρας. Οι ομάδες των ενοικιαστών κατηγορούν τους πολιτικούς πως πιέζουν με όλο και περισσότερο απάνθρωπες πράξεις αχαλίνωτου καπιταλισμού (turbo-capitalism) και κατευθύνουν τον προϋπολογισμό και τις ενέργειές τους σε έργα ωφέλιμα για μια μικρή ελίτ.

Εκτός από αυτές τις δύο ενέργειες στη Βαρσοβία, έχει σημειωθεί αύξηση των εργασιακών διαμαρτυριών αυτό το μήνα, με μεγάλες διαδηλώσεις των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και ανθρακωρύχων και σοβαρές απειλές απεργιών στους σιδηροδρόμους, σε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στο εργοστάσιο της Fiat στο Tychy.

βίντεο απ’τη δράση των ενοικιαστών στο δημοτικό συμβούλιο

πηγή στα αγγλικά: http://libcom.org/news/warsaw-nurses-occupy-sejm-tenants-disrupt-city-council-18032011
νέα από την αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση ZSP στα αγγλικά:  http://zspwawa.blogspot.com/