Για την επανάσταση στη Λιβύη. Eνάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Γαλλία: Δελτίο Τύπου του CGA (Συντονισμός Αναρχικών Ομάδων) για τον πόλεμο στη Λιβύη

Αντιμέτωπη με την εξέγερση του λαού της Λιβύης και την προσπάθειά του να τερματίσει τη δικτατορία δεκαετιών της φατρίας του Καντάφι, η κυβέρνηση απάντησε με ακόμα πιο βίαιη στρατιωτική καταστολή. Αυτή η καταπίεση αποτελεί μέρος της κλιμακούμενης καταστολής των διαφόρων δικτατοριών στη Βόρεια Αφρική και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, οι οποίες επιχειρούν να βάλουν τέλος στο κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων που ξεκίνησαν στη Τυνησία και στην Αίγυπτο.

Σε Ιράν, Ιράκ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη και Λιβύη, το κράτος δε διστάζει να πυροβολήσει διαδηλωτές, αγωνιζόμενους εργάτες, και να πνίξει στο αίμα τον αγώνα του λαού για ελευθερία. Στην περίπτωση της Λιβύης, η στρατιωτική υπεροχή των φατριών του Καντάφι ενάντια στους εξεγερμένους δημιουργήθηκε με την πάροδο των ετών, μέσω του εμπορίου όπλων από τα ίδια κράτη που τώρα υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση στο όνομα της «στήριξης της δημοκρατίας».

Το 2007, το γαλλικό κράτος δέχτηκε τον Καντάφι με τιμές αρχηγού κράτους, και εταιρείες όπως η Dassault και η Thales υπέγραψαν υπέρογκα οικονομικά συμβόλαια, τα οποία ο λαός της Λιβύης σήμερα πληρώνει με την ίδια του τη ζωή. Το 2009 τα ευρωπαϊκά κράτη πούλησαν όπλα αξίας άνω των 343 εκατομμυρίων ευρώ στην κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία δεν αποτελούσε μόνον επιχειρηματικό εταίρο, αλλά και πολιτικό σύμμαχο, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών. Αυτοί που κάποτε με χαρά συνεργάζονταν με τον Καντάφι και με το αιμοδιψές σύστημά του, σήμερα βομβαρδίζουν τη Λιβύη και παρουσιάζονται ως «σωτήρες» του αγωνιζόμενου λαού της χώρας. Το γαλλικό κράτος μπαίνει στον πόλεμο μαζί με άλλα κράτη και, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους, ο άμαχος πληθυσμός θα είναι αυτός που τελικά θα υποφέρει.

Στη Λιβύη, όπως και αλλού, χαιρετίζουμε την εξέγερση των λαϊκών τάξεων και του λαού ενάντια στην απολυταρχία, και τις προσπάθειές τους για ελευθερία, καθώς και τη δυναμική τής αναπτυσσόμενης λαϊκής αυτοοργάνωσης, η οποία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ενάντια στην καταστολή και στα κέρδη των πολιτικολόγων.

Παράλληλα, καταγγέλλουμε την υποκρισία των κρατών, τα οποία στην προσπάθειά τους να αναλάβουν τον ιμπεριαλιστικό έλεγχο παρουσιάζουν την προσπάθειά τους αυτήν ως «ανθρωπιστική» παρέμβαση στο πλευρό των εξεγερμένων. Πώς μπορούμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανιδιοτελή «βοήθεια» στους Λίβυους επαναστάτες, όταν τα ίδια αυτά κράτη εξακολουθούν, στο όνομα του ελέγχου των πετρελαϊκών πόρων, να στηρίζουν ανοιχτά την ένοπλη καταστολή των συμμάχων τους, όπως συμβαίνει στο Ιράκ, στο Μπαχρέιν, στη Σαουδική Αραβία και στην Υεμένη…

Τα παραδείγματα του Ιράκ, του Αφγανιστάν και πολλών ακόμα χωρών μάς δείχνουν τι σημαίνουν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, και μέχρι ποιο σημείο ο ισχυρισμός περί «εκδημοκρατικοποίησης» απλώς συγκαλύπτει το γεγονός ότι το μόνο συμφέρον της αστικής τάξης και των κρατών είναι να συντηρήσουν το καπιταλιστικό σύστημα, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ τους πάνω στο λαό.

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους σε Λιβύη, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Μπαχρέιν και αλλού!

Για την επανάσταση, κι όχι τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Κάτω όλοι οι στρατοί και οι έμποροι όπλων!

Διεθνείς και εξωτερικές σχέσεις του Συντονισμού Αναρχικών Ομάδων
(Coordination des Groupes Anarchistes, CGA)

19 Μαρτίου 2011

Πηγή: www.c-g-a.org